Moda » Biżuteria

Michelson.pl - Nefryt

Michelson.pl -  Nefryt

Nefryt jest kamieniem znanym już od starożytnych czasów. Początkowo wykorzystywano go do wyrobu narzędzi. Później stosowano go również przy wyrobie biżuterii. Szczególnie ceniony był w Babilonii, której mieszkańcy przypisywali mu magiczną moc. Bardzo duże znaczenie mił również w Chinach, gdzie wykorzystywano go podczas ceremoniałów religijnych. Współcześnie znajduje zastosowanie w dziedzinie litoterapii. Bardzo pomaga w leczeniu dolegliwości urologicznych, a także działa korzystnie na psychikę. Wytwarza się z niego różnego rodzaju biżuterię. Wyjątkiem są tylko obrączki ślubne. W tej grupie ozdób wciąż największym zainteresowaniem cieszą się obrączki złote.

Nefryt występuje w barwie zielonej, szaro - zielonej, w kolorze szmaragdu i ciemnej zieleni. Jest nieprzezroczystym kamieniem o szklistym, jedwabistym połysku i nierównym przełamie. Charakteryzuje się wybitnym pleochroizmem maskowanym przez włókniste wykształcenie. Nie wykazuje efektu luminescencji. Niektóre okazy charakteryzują się efektem kociego oka. Jedyną stosowaną techniką poprawiania jakości jest barwienie. Nefryt jest obrabiany z zastosowaniem szlifu kaboszonowego i szlifu tablicowego. Nie należy umieszczać ozdób wykonanych z niego w płomieniu, ponieważ ogień powoduje uszkodzenie struktury kamienia. Oczyszczanie nefrytu nie powoduje większych trudności. Wystarczy zastosować wodę z mydłem, albo specjalny preparat do pielęgnacji i czyszczenia biżuterii. Kamień jest rozpoznawany w oparciu o cechę twardości i gęstości oraz na podstawie właściwości optycznych. Jest bardzo podobny do jadeitu i amazonitu.

Michelson Diamonds Sp. z o.o.