Motoryzacja » Samochody

Logistyka kolejowego transportu Volvo S90 z Chin do Europy

Volvo rozpoczęło produkcję swojej flagowej limuzyny S90 w chińskiej fabryce w Daqing, skąd samochody trafiają do Europy specjalnymi pociągami. To pierwsza marka, która zdecydowała się na takie rozwiązanie.

Obok krótszego czasu dostawy aut klientom, transport kolejowy oznacza także rozsądniejszy wybór w sensie wpływu logistycznych operacji na środowisko naturalne. Dla identycznego dystansu, emisja CO2 na 1 tonę na 1 km jest niższa o 1/3 w porównaniu z transportem morskim. A w tym przypadku – ponieważ dystans zostaje ogromnie zredukowany – zmniejszenie emisji będzie jeszcze większe.

Każdy z kolejowych transportów Volvo kursujących z Daqing do Zeebrugge może przewieźć ok. 225 aut, które podróżują w specjalnie zaprojektowanych kontenerach.

Każdy kontener mieści trzy auta, umieszczone pod różnymi kątami, by maksymalnie wykorzystać dostępną w jego wnętrzu przestrzeń. Specjalne sposoby mocowania utrzymują samochody w absolutnym bezruchu podczas transportu.

Początkowo transporty kolejowe z Daqing będą wyjeżdżać raz na tydzień, ale planuje się zwiększenie częstotliwości w miarę wzrostu liczbowego dostaw.

JK PR