Firma » Bankowość

Legnicka 36 po liftingu

Credit Agricole Bank Polska odnowił nieruchomość mieszczącą się na ulicy Legnickiej 36. Tym samym dał wyraźny sygnał, że stolica Dolnego Śląska jest jego siedzibą i z nią wiąże plany rozwojowe.
Na początku czerwca bank Credit Agricole zakończył rewitalizację budynku zlokalizowanego przy ul. Legnickiej 36. Remont trwał siedem miesięcy (od listopada 2011 roku) i kosztował 4,5 miliona złotych. Wiceprezes Zarządu Credit Agricole Bank Polska, Philippe Marie, w trakcie uroczystości oficjalnego otwarcia odnowionej siedziby, mówił - Credit Agricole Bank Polska jest bankiem z Wrocławia. Tu jest nasza centrala, tu chcemy zostać i rozwijać się. Kiedy firma inwestuje w nieruchomości, to znaczy, że jej plany odnośnie danego miejsca są długoterminowe.

Remont wpłynął na podniesienie komfortu pracy 375 pracowników pracujących w centrali banku przy Legnickiej 36. Podczas modernizacji bank poprawił szczelność termiczną budynku. Dzięki temu zarówno w zimie, jak i lecie w pomieszczeniach będzie panowała optymalna temperatura do pracy. We wszystkich salach zamontowano rolety
i żaluzje. Poszerzono również drzwi i wydzielono klatkę schodową przeciwpożarową.

Dla osób dojeżdżających do pracy rowerem zapewnimy 48 miejsc parkingowych. Uporządkowaliśmy również kwestie parkowania samochodów wokół budynku. Wyremontowaliśmy drogi dojazdowe, parking górny, a także wykonaliśmy podjazd dla niepełnosprawnych do budynku z poziomu ulicy Legnickiej - podkreśla Maria Biedroń, dyrektor Departamentu Zakupów, Nieruchomości i Administracji, odpowiedzialnego za tę modernizację.

Dla podniesienia bezpieczeństwa zamontowano też oświetlenie wokół budynku oraz wprowadzono system kontroli dostępu. Zwiększono również obszar terenów zielonych.

Koncepcję rewitalizacji akceptował Jerzy Tarnawski, znany wrocławski architekt, autor pierwotnego projektu budynku, Projekt budowlany i wykonawczy wykonała Autorska Pracownia Projektowa „CUBE'S" na podstawie koncepcji sporządzonej przez „TARNAWSCY" Studio Projektowe.

Remont w liczbach:

• Ciężar zamontowanych elementów elewacji - ok. 40 ton
  • Liczba nitów użytych do montażu okładzin elewacyjnych - ok.7 000 szt.
  • Łączna długość obróbek blacharskich - ok. 1 km
  • Powierzchnia elewacji jest równa powierzchni ok. dziesięciu domków jednorodzinnych.
  • Zamontowano/wbudowano ok. 650 m2 ślusarki aluminiowo-szklanej, 800 m2 płyt euronitowych, 300 m2 elewacji wykończonej tynkiem strukturalnym, 180 m3 wełny mineralnej, 650 m3 materiałów pod drogi, 1350 m2 kostki brukowej betonowej, 400 m2 płyt chodnikowych z lastriko
  • Wywieziono około 1500 m2 witryn aluminiowo-szklanych
  • Wymieniono 400 m krawężników, 800 m3 materiałów podkładowych pod drogi (130 samochodów o ładowności 15 ton)
  • Nasadzenia roślinne - 714 szt.

Historia budynku:

Budynek przy ulicy Legnickiej oddano do użytkowania w 1975 rok. Wówczas również tam mieściło się przedsiębiorstwo „ZETO". Od 1994 należy do Grupy Crédit Agricole. Budynek zaprojektowało państwowe przedsiębiorstwo „Miastoprojekt-Wrocław." Na deskach kreślarskich projektantów „Miastoprojektu" powstawały projekty, które stały się wizytówkami Wrocławia. Wystarczy wymienić choćby DCM Dolmed, czy plac Nowy Targ, którego autorami, podobnie jak budynku Credit Agricole Bank Polska, byli Anna i Jerzy Tarnawscy, którzy w okresie powojennym należeli do awangardy wrocławskiej myśli architektonicznej. Ciekawostką jest to, że budynek na ulicy Legnickiej 36 ma swojego starszego brata - budynek, który znajduje się na ulicy Ofiar Oświęcimskich. Budynek na ulicy Ofiar Oświęcimskich powstał w latach 1965 - 1969. Początkowo w budynku mieściła się siedziba Zakładów Elektronicznej Techniki Obliczeniowej - „ZETO. Obydwa budynki są do siebie bardzo podobne (kształt, fasada, układ okien).

Credit Agricole