Firma » Biznes

MergersNet korzysta z Data Center it WORKS

it WORKS nawiązał współpracę z firmą MergersNet, która jest autorem unikalnej w skali światowej internetowej platformy biznesowej Datapoint. Zakresem usług świadczonych dla tego klienta przez it WORKS jest kolokacja serwerów, dzierżawa nowego serwera, monitoring oraz zapewnienie dostępu do sieci.

MergersNet (pod marką Datapoint) oferuje innowacyjną na polskim rynku aplikację webową, tzw. wirtualny data room (ang. VDR). Platforma jest przeznaczona dla różnorodnych podmiotów rynku kapitałowego, w tym banków inwestycyjnych, firm doradczych, funduszy private equity, venture capital oraz firm konsultingowych działających na europejskim rynku fuzji i przejęć (M&A). Aplikacja służy do załadowania, skatalogowania i kontrolowanego udostępniania poufnych dokumentów autoryzowanym podmiotom i dedykowana jest do obsługi każdej transakcji, która wymaga równoczesnej pracy wielu grup roboczych (z jednej lub kilku niezależnych firm) nad tym samym zbiorem dokumentów. Ponieważ korzystanie z platformy wymaga udostępniania poufnych danych oraz bezawaryjnego działania aplikacji, MergersNet zdecydował się na współpracę z firmą it WORKS, która gwarantuje bezpieczeństwo danych i niezawodność w obsłudze dzierżawionych i kolokowanych serwerów.

- Infrastruktura sieciowa Data Center it WORKS została stworzona w taki sposób, aby zapewnić maksymalny stopień niezawodności, m.in. zwielokrotnione zostały urządzenia sieciowe w systemie równoważenia obciążenia i wysokiej dostępności, zdublowane są elementy wszystkich urządzeń dla zapewnienia ciągłości pracy, a pomiędzy poszczególnymi serwerami stosowana jest separacja sieciowa. Tego typu rozwiązania dają klientowi gwarancję, że przechowywane dane są bezpieczne, a jego platforma będzie działała bez zarzutów 24h na dobę – mówi Zbigniew Ciukaj, dyrektor działu realizacji w it WORKS.

it WORKS w ramach udostępniania środowiska dla MergersNet zapewnia najwyższy poziom dostępności i bezawaryjności, a także świadczy usługi utrzymaniowe, takie jak nadzór nad poprawnością pracy infrastruktury technicznej czy łączami do Internetu.

Z usług MergersNet korzystają takie firmy, jak Dom Maklerski PKO Banku Polskiego, Ernst & Young Corporate Finance Services Sp. z o. o., KPMG Advisory Spółka z o.o. sp.k., Śnieżka, BOŚ Bank, Enea oraz wiele innych.

K-myk