Firma » Finanse

Mapa wyzwań CFO 4.0 w dobie koniunktury gospodarczej

2 października 2018 roku w Warszawie, odbędzie się finałowa gala X Kongresu Dyrektorów Finansowych, będąca zwieńczeniem tegorocznego cyklu spotkań CFO w głównych miastach Polski. W trakcie konferencji kilkuset finansistów weźmie udział w dyskusji na temat bieżących wyzwań z zakresu zarządzania finansami przedsiębiorstw. Zwieńczeniem Kongresu będzie wręczenie nagród w XIII edycji konkursu Dyrektor Finansowy Roku oraz wyróżnień Digital Finance Award.
Kongres Dyrektor Finansowy Roku to największy i najdłużej organizowany w Polsce projekt dedykowany społeczności osób zarządzających finansami firm. Inicjatorami wydarzenia są: ACCA (the Association of Chartered Certified Accountants), Centrum Idei Gospodarczo Ekonomicznych - niezależny, ekspercko-dziennikarski think tank oraz grupa Euler Hermes - wiodący ubezpieczyciel należności handlowych, jeden z liderów w zakresie gwarancji ubezpieczeniowych i windykacji należności. Ideą, przyświecającą organizacji kongresów, jest wymiana doświadczeń i omówienie wyzwań czekających na finansistów w zawiłym świecie biznesu. W trakcie każdego ze spotkań teoretycy i praktycy dyskutują nad obecnymi zagadnieniami z zakresu finansów, prawa, podatków czy technologii, które nurtują wielu dzisiejszych dyrektorów finansowych. Tegoroczny start cyklu miał miejsce w Gdańsku (12 kwietnia), by następnie przenieść się do Lublina (19 kwietnia), Krakowa (9 maja) oraz Poznania (6 czerwca).
AGENDA KONGRESU
Finałowy Kongres Dyrektor Finansowych rozpocznie się wystąpieniem Ignacego Morawskiego, ekonomisty projektu SpotData, wyróżnionego tytułem lider innowacji New Europe 100 Financial Times, który zaprezentuje "Heatmapę ryzyk finansowych w polskiej gospodarce". Następnie Ernest Pytlarczyk, główny ekonomista mBank przedstawi prezentację „Ożywienie gospodarcze". Pierwszą część Kongresu zakończy panel dyskusyjny, podczas którego goście Ewy Sowińskiej, Zastępcy Prezesa Polskiej Izby Biegłych Rewidentów, podzielą się swoimi refleksjami na temat niedawno wprowadzonego mechanizmu podzielnej płatności - Split Payment.
Andżelika Możdżanowska, Sekretarz Stanu w Ministerstwie Inwestycji i Rozwoju, rozpocznie drugą część kongresu i wystąpi z wykładem na temat „Gospodarka 4.0 - polska rzeczywistość a transformacja przemysłowa". Następnie temat perspektyw dla rozwoju gospodarczego rozwiną w panelu Debata Ekonomistów: koniunktura i wzrost gospodarczy pod presją, czołowi przedstawiciele z dziedziny ekonomii: Paweł Borys, Prezes Zarządu, Polski Fundusz Rozwoju, Janusz Jankowiak, Główny Ekonomista Polskiej Rady Biznesu, Krzysztof Rybiński, Profesor Akademii Finansów i Biznesu Vistula, Chief Ideator, Synerise oraz Małgorzata Starczewska - Krzysztoszek, Doktor w Katedrze Ekonomii Politycznej, Uniwersytet Warszawski. Bezpośrednio po debacie Mariusz Maik z Grant Thornton oraz Waldemar Wojtkowiak z Euler Hermes zaprezentują wyniki piątego już badania CFO „Perspektywy dla biznesu w Polsce". Zakończeniem części merytorycznej kongresu będzie panel dyskusyjny „Mapa wyzwań przed CFO 4.0", w którym Paweł Kicman, Dyrektor Finansowy z Canon Polska, Tomasz Michalak, Dyrektor Zarządzający w Union Investment TFI, Edyta Sadowska, Wiceprezes Zarządu Platformy nc+ oraz Jakub Wojnarowski, Dyrektor Zarządzający, ACCA Polska i Kraje Bałtyckie będą zastanawiać się przed jakimi wyzwaniami stoją osoby zarządzające finansami przedsiębiorstw.
W trakcie kongresu zostaną przyznane wyróżnienia Digital Finance Award, których celem jest promowanie kultury innowacyjności i wdrażania nowoczesnych rozwiązań w zarządzaniu finansami. Wyróżnieniem DFA zostają docenione firmy, które podnoszą efektywność obsługi finansowo-księgowej biznesu, wdrażając podejście procesowe oraz odpowiednie narzędzia cyfrowe.
Kulminacyjną częścią spotkania będzie ogłoszenie laureatów XIII edycji nagród Dyrektor Finansowy Roku w dwóch kategoriach: „Dyrektor Finansowy Małych i Średnich Firm" (kryterium: obrót firmy do 200 mln zł lub zatrudnienie do 250 osób) oraz „Dyrektor Finansowy Dużych Przedsiębiorstw" (kryterium: obrót powyżej 200 mln zł lub zatrudnienie powyżej 250 osób).
Gościem specjalnym spotkania będzie Krzysztof Wielicki, polski wspinacz, taternik, alpinista i himalaista. Pierwszy zdobywca Mount Everestu zimą, piąty człowiek na Ziemi, który zdobył Koronę Himalajów i Karakorum oraz szef Narodowej Wyprawy na K2 w 2018 roku.
ORGANIZATORZY I PARTNERZY
Organizatorami Konkursu oraz Kongresów Dyrektorów Finansowych, są: Association of Chartered Certified Accountants (ACCA), Centrum Idei Gospodarczo Ekonomicznych oraz Euler Hermes.
Partnerem strategicznym projektu jest: mBank.
Tegoroczna edycja odbywa się dzięki wsparciu: Canon, Grant Thornton oraz Union Investment TFI.
Partnerami medialnymi są: Dziennik Gazeta Prawna, inwestorzy.tv, MyCompany, money.pl oraz Wirtualna Polska.
Konkurs oraz cykl Kongresów wspierają także: Klub Dyrektorów Finansowych „Dialog", Fundacja Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Krajowa Izba Gospodarcza, Krakowski Klub Biznesowy, Nadzorkorporacyjny.pl, Podkarpacki Klub Biznesu, Polska Izba Biegłych Rewidentów, Pracodawcy Rzeczypospolitej Polskiej, Stowarzyszenie Polskich Skarbników Korporacyjnych (PCTA), Regionalna Izba Gospodarcza Pomorza, Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach, Stowarzyszenie Interim Managers oraz Wielkopolska Izba Przemysłowo-Handlowa.
Projekt patronatem medialnym został objęty przez: biznes2biznes.com, Controling i Zarządzanie, Gazetę Małych i Średnich Przedsiębiorstw, Polish Market oraz Polska Agencja Prasowa.

artur@multian.pl