Kultura, sztuka » Muzyka

Mistrzowski koncert gitarowy w Dąbrówce

Odbywająca się co roku Akademia Gitary jest jednym z największych eventów gitarowych w Europie. Wydarzenia w ramach festiwalu odbywają się zarówno w stolicy województwa, ale też na terenie Wielkopolski.

Wśród nich znajduje się m.in. podpoznańska Dąbrówka, w której 23 sierpnia odbędzie się recital Petrita Çeku – gitarzysty klasycznego pochodzącego z Kosowa.

8 edycja Festiwalu Akademia Gitary odbędzie się na przełomie sierpnia i września na terenie całej Wielkopolski. W ramach wydarzenia w Poznaniu, Gnieźnie, Jarocinie i wielu innych miejscowościach odbędą się pikniki gitarowe, warsztaty i koncerty zrzeszające pasjonatów gitarowych brzmień.

Organizatorzy koncertu w Dąbrówce zadbali o to, by każdy fan gitarowych brzmień mógł bez problemu dotrzeć na miejsce wydarzenia. Dzięki wsparciu sponsorów – poznańskiej spółki Linea oraz firmy Veolia.

– Wszystkim posiadaczom festiwalowego biletu, przysługuje darmowy przejazd liniami Kolei Wielkopolskich. Promocja obejmuje trasę z Poznania do Palędzia. Odległość od dworca do Kaplicy św. Urszuli Ledóchowskiej w Dąbrówce, w której odbędzie się recital, to zaledwie 600 metrów – mówi Adam Wędrychowicz, ze spółki Linea.

Celem festiwalu jest popularyzacja muzyki gitarowej. Dzięki zróżnicowanemu programowi, każdy ma szansę znaleźć coś odpowiadającego swoim upodobaniom muzycznym, a także odkryć nowe oblicza gitarowych  brzmień. Największą gwiazdą tegorocznej edycji jest Gerardo Núñez – światowej sławy mistrz muzyki flamenco – jego koncert odbędzie się 22 sierpnia w auli Uniwersytetu Adama Mickiewicza.

FortePR s.c.