Kobieta, zdrowie, uroda » Medycyna

Mikołajkowe Dni Dawcy Szpiku w Wola Parku

10 i 11 grudnia w Wola Parku przy hipermarkecie Auchan będzie można zarejestrować się jako potencjalny dawca komórek macierzystych krwi i szpiku. Jest to szansa, by pomóc pacjentom dotkniętym chorobom nowotworowym. Badanie trwa kilka minut, jest bezpłatne i bezbolesne.

Znalezienie dawcy jest bardzo trudne. Prawdopodobieństwo odszukania genetycznego bliźniaka wynosi zaledwie od 1:20000 do 1:kilku milionów. Dlatego im więcej zarejestrowanych dawców w bazie, tym większa szansa na uratowanie życia chorym na raka krwi. Zachęcamy do bezpłatnej rejestracji, której w Wola Parku organizatorem jest Fundacja DKMS. Wolontariusze Fundacji będą czekać w Centrum na osoby zainteresowane pomocą przy hipermarkecie Auchan od godziny 10:00 do 18:00. Udział w akcji może wziąć każda zdrowa osoba między 18 a 55 rokiem życia.

W Fundacji DKMS do tej pory zarejestrowało się ponad 970 tysięcy potencjalnych dawców, a blisko 3,5 tysiąca oddało szpik, ratując tym samym chorym życie. Warto przyjść i stać się dla kogoś bohaterem.

beyondpr