Dom » Wnętrza

Materace dla wagi piórkowej

Poszukując nowego materaca, czy w rozmowach z rodziną czy przyjaciółmi, czy przeszukując głębiny Internetu, dość często spotkamy się z twierdzeniem, że materac powinien być twardy. Czy warto podążać tym tropem. O pomoc w rozwianiu wątpliwości zwróciliśmy się do konsultantów ze sklepu sleeptime.pl

Najważniejszej rzeczy jakiej się dowiedzieliśmy, że przy doborze materaca najważniejszym czynnikiem jest waga. Oraz, że twardy materac wcale nie każdemu jest pisany. Zapomnieć o takim powinny wszyscy użytkownicy wagi piórkowej. Dla takich osób - ważących do 60kg nasi specjaliści polecają materace miękkie. Przy niskiej wadze punktowy nacisk na powierzchnię materaca jest dość niewielki, więc zbyt twardy materac nie ugnie się odpowiednio do kształtu ciała. Przy leżeniu na plecach, kręgosłup nie otrzyma właściwego podparcia. Wtedy pod częścią lędźwiową, tworzy się pusta przestrzeń. Zmusza to mięśnie do całonocnej, wytężonej pracy w celu utrzymania prawidłowego ułożenia pleców. Poranne bóle mięśniowe więc raczej gwarantowane. Podobna sytuacja pojawia się przy spaniu na boku. Na zbyt twardym podłożu barki i biodra nie zapadną się odpowiednio, co sprawi, że kręgosłup zamiast w linii prostej ułoży się w kształt kołyski. Taka sytuacja oprócz bólów mięśni grozi powstaniem ucisków, które są wynikiem blokowania przepływu krwi w tkankach podskórnych.

A wcale nie trzeba się tak męczyć. Większość producentów pamięta o chudzielcach spragnionych komfortu. Jeden z najbardziej znanych i cenionych producentów materacy - firma Hilding proponuje piankę termo aktywną. Ten materiał pod wpływem temperatury ciała nabiera odpowiedniej miękkości, idealnie dopasowuje się do anatomicznej budowy ciała i naturalnej krzywizny kręgosłupa. Magicznie niemal niweluje wszelkie uciski zapewniając efekt przyjemnego otulenia.  W modelu Original Thermo Hilding 5cm warstwa pianki memory współpracuje z profilowana na 7 stref, 12cm podstawą z pianki wysokoplastycznej. W modelu Select Thermo Hilding pianki memory jest jeszcze więcej bo aż 7cm. Materac piankowy Select Visco Hilding jest przyjemnie miękki za sprawą pianki Visco a 5 strefowa warstwa pianki Flexifoam tworzy stabilna podstawę. Materace Hilding są synonimem komfortu i jakości więc warto wśród nich poszukać tego jednego jedynego.

Zwolennicy sprężyn idealny materac mogą znaleźć wśród materacy firmy Janpol. Materace kieszeniowe punktowa reagują na nacisk. Indywidualne działanie sprężyn w dopasowaniu do ciała w materacy Sokrates, wspiera obustronna warstwa niezwykle sprężystego lateksu. Ten miękki materac będzie idealny dla wszystkich wiercipiętów. Lateks błyskawicznie reaguje na każdą zmianę pozycji ciała oraz nie nagrzewa się od ciała. Materac powinien dopasować się do naszych indywidualnych potrzeb a nie my do materaca, więc nie torturujmy się spaniem na zbyt twardym materacu. Za radą konsultantów ze sleeptime.pl dobierajmy je do naszej wagi. Bo jest w czym wybierać.

sleeptime.pl