Dom » Wnętrza

Meble w ciemnym kolorze – jak je aranżować?

Nadają stylu, powagi i szyku. Ciemne meble same w sobie znacząco wpływają na ogólne postrzeganie pomieszczenia, ale przy odpowiednich zabiegach aranżacyjnych można z nich wyciągnąć jeszcze więcej potencjału. Jak to zrobić?
Ciemne meble wbrew powszechnej opinii nie pasują tylko do ciemnych pomieszczeń. Nawet w połączeniu z jasnymi ścianami i podłogami stworzą ciekawy efekt kontrastu, który jest modny zwłaszcza w stylach minimalistycznym i skandynawskim.

Jakie pomieszczenia?

Ciemne meble sprawdzą się głównie w pomieszczeniach takich jak salon czy sypialnia. Ciekawym i nowoczesnym rozwiązaniem jest też ich zastosowanie w kuchni. Musimy jednak pamiętać, że ciemne kolory nie odbijają światła, przez co wnętrze może wydawać się mniejsze. Z tego też powodu powszechna jest opinia, że tej tonacji nie powinno się umieszczać w małych pokojach. Łatwo jednak zniwelować efekt optycznego zmniejszenia, przez użycie jasnych kolorów na ścianach. Dzięki temu dodatkowo uzyskamy przykuwający uwagę kontrast.

Kolory i kontrasty

Stosowanie kontrastu nie powinno się ograniczać do czerni i bieli. Ciekawym rozwiązaniem jest użycie kolorów pozornie kontrastujących, które jednak świetnie się dopełniają. Przykładem są zielone ściany i brązowe meble, które wprowadzą do naszego salonu wręcz leśną atmosferę. Podobnie rzecz ma się z pastelowymi barwami, które w połączeniu z odznaczającymi się na ich tle meblami, nadają wnętrzu lekkości i świeżości. Pamiętajmy, że w przypadku kuchni, stosowanie jasnych ścian jest ryzykowne, ze względu na możliwość ich poplamienia i zniszczenia.

Światło

Ciemne wyposażenie aż prosi się, żeby doświetlić je stonowanym, ciekawym światłem. Stworzymy wtedy kompozycję, która sprawi, że pomieszczenie będzie wyglądać bardzo efektownie i ekskluzywnie. – Warto postawić zwłaszcza na oświetlenie LED. Jest energooszczędne, a przy tym efektywne i można je wkomponować w niemal każdy element zabudowy – mówi Michał Kichler, ekspert ds. wyposażenia meblowego w firmie Häfele. – Dodatkowo wygląda stylowo. Jako przykład można podać stworzone z myślą o meblach taśmy LED LOOX. Można je dyskretnie zamontować w meblu, co podkreśla jego harmonijny wygląd i nadaje elegancji. To połączenie robi ogromne wrażenie zwłaszcza w przypadku ciemnych mebli – dodaje.

Takie rozwiązanie przyda się przede wszystkim w sypialni, gdzie pomoże wprowadzić przytulną atmosferę.

Przestrzeń

Ciemne meble pasują zarówno do dużych, jak i małych mieszkań, którym mogą nadać wrażenie bardzo przytulnego miejsca. Należy jednak pamiętać, że przy mniejszym metrażu, konieczne jest zwrócenie uwagi nie tylko na styl, ale też funkcjonalność zakupu. – Powinniśmy wybrać takie meble, które będą dobrze się prezentować, a przy okazji pozwolą nam zaoszczędzić dużo miejsca – mówi Michał Kichler. – Postawmy na systemy przesuwne. Płaskie fonty w ciemnej tonacji wkomponują się w ogólną przestrzeń i zwrócą uwagę swoją stylistyką – dodaje.

Umeblowanie w ciemniejszych kolorach stało się synonimem elegancji i klasy. Odpowiednio wykorzystane może być ozdobą każdego pomieszczenia i stać się rozwiązaniem, które będzie pasować do wszystkich wnętrz.

Häfele to globalna firma działająca od 1923 roku. Oferuje największy na rynku asortyment okuć meblowych, okuć budowlanych, oświetlenia meblowego LED, elektronicznych systemów kontroli dostępów oraz akcesoriów dla stolarzy i architektów – w sumie ponad 100 tys. produktów o wyjątkowej konstrukcji i designie, które można znaleźć w meblach i prestiżowych inwestycjach budowlanych na całym świecie. Firma jest wsparciem dla szerokiego grona stolarzy, przemysłu meblarskiego, architektów, projektantów, producentów drzwiowych i okiennych. W Häfele pracuje przeszło 6 tys. pracowników w kilkudziesięciu krajach i ponad 160 tys. klientów na całym świecie. 5 zakładów produkcyjnych, 37 oddziałów i liczne biura sprzedaży.

Kontakt dla mediów:

Marek Dąbrowski