Zdrowie » Ciało
Makaronowy zawrót głowy! Pyszne inspiracje na Światowy Dzień Makaronu
Zobacz więcej zdjęć » |
Makaron to produkt do zadań specjalnych. Warto sięgnąć po niego, gdy nie mamy zbyt wiele czasu na zrobienie posiłku. Dodając do niego zaledwie kilka składników, można wyczarować obiad w kilkanaście minut. Bardziej wymagający kucharze też chętnie do niego wracają. Z makaronem możliwe jest przyrządzenie uroczystego obiadu oraz kolacji. O jego popularności świadczy fakt, że jest obecny w kulinariach z najróżniejszych zakątków kuli ziemskiej. Powitajmy go w naszych kuchniach z otwartymi ramionami.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Makaron po włosku
Pochodzenie tego przysmaku wciąż budzi kontrowersje. Niektórzy znawcy tematu skłaniają się ku tezie, że historia makaronu rozpoczęła się w starożytnych Chinach. Nie zgadzają się z tym Włosi, powszechnie kojarzeni jako liderzy pod względem konsumpcji różnorodnych past. Szefowie kuchni ze słonecznej Italii słyną z ogromnej ilości pomysłów na makaronowe dania i nie pozwalają odebrać swojemu krajowi tytułu ojczyzny makaronu. Trudno się dziwić, gdy na stołach pojawiają się takie przysmaki jak pachnący soczystymi pomidorami makaron z sosem neapolitańskim lub mięsnym bolońskim. Dla miłośników minimalizmu w kuchni powstał aglio olio, który wzbogaca smak makaronu za sprawą wyśmienitej oliwy, czosnku oraz chili. Wolicie, gdy na talerzach dzieje się więcej? Koniecznie spróbujcie makaronu alla putanesca z czarnymi oliwkami, anchois i kaparami. Nie sposób nie wspomnieć o słynnej carbonarze na bazie śmietany, jajka i boczku. Z pewnością zasmakuje wam nasza propozycja na makaron carbonara z dodatkiem szpinaku. Makaron penne spisuje się w niej fantastycznie.
Makaron carbonara z dodatkiem szpinaku
Czas przygotowania: 30 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 300 g makaronu penne
• 1 opakowanie Fix Spaghetti Carbonara Knorr
• 150 g kiełbasy
• 3 garstki świeżego szpinaku
• 300 ml śmietany
• 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
1. Pokrój w półplastry kiełbasę oraz podsmaż ją na oleju. Następnie przyrządź sos carbonara. Wystarczy, że rozmieszasz śmietanę z zawartością opakowania Fix Spaghetti Carbonara Knorr. Gotowy sos wlej na patelnię i zagotuj.
2. Makaron penne ugotuj al dente i wymieszaj z sosem.
3. Szpinak umyj i wrzuć go do sosu. Wszystko razem wymieszaj. Gotowe danie dopraw do smaku. Możesz posypać je także startym serem i zapiec w piekarniku.
Z makaronem do Azji
Szacuje się, że pierwszy makaron powstał w Chinach około 4 tysiące lat temu. Obecnie możemy cieszyć nasze podniebienia dużą ilością różnorodnych jego rodzajów używanych do zup, sałatek i smażonych dań, w tym słynnych potraw stir-fry. Makarony są, obok ryżu, najpopularniejszym dodatkiem do posiłków, więc pomysłów na ich przyrządzenie z pewnością nie zabraknie. Ogromnym wzięciem cieszy się łagodny makaron ryżowy, który doskonale chłonie smaki pozostałych składników – przypraw, warzyw, mięs, aromatycznych bulionów. Rozgrzejcie patelnie i woki, ponieważ uwielbiany w Państwie Środka makaron chow mien pasuje do nich jak ulał. Zerknijcie także w kierunku Japonii. Ramen to zarówno nazwa makaronu, jak i potrawy, która w ostatnich latach robi w Polsce prawdziwą furorę. Coraz częściej na stołach pojawia się udon w kształcie grubych nitek oraz soba – makaron wytwarzany z mieszanki mąki pszennej i gryczanej, co nadaje mu charakterystyczny, szarobrązowy kolor. Głodni kolejnych kulinarnych doświadczeń? W azjatycką podróż wraz z makaronem w stylu seczuańskim zaprasza szef kuchni Knorr. Wyprawa będzie pełna wyśmienitych wrażeń.
Makaron w stylu seczuańskim
Czas przygotowania: 45 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 250 g mielonej wieprzowiny
• 1 Bulionetka drobiowa Knorr
• 200 g makaronu chińskiego jajecznego
• 3 ząbki posiekanego czosnku
• 2 dymki posiekane
• 1 łyżka Imbiru z Nigerii Knorr
• 3 łyżki sosu sojowego
• 2 łyżki pasty sezamowej
• 1 łyżka Pieprzu czarnego z Wietnamu ziarnistego Knorr
• 100 ml oleju arachidowego
• 1 l wody
Sposób przygotowania:
1. Połącz wieprzowinę z łyżką sosu sojowego. Potem usmaż mięso w części oleju w taki sposób, aby miało grudkowatą konsystencję. Gotowe mięso wyjmij i odsącz.
2. Ugotuj makaron w 1 l wody z Bulionetką Knorr. Następnie odcedź makaron, pozostawiając w garnku około 2 łyżki bulionu.
3. Na reszcie oleju podsmaż przez 30 sekund czosnek oraz cebule dymki. Dodaj imbir, sezamową pastę i pozostały sos sojowy. Wszystko gotuj przez około 4 minuty. Następnie połącz warzywa i przyprawy z mięsem.
4. Do sosu wrzuć makaron wraz z 2 łyżkami bulionu. Całość zagotuj i rozdziel do talerzy.
5. Upraż na czystej patelni ziarna czarnego pieprzu, a następnie je rozdrobnij. Danie podawaj posypane szczyptą przyprawy.
Makaron – do wyboru, do koloru
Niech obchody Światowego Dnia Makaronu będą jak najbardziej różnorodne. Na szczęście z tym produktem o to nie musimy się martwić – na całym świecie rozróżnia się około 600 rodzajów. Intrygującym akcentem na stole są czarne makarony, za których kolor odpowiada atrament z kałamarnicy. Możecie też samodzielnie zafarbować swój ulubiony gatunek. Czerwony kolor uzyskacie, dodając sok z buraka, paprykę lub koncentrat pomidorowy. Słonecznie żółta barwa to sprawka szafranu, a zielona bazylii, szpinaku lub natki pietruszki.
Eksperymenty z kształtami też są mile widziane, lecz należy robić to umiejętnie. Krótkie i cienkie rodzaje pasują idealnie do zup. Jeśli przygotowujecie gęste sosy z dużą ilością dodatków, lepiej sprawdzą się penne i tagliatelle. Sałatka makaronowa to pomysł dobry na każdą okazję, pod warunkiem, że użyjecie kokardek – farfalli, świderków – fusilli lub niewielkich muszelek znanych jako conchiglie. Do nadziewania apetycznymi farszami zdecydowanie najlepiej nadaje się cannelloni – makaron w kształcie szerokich rurek. Niezwykle dekoracyjnie prezentują się conchiglioni, czyli duże muszle, w których możecie umieścić ulubione składniki. Szczególnie polecamy makaronowe muszle z warzywnym farszem, które smakują wybornie i na co dzień, i od święta.
Makaronowe muszle z warzywnym farszem
Czas przygotowania: 60 minut
Ilość osób: 4
Składniki:
• 30 dużych makaronowych muszli
• 1 opakowanie Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr
• 3 udka z kurczaka
• 1 łyżka Majeranku z krajów śródziemnomorskich Knorr
• 100 g parmezanu
• 500 g szpinaku
• 150 g sera ricotta
• pół marchewki
• 2 pomidory
• 1 cebula
• 1 cukinia
• 6 łyżek oliwy z oliwek
• 100 g śmietany 18%
• 1 szczypta soli
• 1 szczypta Pieprzu czarnego z Wietnamu mielonego Knorr
• 3 ząbki czosnku
• 1 jajko
• 1 pęczek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
1. Na udkach przygotuj rosół albo inną zupę. Ugotowane mięso oddziel od kości. Muszle z makaronu parz przez około 4 minuty w gotującej się wodzie. Następnie odcedź makaron i przepłucz go zimną wodą. Muszle odstaw na bok.
2. Pokrój w kostkę cebulę i pomidory. Zatrzyj na tarce ser oraz marchew. Pokrój w plastry cukinię, a czosnek i natkę pietruszki posiekaj.
3. Na 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmaż cebulę, cześć czosnku oraz marchew. Wrzuć wszystko do kawałków udek, a następnie zmiel w maszynce do mięsa. Farsz dopraw do smaku solą, pieprzem i majerankiem oraz połącz z parmezanem i połową natki pietruszki.
4. Na następnych 2 łyżkach oliwy z oliwek podsmaż szpinak, do momentu aż zmięknie. Wtedy połącz go z ricottą oraz żółtkiem jajka. Dodaj ulubione przyprawy do smaku.
5. W niedużym rondlu wymieszaj pozostałą część czosnku, pomidory oraz szklankę wody z opakowaniem Naturalnie smaczne Spaghetti Bolognese Knorr. Całość zagotuj.
6. Rozsmaruj pozostałą oliwą z oliwek na dnie okrągłej foremki do tarty. Na dno połóż plastry cukinii oraz warstwę szpinaku z serem. Nadziewaj makaronowe muszle farszem i poukładaj na szpinaku. Polej wszystko sosem pomidorowym. Następnie rozłóż dekoracyjnie szpinak po wierzchu zapiekanki i dodaj kilka kropel śmietany oraz potrzep startym parmezanem. Zakryj zapiekankę folią aluminiową i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190 ⁰C. Po kwadransie zdejmij folię i piecz zapiekankę nadal przez około 3 minuty, do momentu aż ser zapiecze się na wierzchu.
Kontakt prasowy:
Joanna Szałasz
specjalista public relations
e-mail: joanna.szalasz@knorr.pl
tel.: +48 536 410 824
Nadesłał:
Anna1
|
Komentarze (0)