Technologie » Komputery

Metallic i przyszłość ochrony danych w aplikacjach Office 365

Commvault rozszerzył ofertę Metallic o zarządzanie danymi w newralgicznych aplikacjach SaaS w chmurach hybrydowych. Usługa Metallic Backup for Microsoft Dynamics 365 zapewnia obsługę technologii chmurowych Microsoft w rozwiązaniach Dynamics 365, Microsoft 365 i Azure.

Autor: Shai Nuni, VP, Metallic EMEA, Commvault

Przedsiębiorstwa zmagają się z całkiem nową rzeczywistością, którą przyniosły pandemia COVID-19 i wynikające z niej przejście na pracę zdalną. Otwarcie drzwi do firmy na oścież i pozostawienie jej bez ochrony wystawia ją jednak na ryzyko, a w przypadku prawdziwej katastrofy może niekorzystnie wpłynąć na całą infrastrukturę informatyczną i działalność przedsiębiorstwa. Zarządzanie danymi i ich ochrona — zwłaszcza gdy znajdują się one w różnych regionach — to niezwykle ważne zadania. I choć transformacja i optymalizacja cyfrowa stały się Świętym Graalem przetrwania na współczesnym rynku, rola ochrony danych zawartych w oprogramowaniu udostępnianym w modelu usługowym (SaaS) musi znaleźć się na szczycie listy priorytetów każdego menedżera organizacji, aby firma była w stanie w pełni wykorzystać skalę i prostotę możliwą dzięki chmurom hybrydowym.

Firma Commvault niedawno rozszerzyła ofertę SaaS Metallic o zarządzanie danymi w newralgicznych aplikacjach SaaS działających w chmurach hybrydowych. Po wprowadzeniu usługi Metallic Backup for Microsoft Dynamics 365 oferta zapewnia teraz obsługę technologii chmurowych Microsoft w rozwiązaniach Dynamics 365, Microsoft 365 i Azure.

Użytkownicy Microsoft Office 365 korzystają już z aplikacji SaaS. Czy zapewniają one jednak odpowiednią ochronę i możliwości odtwarzania? A co z danymi? Microsoft oferuje solidne, najlepsze na rynku narzędzia SaaS zwiększające produktywność, takie jak Exchange Online, OneDrive for Business, SharePoint Online i Microsoft Teams. Są one udostępniane w chmurze, dzięki czemu dane są dostępne w dowolnym miejscu i czasie. Utrata danych i cyberataki stają się jednak coraz częstsze, dlatego współczesne firmy każdej wielkości potrzebują wyspecjalizowanych narzędzi do długoterminowego przechowywania i szybkiego odtwarzania danych oraz zapewniania zgodności z umowami SLA.

Oto kilka kluczowych kwestii, które warto uwzględnić przy wyborze optymalnego rozwiązania do ochrony środowiska Microsoft.

Ochrona danych w środowisku Office 365 przed błędami człowieka

Omyłkowe usunięcie użytkownika, błędna modyfikacja witryny bądź pliku czy usunięcie ważnej wiadomości e-mail — błędów ludzkich nie da się uniknąć. Czasem odzyskanie danych może trwać całe tygodnie lub miesiące, a nierzadko jest wręcz niemożliwe. Większość firm nie może sobie pozwolić na utratę danych lub tak długie oczekiwanie. Potrzebują swoich informacji tu i teraz. Rozwiązanie SaaS Metallic do ochrony danych daje firmie poczucie bezpieczeństwa i pewność, że niezależnie od tego, co się wydarzy, jej dane w razie potrzeby będą dostępne.

Ochrona newralgicznych danych przed szkodliwym oprogramowaniem lub atakiem ransomware

SaaS to szybko rozwijający się rynek — podobnie jak cyberprzestępczość.

Notujemy wzrost liczby ataków ransomware ukierunkowanych na wrażliwe informacje przechowywane w chmurze, których nie zabezpiecza żadne rozwiązanie do ochrony danych i tworzenia kopii zapasowych. Hakerzy zasadniczo penetrują system ofiary, zaszyfrowują kluczowe informacje, przez co stają się one bezużyteczne, a potem żądają ogromnych okupów za odblokowanie tych niezwykle ważnych zasobów. Prowadzi to do poważnych zakłóceń, a potencjalnie nawet wstrzymania działalności biznesowej. Z uwagi na wzrost liczby zagrożeń typu ransomware i wysokości żądanych okupów rozwiązanie SaaS do ochrony danych może stworzyć całościową poduszkę bezpieczeństwa, która będzie zachowywać i izolować kopie danych (np. z pakietu Office 365) poza środowiskiem aplikacji, aby umożliwić firmom szybkie odzyskiwanie zaatakowanych informacji.

Organizacje powinny zadbać o zgodność z regulacjami

Współczesne firmy muszą spełniać standardy lokalne, regionalne i krajowe oraz własne standardy wewnętrzne. Mechanizmy kontroli wbudowane w oprogramowanie firmy Microsoft udostępniają wprawdzie funkcje replikacji, ale nie powstały z myślą o wywiązywaniu się z zapisów umów SLA dotyczących odtwarzania i przechowywania danych. Mając solidne rozwiązanie SaaS do ochrony i odtwarzania danych, organizacje mogą korzystać z nieograniczonej pamięci masowej, bezterminowego przechowywania i kompleksowych opcji odzyskiwania, które wychodzą poza możliwości Office 365. Pozwala to administratorom sprostać rygorystycznym wymogom umów SLA i zadbać o zgodność z regulacjami.

Ekonomiczne rozwiązanie

Każda firma ma jakieś plany rozwoju, co oznacza, że minimalnym wymogiem stawianym rozwiązaniom, które miałyby pozostać w grze, jest skalowalność. Przechodząc na rozwiązanie SaaS oferowane na zasadzie subskrypcji, firmy mogą dynamicznie się rozwijać bez zakłóceń w dostępie do swoich danych w środowisku SaaS. Nie ma tu dużych nakładów inwestycyjnych ani sprzętu, którym trzeba zarządzać. Aktualizacje i pamięć masowa są wbudowane, a administratorzy otrzymują gotowe rozwiązanie, którego wdrożenie wymaga po prostu naciśnięcia odpowiedniego przycisku. Wszystko to oznacza mniej ręcznych interwencji, uproszczenie konserwacji i zarządzania oraz konieczność płacenia tylko za to, co jest firmie potrzebne. SaaS to oszczędność czasu i pieniędzy.

Metallic Backup for Office 365 to rozwiązanie spełniające wszystkie powyższe wymagania

Oferta Metallic powstała w chmurze i udostępnia narzędzia SaaS klasy korporacyjnej, które wykorzystują nagradzaną technologię firmy Commvault. To technologia oparta na rozwiązaniach firmy Microsoft i przez nią używana. Obecnie służy do zarządzania ponad 1 eksabajtem danych w chmurze.

Metallic Backup for Office 365 obejmuje aplikacje Exchange, OneDrive, SharePoint, Teams i wiele innych, zapewniając całościową ochronę danych w pakiecie Office 365 przed przypadkowym usunięciem, uszkodzeniem i atakami cyberprzestępców. To ekonomiczne rozwiązanie, które może pomóc firmom zadbać o zgodność z regulacjami na każdym rynku. A ponieważ jest to rozwiązanie typu SaaS, firmy mogą liczyć na łatwe wdrożenie, bezproblemową konserwację, brak kosztów sprzętu oraz nieograniczoną pamięć masową i bezterminowe przechowywanie danych na platformie Azure.

kwitowski@sigma.com.pl