Gospodarka » Żywność
Lekki wege obiad na upalne dni
Zobacz więcej zdjęć » |
Eksperci Jasmeen przygotowali kilka pysznych przepisów na lekki obiad.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Aby obiad dostarczył nam potrzebnej energii i składników mineralnych wcale nie musi składać się głównie z mięsa. W łatwy sposób i w niedługim czasie można przygotować sycący wegetariański posiłek, który zjemy z przyjemnością nawet w największy upał. Lekkostrawne dania nie obciążają żołądka i nie podnoszą gwałtownie już wysokiej temperatury ciała.
Batat z ciecierzycą (dla 2 osób)
Składniki:
· 2 średnie bataty
· 1 szklanka ciecierzycy z puszki marki Jasmeen
· 4-6 łyżek jogurtu sojowego
· 2 ząbki czosnku
· 2 łyżeczki oregano lub ziół prowansalskich
· garść świeżej kolendry
· papryka wędzona
· sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 200°C, umyj dokładnie bataty i przekrój na pół. Ułóż na wewnętrznej, przeciętej stronie na papierze do pieczenia i piecz przez około 25 minut, aż bataty będą miękkie – czas zależy przede wszystkim od wielkości ziemniaka. W tym czasie odcedź ciecierzycę z zalewy i oprósz wędzona papryką, solą i pieprzem. Małą foremkę wyłóż papierem do pieczenia, rozłóż na nim ciecierzycę i włóż do piekarnika razem z batatami. Piecz, aż cieciorka zacznie wysychać i wydawać dźwięk podobny do chrupania. Jogurt przelej do małej miseczki i dopraw startym czosnkiem oraz przyprawami. Następnie ułóż bataty lekko wydrążając ich środek, nałóż na nie cieciorkę, polej czosnkowym sosem i na koniec posyp listkami kolendry.
Burgery z cieciorki
Składniki - dodatki:
· bułki do burgerów
· sałata lodowa
· rzodkiewka
· czerwona cebula
· plastry cukinii
· ulubiony sos ( ketchup, majonez, musztarda, sos 1000 wysp)
Składniki na kotlety z cieciorki:
· 350 g gotowanej cieciorki z puszki marki Jasmeen
· 3 cebulki dymki
· ½ pęczka natki pietruszki
· kilka listków świeżej mięty
· 1 ząbek czosnku
· sól
· 4 łyżki bułki tartej
· jajko
· kasza kukurydziana do panierowania
· olej do smażenia
Przygotowanie:
Cieciorkę odsącz na sitku, pozostawiając zalewę do późniejszego wykorzystania. Zmiksuj na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco zalewy z puszki). Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Zdejmij z ognia i przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku. Wymieszaj, wsyp bułkę, dodaj jajko i wyrób masę (jeśli jest za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki). Z masy uformuj kotlety, obtocz je w kaszy i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przekrój bułki na pół, posmaruj wewnątrz sosem, na jednej z połówek każdej bułki połóż sałatę i usmażone kotlety, przykryj drugą połówką bułki.
Smacznego !
Nadesłał:
38PR
|
Komentarze (0)