Gospodarka » Żywność

Lekkie dania. Jak je przygotować?

Lekkie dania. Jak je przygotować?
Zobacz więcej zdjęć »
Karnawał to czas kulinarnych pokus, a także realizacji noworocznych postanowień. Lekka dieta, lekkie dania – nic trudnego i nic smaczniejszego, jeśli do procesu przyrządzania zaprosimy Majonez Kielecki lekki.

Umiejętność przyrządzania takich dań to nowy wyznacznik kulinarnego talentu! Czasy siedzenia za stołem w bezruchu i hołdowania tłuszczom w najcięższej postaci dawno już za nami. Dziś świętujemy inaczej – lubimy sięgać do przepisów kuchni świata, a także adaptować dobrze znane, domowe receptury do wersji fit.  Lekka sałatka jarzynowa, jajka faszerowane zieleniną oraz sosy na bazie odtłuszczonego majonezu i chudego jogurtu – z dodatkiem mięty, kolendry i buraka.

Majonez Kielecki lekki sekretem wielu sosów

Sekretem wielu lekkich dań jest nie lista podstawowych składników, lecz sposób ich doprawiania, który zaważy w kwestii kaloryczności dania. Prostymi przykładami są sałatka z gotowanych lub grilowanych jarzyn, mizeria – czyli surówka z bardzo dietetycznego ogórka albo grecki sos tzatziki w wersji light. Pomysły te wymagają niewielkiej interwencji w przepis – zastąpienie wybranych składników i śmietany ich dietetycznymi ekwiwalentami, takimi jak jogurt 0% oraz Majonez Kielecki lekki.

Podobnie pierś z kurczaka albo ryba na parze lub z piecyka – chrupiące zdrowie! Oraz pokusa podania ich z jakimś sosem... O lekkości dania zadecyduje wybór odpowiedniego składnika. Kremowe nie musi być ciężkie! Nie musi też być białe. Jasne mięso pięknie prezentuje się w duecie z kolorowym sosem. Do wspomnianych wcześniej majonezu oraz jogurtu wystarczy dodać zblendowaną pietruszkę, kolendrę, kurkumę albo sok z buraka. Dzięki nim danie nabierze soczystych, smakowitych barw.

Lekka majonezowa pierzynka

Warto też odczarować mit, że śledzie albo mięso muszą być ciężkie. Jeśli tylko odpowiednio je wymoczymy i doprawimy, a następnie podamy w towarzystwie odpowiedniego sosu, który posłuży nam za dekorację. Dzięki takiemu podejściu potrawa dotąd kojarzona jako trudna dla wątroby czy żołądka będzie miała szansę pokazać inne, zdrowsze oblicze.

Kremowy sos z powodzeniem otuli kwaśniejsze i ostrzejsze składniki potraw: pokrojone w kostkę jabłka, chrupiącą rzepę, kolorową paprykę, kiszone oraz konserwowe ogórki a także zieleninę w każdej postaci: liście sałaty, rukoli, roszponki i pietruszki; łodyżki selera naciowego oraz tarte do jednej miseczki wiórki selera, marchwi i chrzanu. I będzie pysznie!

Lekka dieta to nie problem!

Majonez Kielecki lekki pomaga połączyć dietę z kosztowaniem swoich ulubionych potraw. Jego delikatny, aczkolwiek wyrazisty smak podkreśli odświętny charakter dań takich jak m.in. świeże sałatki, warzywa na parze czy drobiowe oraz rybne burgery. Sprawdzi się on jako składnik dipu, a także w formie sosu czy dekoracji. Dzięki niemu przygotowanie lekkich dań zajmuje tyle samo czasu, co podążanie za tradycyjnym przepisem. Z tą różnicą, że kulinarny efekt będzie lżejszy. Smacznych przygotowań!  



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BestBrands

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »