Gospodarka » Chemia

Liderzy DOW Chemical na XXIV Forum Ekonomicznym w Krynicy

Christoph Sikora, Dyrektor Generalny Dow na region Europy Środkowej oraz Robert Stankiewicz, Prezes Zarządu Dow Polska wzięli udział w XXIV Forum Ekonomicznym w Krynicy.

Firma Dow Chemical (NYSE: DOW) uczestniczyła w XXIV Forum Ekonomicznym w Krynicy-Zdrój. Christoph Sikora, Dyrektor Generalny Dow na Europę Środkową był panelistą w sesji pt. “Jak prowadzić biznes? Globalna perspektywa vs lokalne bariery”. Robert Stankiewicz, Prezes Zarządu Dow Polska uczestniczył w panelu dyskusyjnym pt. „Nowe technologie trampoliną dla wzrostu gospodarczego i konkurencyjności”.

Jako globalna firma, obecna na polskim rynku od ponad 40 lat, Dow z powodzeniem zbudował swoją pozycję jako ważny dostawca innowacyjnych rozwiązań, partner lokalnego biznesu i władz oraz wielokrotnie nagradzany pracodawca. Podczas największego wydarzenia ekonomicznego w Polsce, Christoph Sikora zwracał uwagę na to, w jaki sposób światowi gracze mogą z powodzeniem wchodzić i rywalizować na nowym rynku.

„Międzynarodowe firmy mogą wykonywać wiele czynności bardzo wydajnie, poprzez scentralizowane procesy wewnętrzne. Wciąż trzeba jednak pamiętać, że działalność biznesowa rozgrywa się na poziomie lokalnym. Musimy więc być blisko klientów i rynków oraz planować nasze działania w oparciu o lokalną działalność i pracowników. Sposób prowadzenia biznesu, kultura, oraz zwyczaje znacząco różnią się pomiedzy krajami. Dobrze prowadzona lokalna działalność międzynarodowej firmy musi być dopasowana do specyfiki danego miejsca” - powiedział Christoph Sikora.

W panelu udział wzięli także przedstawiciele globalnych firm oraz instytucji odpowiedzialnych za  wspieranie przedsiębiorczości i konkurencyjności wśród lokalnych firm. Najważniejszą konkluzją panelu było stwierdzenie, że firmy globalne i lokalne będą zawsze współistnieć ze względu na różnorodne aututy swoich biznesów oraz różne preferencje konsumentów. Paneliści zgodzili się, że udane wprowadzenie globalnej marki na rynek lokalny będzie zawsze prowadzić do osiągnięcia stanu równowagi między graczami globalnymi i lokalnymi, co jest w interesie klienta, ponieważ zapewnia mu wybór i zwiększa konkurencję rynkową.

Robert Stankiewicz mówił o znaczeniu nauki i technologii dla pobudzania europejskiej gospodarki i umacnianiu jej pozycji konkurencyjnej względem innych kontynentów i regionów świata. Wraz ze wzrostem znaczenia południowych i wschodnich regionów świata w gospodarce globalnej, Europa obserwuje słabnącą pozycję w przyciąganiu nowych inwestycji. Firmy globalne decydują się inwestować w bardziej korzystnych lokalizacjach pod względem możliwości rozwoju i zysku. Kapitał intelektualny w Europie pozostaje bardzo wysoki, a rozwój krajów Europy Wschodniej niesie potencjał, który może pomóc kontynentowi efektywnie konkurować w sferze biznesu w skali globalnej.

„Branża chemiczna jest jendocześnie odbiorcą i pionierem innowacyjności. Innowacje mają kluczowe znaczenie dla rozwoju zarówno tego sektora, jak i dla działalności partnerów i klientów na całym świecie” powiedział Robert Stankiewicz podczas swojego panelu. „Dow zawsze opierało swoje strategie wzrostowe nie tylko na surowcach, czy cenach energii, ale także na wnikliwej analizie potencjału innowacyjności każdej nowej lokalizacji. Jeżeli Europa chce powtórzyć sukces Stanów Zjednoczonych, które z powodzeniem reindustrializowały swoją gospodarkę, priorytetem powinny być innowacyjność i zwiększanie konkurencyjności. Uważamy, że nauka i nowe technologie są tutaj kluczowe, gdyż jednocześnie czerpią z innowacyjności, i ją napędzają.”

Forum Ekonomiczne w Krynicy-Zdrój jest organizowane od 1992 r. Jest to jedno najważniejszych wydarzeń ekonomicznych w Europie, w którym udział biorą przedstawiciele sektora biznesowego i publicznego. Prawie od ćwierćwiecza premierzy, ministrowie, komisarze europejscy i inni wybitni przedstawiciele szczebla politycznego i biznesowego z Polski i Europy goszczą w Krynicy. Dow jest dumnym partnerem Forum, a jego globalni, regionalni i lokalni liderzy brali udział w kilku edycjach imprezy w ubiegłych latach.

O Firmie Dow

Dow (NYSE: DOW) łączy siłę nauki i technologii z „czynnikiem ludzkim”, aby z pasją wprowadzać innowacje będące podstawą cywilizacyjnego postępu. Firma, w oparciu o zasady zrównoważonego rozwoju, wzbogaca branżę chemiczną o nowatorskie rozwiązania, pomagając tym samym w rozwiązywaniu wielu światowych problemów, stanowiących największe wyzwania, takich jak zapotrzebowanie na czystą wodę, wytwarzanie i poszanowanie energii odnawialnej czy zwiększanie produkcji rolnej. Zróżnicowana i wyróżniająca się w branży oferta firmy Dow zawierająca specjalistyczne chemikalia, materiały zaawansowane, środki ochrony roślin i tworzywa sztuczne, to szeroki wybór produktów i rozwiązań technologicznych dostępnych dla klientów w około 180 krajach i sektorach szybko rozwijających się, takich jak elektronika, woda, energia, powłoki i rolnictwo. W roku 2013 firma Dow osiągnęła sprzedaż roczną na poziomie 57 mld USD i na całym świecie zatrudniała około 53 tys. pracowników. Firma oferuje ponad 6 tys. produktów wytwarzanych w 201 zakładach zlokalizowanych w 36 krajach. Określenia „Dow” lub „firma” oznaczają The Dow Chemical Company oraz jej spółki zależne konsolidowane, chyba że wyraźnie zaznaczono inaczej. Więcej informacji o firmie Dow znaleźć można na stronie www.dow.com.

Dow w Polsce

Firma Dow jest obecna na polskim rynku od 40 lat. Oferuje duży wybór tworzyw sztucznych i chemikaliów do zastosowań podstawowych i specjalnych dla szeroko pojmowanego przemysłu przetwórczego, w tym: motoryzacyjnego, petrochemicznego, opakowaniowego, konstrukcyjno-budowlanego, meblowego, przewodów i kabli, dużego AGD, uzdatniania wody i produktów rolnych. Od kiedy, w 1973 roku, firma Dow oficjalnie otworzyła swoje pierwsze przedstawicielstwo w Warszawie, jej działalność na polskim rynku znacznie się rozwinęła. Dziś Polska jest jednym z największych państw pod względem sprzedaży w regionie Europy Wschodniej. W 2013 roku firma Dow osiągnęła w Polsce obroty przekraczające pół miliarda USD, zatrudniając ponad 120 wysoko wykwalifikowanych i zmotywowanych pracowników. Oprócz biura handlowego w Warszawie, firma posiada wspierające klientów Centrum Serwisowe Systemów Poliuretanowych w Łazach (10 km od Warszawy). Po przejęciu spółki Rohm and Haas w roku 2009, firma Dow konsekwentnie umacniała pozycję na lokalnym rynku, podkreślając swoją obecność dzięki nowej fabryce materiałów elektronicznych, zbudowanej w Dzierżoniowie przez spółkę joint venture SKC-HAAS. Więcej informacji o firmie Dow w Polsce można znaleźć na stronie http://easterneurope.dow.com/eu/pol/pl/

mlitewski