Dom » Nieruchomość

Luksus niejedno ma imię

Segment rynku nieruchomości, który stanowią mieszkania luksusowe wbrew pozorom jest dość zróżnicowany. Lokali o podwyższonym standardzie na rynku jest wiele, jednak „apartament apartamentowi nierówny”. Czym zatem charakteryzuje się lokal, który aspirować może do miana apartamentu?

W polskim prawie budowlanym nie ma specyfikacji czy jednolitej definicji apartamentu. Mieszkanie o takim standardzie musi spełniać dokładnie takie same wymogi budowlane, co każdy inny lokal mieszkalny. Istnieją jednak pewne kryteria, które pozwalają określić czy dany lokal można zakwalifikować jako apartament. Istnieją też wyznaczniki standardu, które czynią dane mieszkanie luksusowym.

Apartament powinien mieć…

Spośród oferowanych na rynku nieruchomości tylko niewielki ich procent spełnia wszystkie kryteria, które winny  definiować apartament. Idealny apartament powinien mieć od 95 do 100 mkw. To jednak dopiero początek. -  Lokal spełniający kryteria apartamentu musi być przestronny między innymi za sprawą wysokości pomieszczeń sięgającej ok 3 m. Kluczowy przy tym staje się również ich odpowiedni rozkład i podział.  Apartament powinien posiadać część dzienną i nocną. Ważne by miał kuchnię i salon, kilka łazienek, oraz pokoje z garderobami. – mówi Marcin Witkowski, dyrektor Regionalny z SAP-PROPRTY. - W sumie to bardzo rozbudowana funkcjonalność jak na śródmiejską zabudowę, dlatego tak mało lokali ją oferuje. Projektując Dwór Marcelin dołożyliśmy wszelkich starań by nasza oferta spełniała większość tych kryteriów. Stąd śmiało możemy powiedzieć, że oferujemy naszym klientom nawet dwupoziomowe apartamenty o powierzchni do 130 mkw., których wysokość wynosi od 2,9 do 3,6 m. Część z nich dostępnych jest nawet w wersji luksusowo wykończonej pod klucz – dodaje. I to właśnie odpowiednia aranżacja lokalu i jakość materiałów wykończeniowych świadczy o luksusowym charakterze apartamentu. Ważną rolę odgrywają tu duże okna czy naturalne surowce takie jak kamień czy drewno. W tym segmencie kluczowe stają się również wszystkie inne elementy, które znacząco podnoszą standard lokali. W przypadku Dworu Marcelin takim wyróżnikiem może być centralny system sterowania ogrzewaniem z logotermą.

Budynek, lokalizacja i otoczenie

Oczywiście nie tylko funkcjonalność i standard lokalu czynią z niego apartament. Ważną rolę odgrywa sam budynek i jego otoczenie. Obiekt taki winna cechować nienaganna architektura oraz zastosowanie najwyższej jakości materiałów przy wykończeniu części wspólnych budynku. Ważne by na piętrze nie było zbyt dużo lokali, podziemny parking gwarantował odpowiednią ilość miejsc postojowych, a sam obiekt posiadał windę, bez względu na to czy wymaga tego prawo budowlane czy nie. – Dobrze znamy oczekiwania naszych klientów, dlatego zadbaliśmy o bardzo kameralny charakter inwestycji. Położony na Starym Grunwaldzie Dwór Marcelin składa się tylko z trzech budynków, a w najmniejszych z nich jest zaledwie dwanaście mieszkań. Ponadto lokatorzy i ich goście mają do wyłącznej dyspozycji wewnętrzny dziedziniec z placem zabaw. Wszystko to wpływa na bardzo wysoki komfort mieszkania – mówi Marcin Witkowski.

Lokalizacja apartamentowca również powinna być prestiżowa. Ważne by były to dzielnice z tradycjami i cieszące się bardzo dobrą renomą. W okolicy muszą być tereny zielone, oraz centra kultury i rozrywki. Priorytetem jest też bardzo dobrze rozwinięta infrastruktura komunikacyjna.

Zawężenie poszukiwań luksusowego lokum do sztywnych reguł narzuconych przez definicję apartamentu powoduje, że segment dostępnych nieruchomości jest bardzo ograniczony. Kierując się jednak tą definicją jesteśmy w stanie wybrać kluczową i pożądaną dla nas funkcjonalność danego lokalu mimo, że „apartament apartamentowi równy nie będzie”.

Michał Bachorz