Gospodarka » Żywność

Lekkie potrawy – idealne na zakończenie wakacji

Lekkie potrawy – idealne na zakończenie wakacji
Zobacz więcej zdjęć »
Końcówka sierpnia to dla wielu z nas czas powrotów z urlopów, wakacji, wyjazdów w różne zakątki świata. Wracamy naładowani pozytywną energią, bogatsi o nowe doświadczenia, piękne wspomnienia, ciekawe znajomości, a czasem także przepyszne przepisy kulinarne.

Wakacyjne wyjazdy i odpoczynek dają możliwość odcięcia się od codziennych obowiązków i inspiracji nowymi smakami z różnych regionów. Poniżej prezentujemy trzy wybrane sposoby na przekąski na pożegnanie lata, które idealnie uzupełni Majonez Kielecki lekki.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Roladki z łososiem i kolorową papryką

Tortille smarujemy grubą warstwą serka twarogowego. Następnie układamy porwane liście sałaty lodowej, plastry żółtego sera, plastry wędzonego łososia. Smarujemy majonezem, po czym dodajemy pokrojone w pałeczki warzywa – na przykład żółtą, zieloną i czerwoną paprykę czy zielony ogórek. Na koniec możemy dodać jeszcze szczypiorek, czerwoną cebulę czy rukolę. Tak przygotowane tortille formujemy w ciasno zwinięte roladki. Dla uzyskania lepszego efektu owijamy ciasto folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez ok. 2 godziny. Przed podaniem kroimy roladki w ukośne plasterki o grubości ok. 2 cm. 

Warstwowa sałatka meksykańska

Niezwykle efektowna wizualnie, a w dodatku przepyszna sałatka świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju spotkaniach, imprezach i domówkach. Do stworzenia warstw będziemy potrzebować kolejno takich oto produktów: porwana na kawałki sałata lodowa, pokrojone w kostkę pomidor i papryka, podsmażone mięso mielone, podsmażone pieczarki pokrojone w kosteczkę, kukurydza z puszki, sos przygotowany z majonezu, ketchupu i musztardy. Jako ostatnią warstwę ścieramy na dużych oczkach ser żółty, który następnie posypujemy pokruszonymi nachosami. Dla ozdoby możemy wokół miski ułożyć pionowo całe nachosy, tworząc koronę jako efektowe zwieńczenie dzieła.

Jajka z majonezem

Ugotowane na twardo i wystudzone jajka przecinamy na pół i układamy na nich masę twarogową przygotowaną z twarogu, majonezu i doprawioną pieprzem. Do dekoracji możemy wykorzystać pokrojonego w paski łososia, szynkę, pomidory, paprykę czy inne ulubione składniki. Danie można rozbudować o sałatkę z ogórka kiszonego, białej części pora, jabłka i groszku, przyprawioną majonezem i naturalnym jogurtem.

Powyższe potrawy znakomicie sprawdzą się na wszelkiego rodzaju spotkaniach towarzyskich. Ponadto stanowią one sycące i nietrudne w przygotowaniu przekąski, które znajdą szczególne uznanie wśród osób będących na diecie. Warto pamiętać, że niezastąpionym składnikiem wszystkich tych dań jest delikatny w smaku Majonez Kielecki lekki o kremowej konsystencji, który dodaje potrawom wyrazistość, finezję i aromat.

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego lekkiego: 6,15 zł brutto / 310 g



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BestBrands

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »