Gospodarka » Żywność

Lekkie potrawy wigilijne? To możliwe!

Lekkie potrawy wigilijne? To możliwe!
Zobacz więcej zdjęć »
Potrawy wigilijne kojarzą Ci się z ciężkostrawnymi daniami? Nic bardziej mylnego. Z założenia powinny być lekkie i postne. Wystarczy wprowadzić kilka zdrowych zasad żywieniowych i zmodyfikować listę składników. Tym sposobem tradycyjne dania będą apetyczne i delikatne.

Święta Bożego Narodzenia to przede wszystkim czas wspólnego spędzania czasu, najczęściej przy suto zastawionym stole. Zdarza się, że efektem jest niestrawność i… wyrzuty sumienia. Aby się przed tym uchronić, przyjemność jedzenia można z powodzeniem połączyć z sugestiami dietetyków. Jak takie podejście wcielić w życie?

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Wybieraj lekkie alternatywy

Wypiekając ciasta, zamiast białego cukru wybierz ksylitol lub miód. Szczególnie ten drugi doskonale podkreśli smak innych zimowych składników – maku oraz orzechów. Unikaj ciężkich mas i kremów. Wybierając ciasta poczęstuj się sernikiem. Będzie mniej kaloryczny niż keks z bakaliami. Do sałatek użyj Majonezu Kieleckiego lekkiego, który ma obniżoną zawartość cukru o 35 % i tłuszczu o 31 %. I co ważne – ta wyraźna różnica nie jest odczuwalna w smaku. Taki majonez z powodzeniem posłuży nam również jako baza sosów do ryb i przekąsek. Również rybę podaj w innym niż zwykle wydaniu. Przygotuj pulpeciki rybne lub karpia w galarecie z dodatkiem warzyw. Pamiętaj, że są one źródłem kwasów Omega-3.

Jedz mniej, ale częściej

Ta zasada powinna obowiązywać nie tylko w święta. Dzięki małym porcjom zapewniamy naszemu organizmowi energię, nie obciążając wątroby i żołądka. Poza tym częstując się małymi porcjami jesteśmy w stanie spróbować więcej potraw. Aby towarzyszyło nam uczucie sytości, warto także jeść zupy. Rozgrzeją nas od środka i sprawią, że organizm szybko się nie wychłodzi. Polecamy szczególnie zupę grzybową. Możesz też zrezygnować z tradycyjnego barszczu z uszkami, a zamiast tego podać go w kubkach. A w przygotowaniu dań, postaw na pieczenie i gotowanie, niż smażenie. Zaoszczędzisz czas, aromaty w domu będą o wiele przyjemniejsze, a lekkości posiłków nie da się podważyć.

Wprowadzenie tych zasad wcale nie jest takie trudne. Wystarczy dobra organizacja i świadomość, że dzięki racjonalnemu podejściu, zamiast cierpieć z przejedzenia, będziemy delektować się piękną atmosferą świąt. A na tym zależy nam najbardziej.

  Cena sugerowana: 6,15 zł brutto /310 g



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

BestBrands

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »