Gospodarka » Żywność

Miłosne uniesienia w filmowym stylu

Miłosne uniesienia w filmowym stylu
Zobacz więcej zdjęć »
Nie ulega dyskusji – kochać należy się cały rok! Jednak są takie okazje, kiedy chcemy świętować z większą fantazją. Dlatego przygotowaliśmy filmowy repertuar, który będzie idealnie komponował się z romantycznym menu.

Wieczór tylko we dwoje to czas, kiedy staramy się bardziej, planujemy, szukamy pomysłu. Wszystko po to, aby było przemiło i przeuroczo. No i również przesmacznie! Bo w końcu – przez żołądek do serca, prawda? Poniżej przedstawiamy filmowo-kulinarny repertuar, który wprowadzi w dobry nastrój każdą zakochaną parę.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

PRZYSTAWKA: Czego pragną kobiety? Sincronizadas!

Składniki:

  • 6 łyżeczek TABASCO® Green Jalapeño Pepper Sauce
  • 160 g startego sera Monterey Jack
  • 6 cienkich plasterków szynki, pokrojonych w paski o szerokości 1,3 cm
  • 2 dojrzałe awokado, obrane i pokrojone w plasterki
  • 1/3 szklanki posiekanych pomidorów
  • ¼ szklanki posiekanej kolendry

Przygotowanie:
Każdą z 6 tortilli posmaruj ok. ½ łyżeczki zielonego sosu TABASCO®, posyp je połową sera. Połóż paski szynki, plasterki awokado, posiekane pomidory, kolendrę i pozostały ser. Posmaruj jedna stronę pozostałych 6 tortilli resztą zielonego sosu TABASCO® i tą stroną połóż na przygotowanych tortillach, tworząc kanapki sincronizadas. Na elektrycznym grillu lub średniej patelni smaż każdą z sincronizadas na średnim gazie, aż tortille będą chrupiące i lekko brązowe z każdej strony, a ser się roztopi. Przełóż na talerz, pokrój w trójkąty i podawaj z dodatkiem TABASCO® Green Pepper Sauce.

DANIE GŁÓWNE: Rzymskie wakacje, czyli Lasagne Verde

Składniki: 

  • ¼ szklanki masła lub margaryny
  • 3 łyżki mąki
  • 430 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżka sosu sojowego Kikkoman
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki sosu TABASCO® Green Jalapeño Pepper Sauce
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 450 g mielonego indyka
  • 1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie (425 g) sera ricotta
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanej, świeżej pietruszki
  • 12 płatków lasagne bez gotowania
  • 1 opakowanie (225 g) startej mozzarelli
  • ¼ szklanki startego parmezanu

Przygotowanie:
Sos: Roztop masło w dwulitrowym rondlu na średnim gazie. Dodaj mąkę i wymieszaj na jednolitą masę. Stopniowo dodawaj bulion z kury, mleko i zielony sos TABASCO®. Podgrzej do zgęstnienia i zagotowania całości, często mieszając.

Na nadzienie, na patelni o średnicy 30 cm podgrzej olej na średnim gazie. Dodaj indyka, cebulę, sos sojowy Kikkoman i smaż, aż mięso się zrumieni, często mieszając. Dodaj zielony sos TABASCO® i sól. W małej misce wymieszaj ser ricotta, jajko i pietruszkę. Natłuść brytfannę o wymiarach 30 x 20 cm i rozsmaruj na dnie 1 szklankę sosu. Ułóż w brytfannie 3 płaty lasagne. Na płatach rozsmaruj 1/3 nadzienia z indyka, 1/3 ricotty, 1/4 mozzarelli i 1/4 pozostałego sosu. W ten sam sposób ułóż dwie kolejne warstwy. Na wierzchu połóż pozostałe 3 płaty lasagne. Posmaruj resztą sosu. Posyp pozostałą mozzarellą i parmezanem. Przykryj lasagne folią i piecz w temperaturze 190°C przez 30 minut. Odkryj i piecz przez kolejne 10 minut lub do momentu, gdy całość będzie gorąca i zacznie kipieć. Przed podaniem odczekaj 5 minut.

DESER: Emmanuele i ogniste lody!

Składniki: 

  • ½ szklanki mleka
  • 1 laska cynamonu
  • 1 skórka pomarańczy (z 1 małej pomarańczy)
  • 4 całe goździki
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 1 puszka (400 ml) słodzonego mleka skondensowanego
  • 1 ½ łyżeczki sosu TABASCO® Original Red
  • 2 szklanki ubitej śmietany kremówki (30% lub 36%)

Przygotowanie:
W małym rondlu na średnim gazie połącz mleko, laskę cynamonu, skórkę pomarańczy, goździki i zagotuj. Zmniejsz gaz, przykryj i powoli gotuj przez 5 minut, aż do połączenia się składników. Odstaw całość do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, następnie odcedź. W dużej misce połącz mieszankę mleczną, wanilię, mleko skondensowane i sos TABASCO®, dokładnie wymieszaj. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę. Przykryj i zamroź, aż masa stwardnieje, w międzyczasie raz zamieszaj. Podawaj kulki lodów w kieliszkach lub pucharkach. Możesz ozdobić laskami cynamonu i paskami skórki pomarańczowej.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

DownStreet

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »