Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Miłośnicy filmu wybierają mobilną wolność

Andrino Play 3G – aplikacja umożliwiająca bezpłatny dostęp do filmów w usłudze VoD w urządzeniach mobilnych cieszy się dużym zainteresowaniem użytkowników smartfonów, tabletów oraz Note’ów Samsung. W pierwszym tygodniu po premierze aplikację pobrało blisko 10 tysięcy miłośników mobilnego oglądania.

Andrino Play 3G szybko się rozwija

Andrino Play 3G jest obecnie dostępna wyłącznie w smartfonach, tabletach oraz Note’ach Samsung. Zainteresowanie aplikacją, którą z Samsung Apps pobrało już w sumie kilkadziesiąt tysięcy użytkowników, potwierdza tendencję przenoszenia aktywności dotychczas zarezerwowanych dla kina czy telewizji do urządzeń mobilnych – wyposażonych w wyświetlacz o znacznie mniejszej przekątnej od tradycyjnych ekranów. Jak wykazało badanie, przeprowadzone kilka miesięcy temu w 12 krajach na zlecenie jednego z producentów telefonów komórkowych, już niemal co 6 osoba ogląda pliki wideo podczas przemieszczania się w mieście, zarówno w transporcie publicznym jak i będąc pasażerem w samochodzie. Przed dłuższym oglądaniem wideo w podróży użytkowników powstrzymuje przede wszystkim wysoki koszt transmisji danych oraz krótka żywotność baterii w urządzeniach mobilnych.

Twórcy aplikacji Andrino Play 3G wzięli pod uwagę techniczne i rynkowe realia w Polsce. Odpowiednia kompresja filmów dostosowana do możliwości sieci 3G/UMTS daje gwarancję ciągłości dostępu do usługi bez nadmiernego przeciążania sieci operatora oraz zbyt szybkiego wyczerpywania limitu mobilnego Internetu użytkownika. Klient, który ma do dyspozycji 10 GB pobierania danych może obejrzeć w Andrino Play 3G aż 30 pełnometrażowych filmów miesięcznie, czyli codziennie jeden.

„Słuchamy uważnie wszystkich sugestii użytkowników Andrino Play 3G i udoskonalamy aplikację w kolejnych wersjach. Pamiętamy także o technicznych realiach. Miłośnicy dobrych filmów w jakości HD otrzymują alternatywę w postaci multimedialnego Andrino BOX SMART TV. Wielka liczba pobrań i odtworzeń w Andrino Play 3G potwierdzają, jak duże jest zapotrzebowanie na prawdziwie mobilne oglądanie filmów bez ograniczeń. Andrino to wolność osobista” – mówi Tadeusz Synowiec, prezes Andrino S.A.

Duże zainteresowanie Andrino Play 3G oraz zaangażowanie użytkowników w dostarczaniu informacji na temat działania mobilnej aplikacji zaowocowało pierwszymi aktualizacjami. W obecnej wersji (1.0.3) wprowadzono kilka zmian usprawniających odtwarzanie i przewijanie filmów oraz znoszących problemy z uruchamianiem, a także zawieszaniem się aplikacji. Udoskonalono wyszukiwanie filmów.

W najbliższym czasie w ofercie Andrino Play 3G, obok ponad 500 już dostępnych tytułów, pojawi się kilkadziesiąt nowych filmów. Wielkość zasobów będzie systematycznie rosnąć.

Aplikacja Andrino Play 3G dla Samsung jest dostępna w urządzeniach mobilnych z systemem operacyjnym Android 2.3 i w wersjach wyższych. Oglądanie filmów jest możliwe poprzez sieć telefonii komórkowej trzeciej generacji 3G oraz sieć WiFi. Aplikację można bezpłatnie pobrać z Samsung Apps.

Platforma filmowa Andrino Play umożliwia oglądanie filmów w usłudze wideo na żądanie (VoD). Dostępne są między innymi takie filmy, jak: Hellboy: Krew i żelazo, Królowa Śniegu, Krwawa uczta, 13 Dzielnica: ultimatum, Zatoka Delfinów czy Armagedon. Zakładki w aplikacji są podzielone na kategorie tematyczne i gatunkowe: fabularne, seriale, dla dzieci, muzyczne, dokumentalne oraz rozrywkowe. Użytkownicy Andrino Play mogą w wygodny sposób wyszukiwać i sortować filmy, a także tworzyć własne listy ulubionych tytułów. Dzięki funkcji zapisu ostatniej sekwencji otrzymują możliwość łatwego powrotu do momentu, w którym przerwali oglądanie filmu.

Andrino S.A. jest właścicielem i operatorem Cyfrowej Platformy Multimedialnej Andrino udostępniającej filmy w systemie wideo na żądanie (Andrino Play), gry i inne aplikacje oparte na systemie Android oraz telewizję, Internet czy dostęp do serwisów społecznościowych, zarówno przez własny multimedialny odtwarzacz Andrino BOX SMART TV, jak i przez urządzenia mobilne czy telewizory.

Andrino BOX SMART TV to multimedialny odtwarzacz tworzący centrum rozrywki typu plug & play – podłącz i pracuj. Udostępnia i zarządza kanałami telewizji naziemnej i cyfrowej, platformą filmową w usłudze VoD (Andrino Play) i rozbudowaną bazą gier, muzyki oraz e-booków. Umożliwia przeglądanie zasobów Internetu – w tym również portali społecznościowych, poczty e-mail. Intuicyjne poruszanie się po menu urządzenia umożliwia nowatorski pilot z klawiaturą qwerty. www.andrinoplay.pl

Andrino