Gospodarka » Żywność
Makaronowe święto z Podravką!
Zobacz więcej zdjęć » |
Specjalnie z myślą o wszystkich miłośnikach potraw o włoskim charakterze, udostępniamy kilka wyjątkowych przepisów autorstwa ambasadorki firmy Podravka, finalistki I edycji Master Chef – Kingi Paruzel.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Święto makaronu zostało ustanowione w 1995 roku przez World Congress w Rzymie, w tym roku obchodzimy je zatem już po raz piętnasty. Od kilku lat w Polsce można zaobserwować wzrost popularności makaronu. Z badań przeprowadzonych na zlecenie Polskiej Izby Makaronu wynika, że jest on drugim co do popularności (po ziemniakach) dodatkiem przygotowywanych potraw. Wynika to z faktu, że jest nie tylko łatwy i szybki w przygotowaniu, ale również pożywny.
„Coraz większym zainteresowaniem wśród Polaków cieszą się makarony, do produkcji których używa się wyłącznie pszenicy durum – pszenicy bogatej w białka, witaminy i minerały.“ – podkreśla Anna Laskowska, Brand Manager w firmie Podravka.
We Włoszech za prawdziwy makaron uznawany jest właśnie produkt wytworzony wyłącznie z semoliny czyli pszenicy durum i wody. Semolina to mąka grubomielona o żółtej barwie, otrzymywana z pszenicy durum. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa simila, co oznacza dobrą, szlachetną mąkę. Makarony 100% durum nie sklejają się, a po ugotowaniu są sprężyste. Takie właśnie makarony ma w swojej ofercie Podravka, dostępne w dziewięciu różnych kształtach. Idealne nadają się do przygotowania dań makaronowych: różnego rodzaju past, zapiekanek jak również sałatek.
A co Kinga Paruzel poleca na tę okazję?
1) Kokardki z pesto z zielonej pietruszki i słonecznikiem
czas przygotowania: 15 min
ilość: 3-4 osób
Składniki:
350 g makaronu kokardki Podravka
100 ml oleju rzepakowego
100 g łuskanego słonecznika
100 g polskiego sera Bursztyn
pęczek pietruszki
pęczek koperku
Vegeta Natur
pieprz
Przygotowanie:
• Ser zetrzeć drobno na tarce. Pietruszkę i koperek drobno posiekać.
• Ser, słonecznik, pietruszkę, koperek i olej utrzeć mikserem, a następnie doprawić Vegetą Natur i pieprzem.
• Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić.
• Wcześniej przygotowane pesto z pietruszki i słonecznika połączyć z gorącym makaronem.
2) Gniazda wstążki z kremem z awokado
czas przygotowania: 20 min
ilość: 4-5 porcji
Składniki:
400 g makaronu gniazda wstążki Podravka
2 dojrzałe awokado
1 limonka
natka pietruszki
2 cukinie
szczypta szafranu lub kurkumy
papryczka chili
pomidorki koktajlowe
20 g sera parmezan
oliwa z oliwek
sól
Przygotowanie:
• Awokado przekroić na pół i usunąć pestkę. Półtorej owocu zmiksować na gładką masę wraz z drobno posiekanym chili, sokiem z limonki, szczyptą soli i startym parmezanem. Pozostałe awokado pokroić w kostkę.
• Cukinie pokroić w słupki. Podsmażyć na rozgrzanej oliwie, aż nabiorą złotego koloru. Dodać kawałki awokado, drobno posiekaną natkę pietruszki oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Całość doprawić solą według uznania.
• Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ze szczyptą rozgniecionego szafranu lub kurkumą, a następnie odlać ¼ szklanki wody z gotowania makaronu i dodać do kremu z awokado
• Makaron odcedzić, wymieszać z zielonym kremem z awokado oraz podsmażoną cukinią i pomidorkami.
Smacznego!
Nadesłał:
WalkPR
|
Komentarze (0)