Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Mleczko pszczele - nie tylko miód daje zdrowie!

Mleczko pszczele - nie tylko miód daje zdrowie!
Zobacz więcej zdjęć »
Mleczko pszczele jest produkowane poprzez gruczoły gardzielowe najmłodszych pszczół-robotnic, od 5 do 14 dnia od urodzenia.

 

Jest konsystencji zagęszczonej śmietany, jest koloru białego z świetlistym odcieniem, ma oryginalny, lekko kwaskawy smak. Mleczkiem pszczelim wykarmia się pszczele larwy. Mleczko pszczele powoduje, że z tych samych jaj rodzą się pszczoły - robotnice i matki, z tym że pszczoła matka żyje 4 - 6 lat, a robotnica 30 - 35 dni! Matki pszczele są przez cały czas karmione mleczkiem pszczelim.

Eksperymenty na zwierzętach ukazały, że mleczko pszczele wzmaga aktywność rozrodczą, stąd uznane jest za afrodyzjak. Za sprawą stymulacji centralnego układu nerwowego, mleczko pszczele za sprawą tego, że ma w sobie witaminy z grupy B działa korzystnie na stan fizyczny i psychiczny człowieka. Posiada działanie wzmacniające, usuwa zmęczenie, podwyższa efektywność pracy i daje napływ sił życiowych. Poprawia samopoczucie, koncentrację uwagi a także przywraca równowagę psychiczną. Z tego względu, należy zjadać go w stanach wyczerpania nerwowego i napięcia mięśni, a także aby przyśpieszyć procesy myślowe.

Mleczko pszczele stymuluje procesy przemiany materii, chroni przed zaburzeniami związanym z złym odżywianiem. Poprawia wytrzymałość organizmu. Ma działanie immunoregulujące. Odporność organizmu podnosi również zawarta w mleczku pszczelim witamina c.

Mleczko pszczele też ma zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu chorób przewodu pokarmowego i narządów wewnętrznych. Szczególnie podatne na oddziaływanie mleczka są wrzody dwunastnicy. Osłania tkankę wątrobową przed różnego rodzaju toksynami. Używa się go w zwalczaniu skutków alkoholizmu, chroni przed marskością wątroby. Szybko zmniejsza poziom glukozy we krwi.

Mleczko pszczele stosuje się w terapii schorzeń sercowo - naczyniowych takich jak: dusznica bolesna, nadciśnienie tętnicze miażdżyca. Mleczko pszczele a także zawarte w nim witaminy i żelazo rozkurcza naczynia, redukuje ciśnienie krwi,redukuje poziom cholesterolu, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych. Korzystne efekty widoczne są w leczeniu stanów zapalnych żył i krwotoków pochodzenia naczyniowego.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Tobisz

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Zamów opracowanie informacji prasowej


Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »