Gospodarka » Żywność

Międzynarodowy Dzień Sushi

Nigiri, sashimi i uramaki zagościły w biurach i domach Polaków, ciesząc się coraz większym uznaniem. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi, który przypada 18 czerwca, platforma PizzaPortal.pl przygotowała statystyki na temat tego popularnego dania.

Nigiri, sashimi i uramaki zagościły w biurach i domach Polaków, ciesząc się coraz większym uznaniem. Z okazji Międzynarodowego Dnia Sushi, który przypada 18 czerwca, platforma PizzaPortal.pl przygotowała statystyki na temat tego popularnego dania. Wynika z nich, że mężczyźni (54,18 proc.) zamawiają sushi chętniej od kobiet (45,82 proc.), największą popularnością cieszy się sushi z serkiem Philadelphia (12,05% proc.), a średnia cena rolki w pierwszym kwartale 2019 r. to nieco ponad 25 zł.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Jak wynika z raportu „Klikasz i jesz. Raport PizzaPortal.pl o rynku dostaw jedzenia w Polsce w 2018 r.” kuchnia azjatycka i sushi (8 proc.) to trzecie – po pizzy (61 proc.) i kuchni amerykańskiej (22 proc.) – najchętniej zamawiane jedzenie online. Mówiąc o kuchni azjatyckiej, myślimy głównie o potrawach chińskich i japońskim sushi. To ostatnie odpowiada za ponad 20 proc. wszystkich zamówień kuchni azjatyckiej.

Zamawiający sushi online w pierwszym kwartale 2019 roku średnio za rolkę płacili 25,23 zł, a za zestaw - 67,16 zł.

Polacy kochają sushi z serkiem Philadelphia

Według „Klikasz i jesz. Raport PizzaPortal.pl o rynku dostaw jedzenia w Polsce w 2018 r.” zamawiający z całej Polski najchętniej wybierają sushi z serkiem Philadelphia (16 proc.). 

W pierwszym kwartale 2019 roku 12,05 proc. zamawiających zdecydowało się również na ten rodzaj sushi, 12 proc. wybrało futomaki, 8 proc. hosomaki, 5 proc. uramaki i tyle samo – nigiri.  

Co każdy fan sushi wiedzieć powinien?

Międzynarodowy Dzień Sushi przypadający na 18 czerwca to okazja, aby poznać kilka faktów na temat sushi. Danie to ma wielowiekową tradycję – pierwsze wzmianki pojawiają się już w II wieku w chińskich kronikach. Dość odległy pierwowzór sushi, jakie znamy obecnie, stanowiły kawałki solonej ryby, zawiniętej w sfermentowany ryż. Z kolei za twórcę nigiri, które dało początek współczesnemu sushi, uważany jest japoński kucharz, Hanaya Yohei. Sushi – obok ramenu – uważane jest za kultową potrawę Japończyków. Dziś na stałe weszło do menu restauracji na całym świecie. 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

38CC

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »