Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Letnie orzeźwienie na talerzu

W letni upał ostatnia rzecz, na którą mamy ochotę to spędzenie kilku godzin w kuchni. Dlatego warto poznać kilka przepisów, dzięki którym szybko przygotujemy lekkie i orzeźwiające posiłki. O tym, jak przygotować idealne danie na lato opowiada Magdalena Grzegorczyk w nowym odcinku na kanale Dermo TV.

Proste i pyszne dania można wyczarować z produktów, których używamy w kuchni na co dzień. Świetną przekąską mogą być ziemniaki z gzikiem – pikantnym twarożkiem. Można podawać je na ciepło lub zimno. Dodany do twarożku szczypiorek zawiera siarkę, która jest budulcem włosów, skóry i paznokci.

Kiedy słupki rtęci dobijają do 30 stopni, dobrą propozycją będzie danie na zimno: makaron z soczystym melonem, fetą i mieloną szałwią. Jeżeli zależy nam na walorach zdrowotnych, możemy wybrać makaron razowy, zawierający więcej witamin i soli mineralnych od  tego z białej mąki. Melon w 90 % składa się z wody i jest niskokaloryczny – czy można znaleźć lepszy składnik letniej diety?

Jeśli nie mamy ochotę na gorącą zupę pomidorową, to dobrą alternatywą będzie proste Gazpacho – jego podstawą są pomidory i papryka, a do przygotowania dania wystarczy blender. To pyszne i proste danie jest także bardzo zdrowe – pomidory to cenne źródło przeciwutleniaczy, a w papryce znajduje się więcej witaminy C niż w cytrynie.

Odcinek można obejrzeć na stronie https://youtu.be/6rRX1F4BV9g

Kontakt dla mediów:

Klaudia Mikuła
klaudia.mikula@lifetube.pl

Tel. 530 903 398

DermoTV – to internetowa telewizja beauty, utworzona przez Cetaphil na platformie YouTube. Odcinki poświęcone są tematyce urodowej, w szczególności prawidłowej pielęgnacji skóry. Filmy powstają przy współpracy z profesjonalnymi dermatologami i kosmetologami. Praktyczne rady przedstawiane są przez czołowe youtuberki beauty, m.in. Red Lipstick Monster, LoveAndGreatShoes oraz Callmeblondeee.

marzlt