Technologie » Komputery

MapaMap for Blaupunkt. Nowe cyfrowe mapy Polski w nawigacji Blaupunkta

Pod koniec sierpnia na polskim rynku pojawiło się nowe oprogramowanie MapaMap for Blaupunkt - specjalny pakiet cyfrowych map Polski współpracujących z przenośnymi urządzeniami GPS spod znaku niebieskiej kropki.

Oprogramowanie jest kompatybilne zarówno z najnowszymi systemami TravelPilot 100, 200 i 300, jak i z ich starszymi wersjami - TP Lucca 3.3, 3.5, 3.5 Edition, 5.2 i 5.3. Sugerowane ceny detaliczne (wrzesień 2008): MapaMap for Blaupunkt - 299 PLN, a urządzenia z MapaMap for Blaupunkt odpowiednio TravelPilot 300 - 1099 PLN, TravelPilot 200 – 749 PLN, TravelPilot 300 – 649 PLN.

MapaMap for Blaupunkt to wspólny projekt firm Imagis S.A - producenta oprogramowania i systemów nawigacyjnych MapaMap oraz Blaupunkt, która oferuje produkty car multimedia, w tym rodzinę mobilnych urządzeń GPS TravelPilot. Wynikiem współpracy jest oferta, która łączy w sobie to, co w nawigacji najważniejsze – dokładność map, prostotę i szybkość obsługi oraz zaawansowaną technologię.Pakiet MapaMap for Blaupunkt zawiera najnowsze mapy cyfrowe Polski, na których znajdują się ponad 2 miliony punktów adresowych, ponad 2,3 tys. szczegółowych planów miast i miejscowości, ponad 400 tys. km dróg, blisko 140 tys. obiektów POI (m.in. fotoradary dostarczone przez Komendę Główną Policji) oraz 16 planów miast z trójwymiarowymi bryłami budynków (Białystok, Częstochowa, Gdańsk, Gdynia, Gorzów Wielkopolski, Lublin, Łódź, Katowice, Kraków, Olsztyn, Poznań, Rzeszów, Tarnów, Wrocław, Warszawa, Zielona Góra). System jest zaprojektowany w umożliwiającej intuicyjną obsługę technologii Finger Friendly, a komunikaty głosowe są podawane m.in. przez doświadczonego pilota rajdowego Macieja Wisławskiego, Mistrza Europy w rajdach samochodowych.Nowe oprogramowanie jest bardzo proste do samodzielnej instalacji. Aplikacja dostępna jest na karcie pamięci SD, przy czym - z uwagi na specyfikę rozwiązań technicznych - występuje w dwóch wersjach. Pierwsza współpracuje z nowymi urządzeniami serii TravelPilot: 100,200 oraz 300, druga zaś jest dostosowana do urządzeń starszej generacji, czyli modeli TravelPilot Lucca 3.3, 3.5, 3.5 Edition, 5.2 oraz 5.3. Co ważne, korzystając z cyfrowych map Polski dostępnych w nowym pakiecie użytkownik nie musi rezygnować z danych wgranych standardowo w urządzeniach Blaupunkta – w prosty sposób można się między nimi przełączać.  Dane w aplikacji MapaMap for Blaupunkt, mogą być aktualizowane 4 razy w roku. Każdy użytkownik może uaktualnić swoje mapy poprzez zakup bezpośrednio w firmie Imagis całorocznej prenumeraty lub aktualizacji jednorazowej.

Dostępne w ofercie Blaupunkta mobilne urządzenia GPS wyróżniają się łatwą, intuicyjną obsługą, sprawnie obliczają najszybszą, najkrótszą, najbardziej ekonomiczną lub ekologiczną trasę i bezbłędnie prowadzą do celu. Systemy – w zależności od modelu - oferują także liczne funkcje dodatkowe, m.in. zintegrowany czujnik światła, który umożliwia automatyczne przełączanie wyświetlacza na tryb pracy dziennej lub nocnej, graficzne i akustyczne ostrzeżenia o przekroczeniu dozwolonej prędkości oraz ostrzeżenia o korkach, także wtedy, gdy funkcja nawigacji nie jest aktywna, komunikację Bluetooth i funkcje multimedialne.

Systemy nawigacyjne Blaupunkta oraz pakiet MapaMap for Blaupunkt są dostępne w specjalistycznych sklepach ze sprzętem car multimedia. Sugerowane ceny detaliczne brutto (stan – wrzesień 2008):

·         TravelPilot 300 - 1099 PLN

·         TravelPilot 200 – 749 PLN

·         TravelPilot 300 – 649 PLN

·         MapaMap for Blaupunkt - 299 PLN

Blaupunkt, marka należąca do Grupy Bosch, jest znaczącym w skali międzynarodowej producentem sprzętu car multimedia. Firma ma swoją siedzibę w Hildesheim oraz fabryki w Portugalii, na Węgrzech, w Tunezji, Malezji i Chinach. W 2007 roku obroty przedsiębiorstwa wyniosły ponad 1,3 mld euro. Blaupunkt zatrudnia na całym świecie około 8,7 tys. pracowników.  W Polsce Blaupunkt obecny jest od 1993 roku. Jako dział branżowy firmy Robert Bosch Sp. z o.o. oferuje systemy nawigacji, radioodtwarzacze, systemy multimedialne, głośniki, wzmacniacze oraz akcesoria i komponenty car audio. Internetowe forum prasowe: www.bosch-prasa.pl

IMAGIS SA producent MapaMap - jest polską firmą, która od 1992 roku dostarcza Systemy Informacji Geograficznej (GIS), tworzy mapy cyfrowe oraz systemy nawigacyjne. Doradza, szkoli oraz buduje i integruje systemy informatyczne z funkcjonalnością GIS.

IMAGIS SA (producent MapaMap)Łukasz Brzostek
Marketing Manager
e-mail: lukasz.brzostek@imagis.pl

Górczewska 212/226, 01-460  Warszawa