Firma » Biznes

Lider logistycznych usług dla e-commerce wynajął 25,2 tys. m2 w trzech parkach MLP Group

Jeden z największych, niezależnych operatorów logistycznych, świadczących nowoczesne usługi dla klientów indywidualnych oraz instytucjonalnych, w tym kompleksowe usługi dedykowane branży e-commerce, wynajął w MLP Group łącznie około 25,2 tys. m2.

Pierwszy obiekt został już oddany najemcy we wrześniu tego roku. Przekazanie dwóch kolejnych obiektów planowane jest przez MLP Group w trzecim kwartale przyszłego roku. W efekcie jeden z największych niezależnych operatorów logistycznych o ogólnopolskim zasięgu, specjalizujący się w usługach kurierskich i obsłudze logistycznej paczkomatów, będzie korzystał łącznie z około 25,2 tys. m2 nowoczesnej powierzchni magazynowej. W każdym z trzech parków należących do MLP Group najemca będzie miał do dyspozycji po około 8,5 tys. m2 powierzchni użytkowej. W tym po około 1000 m2 w każdej lokalizacji przeznaczone będzie na nowoczesne powierzchnie biurowe.

Wszystkie obiekty położone będą w kluczowych lokalizacjach magazynowych kraju, w bezpośrednim sąsiedztwie największych aglomeracji miejskich. Na terenie województwa wielkopolskiego niezależny operator logistyczny korzysta już z powierzchni w parku logistycznym MLP Poznań West. W województwie śląskim w przyszłym roku wprowadzi się do parku MLP Gliwice, a w województwie dolnośląskim będzie funkcjonował w MLP Wrocław West.

Obiekty realizowane są w systemie built-to-suit, zgodnie z indywidualnymi potrzebami najemcy. W ramach tych projektów zaplanowano m.in. przygotowanie powierzchni typu cross-dock, dedykowanej m.in. do sprawnego przeładunku, kompletowania i obsługi przesyłek kurierskich.

- Nasze centra magazynowe powstają w kluczowych miastach Polski będących jednocześnie głównymi hubami logistycznymi. Takie powierzchnie są poszukiwane przez największe firmy o ogólnopolskim i międzynarodowym zasięgu. Parki zlokalizowane w bezpośrednim sąsiedztwie największych aglomeracji zapewniają szybką obsługę klientów. To szczególnie istotne dla lidera logistycznych usług w obszarze e-commerce. Nasi najemcy doceniają możliwość długofalowej współpracy z MLP Group. Nie sprzedajemy swoich inwestycji. Zgodnie ze strategią „build & hold” wszystkie projekty rozwijamy długoterminowo utrzymując je w swoim portfelu i na co dzień zarządzając nimi. W ten sposób możemy zagwarantować najwyższy standard i jakość obsługi. Wyróżnia to naszą ofertę na tle innych propozycji na rynku magazynowym” - stwierdziła Agnieszka Góźdź, Dyrektor Działu Sprzedaży w MLP Group S.A.

Wszystkie trzy parki należące do MLP Group mają doskonałą lokalizację i duży potencjał do rozbudowy. MLP Wrocław West jest nowym kompleksem, znajdującym się w zachodniej części Wrocławia w odległości jedynie 9 km od Rynku Starego Miasta. Docelowo dostarczy ok. 70 tys. m2 nowoczesnej powierzchni. Park MLP Gliwice położony jest zaledwie 6 km na północ od centrum Gliwic oraz 1 km od autostrady A1, ma potencjał rozbudowy do 65 tys. m2. Z kolei MLP Poznań West mieści się po zachodniej stronie Poznania w pobliżu drogi ekspresowej S11. Docelowo osiągnie blisko 83 tys. m2.

Łączny potencjał rozbudowy w ramach wszystkich realizowanych przez MLP Group projektów sięga około 1,1 mln m2.

mskala@tauber.com.pl