Firma » Finanse

Milisystem SA z pierwszym zyskiem ze sprzedaży trenażerów strzeleckich

Milisystem SA w IV kwartale 2022 r. zanotowała przychody netto ze sprzedaży w wysokości 289 tys. PLN.

Milisystem S.A., podmiot z branży obronności i strzelectwa, osiągnęła w czwartym kwartale ubiegłego roku przychody netto ze sprzedaży w wysokości 289 tys. PLN. Spółka po raz pierwszy wypracowała również zysk netto w wysokości 41, 2 tys. PLN. Za wyniki w minionym kwartale odpowiadała głównie realizacja kontraktów i wdrożeń głównego produktu jakim jest trenażer strzelecki „Wisła”.

Milisystem SA w IV kwartale 2022 r. zanotowała przychody netto ze sprzedaży w wysokości 289 tys. PLN, co odpowiadało, za ponad 90 proc. całości przychodów wygenerowanych przez spółkę w minionym roku. Po raz pierwszy w 2022 r. na koniec raportowanego okresu Milisystem wykazał rentowność. Osiągnął ponad 40 tys. PLN zysku netto, co było spowodowane realizacją kontraktów i wdrożeń trenażera strzeleckiego „Wisła”. W ubiegłym roku spółka dostarczyła trenażer m.in. do Wojskowej Akademii Technicznej (WAT) w Warszawie.

Spółka rozpoczęła działalność w nowym segmencie pod koniec pierwszej połowy roku i w trzecim kwartale ruszyła z działaniami sprzedażowymi.

- Cieszymy się, że mogliśmy podzielić się z naszymi akcjonariuszami informacją o dodatnim wyniku netto. Widzimy, że rynek zaczyna dostrzegać nasze rozwiązanie jakim jest trenażer strzelecki, w którego rozwój wiele zainwestowaliśmy. Oferujemy nasz produkt różnym odbiorcom wieloma kanałami jednocześnie licząc, że 2023 rok przyniesie nam wiele możliwości rozwoju – komentuje Jan Kempara, prezes zarządu Milisystem SA.

W minionych tygodniach nastały również zmiany w zarządzie spółki. Na stanowisko prezesa zarządu został powołany Jan Kempara, generał dywizji w stanie spoczynku z wieloletnim doświadczeniem wojskowym, zastępujący Mariana Ślimaka oficera i byłego operatora JW. Grom, który nadal współpracuje ze spółką.

W obecnym roku spółka upatruje swojej szansy w sprzedaży TS Wisła w ramach konkursu „Strzelnica w Powiecie” oraz współpracy z instytucjami publicznymi. Firma stawia również na rozwój nowych rozwiązań. W ramach podpisanej w październiku 2022 r. umowy z Klimawent SA oraz Port Arthur sp. z o.o., pracuje nad opracowaniem mobilnego kulochwytu ze zintegrowanym system projekcji celów.

Redakcja News