Kobieta, zdrowie, uroda » Uroda

Mezoterapia komórkami macierzystymi MIC-1 – zabiegowa innowacja

Mezoterapia  komórkami macierzystymi MIC-1 – zabiegowa innowacja
O zaletach mezoterapii bezigłowej, jej zbawiennym wpływie również na męską skórę i skuteczności nowych preparatów na bazie komórek macierzystych MIC-1 - mówi kosmetolog, Klaudia Korycka.

Myśląc o mezoterapii, najczęściej widzimy zabieg przeznaczony dla cery dojrzałej. Czy słusznie?

Klaudia Korycka, kosmetolog z salonu Galeria Piękna: Zdecydowanie nie, choć na skórze dojrzałej efekty mezoterapii są najlepiej dostrzegalne. Gdy 55 letnia klientka mówi mi, że czuje poprawę kondycji skóry, widzi rezultaty - i co ważne – inni też je dostrzegają, to dla mnie wyznacznik skuteczności zabiegu. Nie oznacza to, że jest to zabieg tylko dla cery dojrzałej, wręcz przeciwnie. Najlepsze rezultaty daje mezoterapia stosowana prewencyjnie, nawet przed 30. rokiem życia. Dzięki temu skóra wolniej się starzeje, jest w lepszej kondycji i później zdradza oznaki starzenia. Mezoterapia bezigłowa doskonale działa na skórę suchą, szarą, pozbawioną jędrności, a jak wiemy taki stan cery nie tylko jest domeną wieku dojrzałego.

Istnieje wiele innych zabiegów, które działają na wymienione przez Panią problemy skórne. Co jest innowacyjnego w mezoterapii?

Przede wszystkim preparaty do mezoterapii, o których mowa bazują na innowacyjnym działaniu surowca NHAC Biocervin MIC-1 powstałego na bazie komórek macierzystych MIC-1 odkrytych przez wrocławskich naukowców. Stymuluje on komórki skóry do naturalnej odnowy, powstrzymuje procesy starzenia, a także przywraca równowagę metaboliczną. Mobilizuje fibroblasty do produkcji nowych włókien kolagenowych i elastynowych odpowiedzialnych za jędrność i wytrzymałość skóry. Dzięki zabiegom z preparatami Revitacell skóra jest widocznie zregenerowana, wygładzona, jędrna i zdrowa. Komórki macierzyste MIC-1, pozyskane z poroża jelenia szlachetnego, to innowacja w regeneracji, a teraz także innowacja w profesjonalnych zabiegach kosmetycznych.

Jakie są efekty mezotrapii z użyciem preparatów zawierających surowiec powstały na bazie komórek macierzystych?

Tym lepsze rezultaty, im większa liczba zabiegów. Panie często przychodzą na tzw. zabieg bankietowy, czyli jednorazowy zabieg mający na celu poprawienie stanu skóry przed wielkim wyjściem. Nawet po takim jednorazowym zabiegu widoczne i odczuwalne jest napięcie skóry, jej nawilżenie, odżywienie – zwłaszcza w przypadku cery dojrzałej. W tym wypadku doskonale sprawdza się preparat liftingująco-rewitalizujący z efektem anti-aging marki Revitacell. Wielowymiarowa odbudowa na poziomie komórkowym daje efekt wyraźnego wygładzenia i redukcji zmarszczek oraz poprawy napięcia, jędrności i elastyczności skóry, która nabiera naturalnego blasku i rozjaśnia się. Oczywiście, najlepsze rezultaty daje regularne stosowanie zabiegu – najowocniej działa seria 5-10 zabiegów wykonywanych co tydzień. Później wystarczy jeden zabieg w miesiącu dla utrwalenia efektów, niezależnie od wieku i płci.

To znaczy, że także mężczyźni korzystają z mezoterapii bezigłowej?

Korzystają, jak najbardziej. Wbrew pozorom, mężczyźni mają cerę suchą, delikatną i wrażliwą, która potrzebuje regeneracji, tym bardziej, że jest dodatkowo narażona na mechaniczne uszkodzenia przez golenie itd. Na te problemy świetnie działa preparat łagodząco-regeneracyjny Revitacell, który właśnie regeneruje, nawilża, łagodzi i daje ukojenie najbardziej wymagającej skórze. Użycie w zabiegach preparatu na bazie komórek macierzystych zapewnia intensywną regenerację na poziomie komórkowym – wspomaga syntezę kolagenu i elastyny. Natychmiast po zabiegu skóra staje się wyciszona i wygładzona.

Można zatem stwierdzić, że mezoterapia z komórkami to doskonały zabieg na jesień?
Nieinwazyjna mezoterapia bezigłowa z surowcem powstałym na bazie komórek macierzystych jest genialna, jeśli jest wykonywana w odpowiednio dobranej kuracji. Dlatego zwracam uwagę, że jest to zabieg przeznaczony wyłącznie do stosowania w salonach kosmetycznych, przez wyszkolony personel. Mezoterapia w profesjonalnym gabinecie, przy użyciu odpowiednich preparatów dobranych właściwie do typu skóry, to idealny zabieg na tę porę roku.

Mezoterapia bezigłowa jest to najnowocześniejszy, nieinwazyjny system odmładzania skóry. Stanowi alternatywę dla klasycznej mezoterapii igłowej. Mezoterapia bezigłowa wykorzystuje w swoim działaniu zjawisko elektroporacji. Polega ona na użyciu specjalnej fali elektromagnetycznej występującej w postaci impulsów. Dociera ona do wnętrza skóry, jak również poprzez błonę komórkową do wnętrza komórki, co powoduje, że preparaty wykorzystywane w terapii mogą działać na takim poziomie skóry, w którym przynoszą  najbardziej efektywne rezultaty.  Mezoterapia bezigłowa jest świetnym zabiegiem zwłaszcza jesienią i zimą, gdy nasza skóra jest przesuszona po lecie oraz w wyniku działania ogrzewania i jednocześnie nastawiona na szereg niesprzyjających warunków atmosferycznych.

PREXPERT