Gospodarka » Przemysł
Makaron – smak i tradycja
Zobacz więcej zdjęć » |
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Uwielbiamy jeść spaghetti, lasagne, wszelkiego rodzaju zapiekanki z makaronem czy sałatki. Wielu z nas nie wyobraża sobie domowego obiadu bez zupy z makaronem, a zwłaszcza… rosołu. Produkcja makaronu nie jest skomplikowana i można ją przeprowadzać w warunkach domowych. Potrzebne są do tego wyłącznie woda, mąka i niekiedy jaja. Smakosze uważają, że taki domowy, świeży makaron jajeczny jest o wiele lepszy od kupowanych w sklepie makaronowych półproduktów. Z racji czasu, który potrzebny jest do wyrobienia makaronu, zwykle wybieramy makaron gotowy, który możemy kupić w sklepie. Producenci makaronów, w tym i polskie firmy, prześcigają się w pomysłach, stąd też możemy zakupić np. makarony smakowe czy makarony wyprodukowane z nietypowej mąki (jak orkisz). Jest wiele rodzajów makaronów, nie sposób wszystkich wymienić. Większość z nich nosi włoskie nazwy. W Polsce najpopularniejsze makarony to: makaron świderki, makaron pene, makaron spaghetti, makaron lasagne, makaron cannelloni i makaron wstążki. Ten ostatni jest najchętniej dodawany do zup. Makaron to wdzięczny produkt w codziennej kuchni – jest tani, szybko się go przyrządza, można go podawać i na słodko, i na ostro. Pasuje zarówno do mięsa, jak i warzyw czy owoców lub serów. Nie można jednak przesadzać z jego spożywaniem. Ze względu na dużą zawartość skrobi, makaron jest źródłem, które dostarczane organizmowi w nadmiernych ilościach powodują tycie. W dietach odchudzających makaron niestety należy zastąpić zdrowszą i mniej kaloryczną kaszą. Jeśli jednak możemy sobie pofolgować, wybierajmy makarony z ciemnego ziarna.
Nadesłał:
zami
|
Komentarze (0)