Technologie » Internet

Marketing internetowy w małej firmie

Internet posiada wielką siłę oddziaływania na miliony ludzi. Obecnie na jego rzecz coraz bardziej tracą takie media jak telewizja czy nie wspominając rozgłośni radiowych. Również sprzedaż gazet w wersji papierowej jest coraz mniejsza.

Wszystko wynika z faktu iż najszybciej i najłatwiej możemy znaleźć każdą treść w internecie. Dlatego też obecnie ważnym działaniem każdego przedsiębiorcy jest umiejętne przygotowanie odpowiedniego rodzaju strategii marketingowej odnoszącej się bezpośrednio do działań w internecie.

Można odróżnić naprawdę wiele ciekawych metod działania w internecie, można na przerózne sposoby docierać z komunikatem reklamowym do internautów. Owszem na początku należy przygotować sobie grupy docelowe, przygotować pełną kampanię. W końcu ktoś może chcieć docierać do klientów nowych, ktoś inny pragnie przypominać o swoim istnieniu, o posiadaniu konkretnych produktów czy też usług ludziom którzy korzystali już z tego co oferuje dana firma.

Warto wymienić kilka najpopularniejszych działań, dzięki którym można skutecznie wykorzystywać internet do marketingu odnośnie własnej firmy.

Reklama online czyli wszelkiego rodzaju banery reklamowe. Ciekawy pomysł, możemy zdecydować się zarówno na kampanie reklamowe w największych portalach internetowych, jak i skupić się na mniejszych, skupiających lokalne społeczności. W banerach reklamowych kryje się jednak mała pułapka, gdyż wielu doświadczonych internautów „ma uczulenie” na tego przekaz reklamowy i świadomie go ignoruje. Jednakże dobrze przygotowany graficznie baner, estetyczny, ma szanse na wzbudzenie zainteresowania internautów.

Poczta elektroniczna, a co za tym idzie i również newslettery. Możemy skorzystać z posiadanej bazy danych e-mail i wysyłać do naszych klientów newslettery z promocjami, z przypomnieniem się, próbą odnowienia więzi. Druga metoda wykorzystywania marketingu internetowego za pomocą poczty elektronicznej polega na rozsyłaniu reklamowych e-maili w największych polskich portalach, oferujących skrzynki poczty elektronicznej. Koszt takiej kampanii nie jest niski, jednak proponowane rozwiązania pozwalają na zawężanie grupy odbiorców. Nie trzeba decydować się na wysyłanie wiadomości reklamowych do wszystkich właścicieli kont e-mail, a w zupełności dostosować wysyłkę do zainteresowań odbiorców, zgodnie z profilem własnej działalności biznesowej.

Promocja za pomocą wyszukiwarek internetowych, czyli jedno ze skuteczniejszych narzędzi promowania firmy, usługi czy produktu przez internet. Oczywiście pod kilkoma warunkami. Na pewno należy posiadać odpowiednio przygotowaną stronę internetową, co oznacza przede wszystkim estetykę, doskonałą zawartość merytoryczną. Podczas tworzenia strony należy brać pod uwagę fakt, iż nie każdy jest obeznany dokładnie z internetem, dlatego poruszanie się na takiej strony powinno być niezwykle proste. Strona internetowa tak może zostać wypromowana za pomocą usług typu pozycjonowanie. W skrócie polega to na tym, iż po wpisaniu do okienka wyszukiwarki odpowiednich kombinacji słów, stricte związanych z naszymi usługami, produktami, odnośnik do strony firmowej pojawi się na pierwszym miejscu. Tylko dwie, trzy pierwsze pozycje to realne sukcesy w zwiększaniu zainteresowania internautów danymi usługami.

Dobór odpowiedniej strategii marketingu w internecie powinien być podyktowany wieloma wypadkowymi. Nie można lawirować bezwiednie pomiędzy jednym czy drugim sposobem. Aby odnosić sukcesy w internecie, zwiększać przychody firmy poprzez te medium, należy przygotować się na cierpliwe działania. Wiadomo będzie, że wielka, ogólnopolska firma wybierze więcej możliwości promowania się w internecie, niż małe lokalne przedsiębiorstwo.

seoinfo

• avatar