Gospodarka » Maszyny

Maszyny w służbie ludziom

Postęp technologiczny jest tak duży, że z roku na rok w wielu firmach zamiast ludzi do pracy to coraz więcej wykorzystuje się maszyny. Zmiany następują na naszych oczach.

Telefony nie służą już wyłącznie do dzwonienia, są multimedialnymi urządzeniami, samochody coraz bardziej staja się samodzielne poprzez ilość systemów w nich montowanych, a w firmach zamiast ludzi do najprostszych zadań wykorzystuje się maszyny. Co prawda do ich obsługi nadal są potrzebni ludzie, jednak z każdym nowym modelem to, przy czym człowiek może działać zmniejsza się.

Co prawda wiele urządzeń tworzonych jest na specjalne potrzeby wielu zakładów. Specjalizują się one w takich dziedzinach, że tworzenie wielu maszyn na szeroka skalę nie ma sensu. Inaczej się ma sprawa z urządzeniami, które są wykorzystywane niemal przez wszystkie firmy. Chodzi tu o maszyny do pakowania. Każdy producent chcąc wprowadzić swoje artykuły w obieg musi w coś je zapakować stąd też popularność tego typu urządzeń. Z czasem zaczęło pojawiać się ich coraz więcej i zaczęły oferować coraz więcej funkcji. Najpopularniejsze i najczęściej wykorzystywane są oczywiście urządzenia do pakowania które zajmują się formowaniem kartonów i pakowaniem w nie produktów. Niemal wszystkie firmy posiadają takie urządzenia, ponieważ pozwala to skrócić czas a także znacznie dokładniej wszystko zapakować. Dodatkowo bardzo często wykorzystuje się bindownice, chociażby z tego powodu, że gwarantuje to nam że produkt nie był przez nikogo otwierany, jest cały i nie brakuje żadnych elementów. Maszyny pakujące to także automaty dozujące. Ich zadaniem jest umieszczanie w opakowaniach odpowiedniej ilości produktów która ma odpowiednia wagę lub ilość. W przypadku gdyby to zadanie miał wykonywać człowiek znacznie wydłużyło by się wszystko w czasie. Przydatna maszyna do pakowania to także zgrzewarka niezastąpiona w przypadkach gdy produkty pakowane są w folię i zamykane próżniowo. Sporo firm korzysta także z wiązarek taśmowych, z urządzeń zaklejających kartony, zszywarek, blisterów, datowników oraz drukarek których zadaniem jest nie tylko tworzenie nadruków i opisów na kartonach ale także tworzenie etykiet do wielu produktów. Warto jednak zaznaczyć, że samo zainwestowanie nie jest rozwiązaniem. Konieczne jest odpowiednie przeszkolenie pracowników firmy jak korzystać z rosnącej ilości urządzeń. I co najważniejsze, prawidłowe użytkowanie przyczynie się nie tylko do trwałości sprzętu ale także do kosztów z nim ponoszonych. Można wymieniać tylko elementy użytkowe które się zużywają się podczas pracy maszyny lub wszystkie te które się psuja poprzez złe użytkowanie.

marika25