Firma » Biznes

Młodzi przedsiębiorcy i duży biznes na European Start-up Days w Katowicach

Wydarzenie towarzyszące VIII Europejskiego Kongresu Gospodarczego

Pierwsze tak duże wydarzenie łączące startupy i korporacje. Spotkanie twórców globalnych marek, biznesowych wizjonerów i odkrywców. Przestrzeń otwartego dialogu: start-upy – inwestorzy – organizacje wsparcia biznesu. European Start-up Days to szansa dla młodych, innowacyjnych przedsiębiorców na spotkanie inwestorów i decydentów podczas Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach.

Tegorocznej edycji Europejskiego Kongresu Gospodarczego w Katowicach (European Economic Congress – EEC – 18-20 maja 2016 r.) towarzyszyć będzie dwudniowa konferencja pod nazwą European Start-up Days. Nowa inicjatywa zintegruje młodych przedsiębiorców z ekspertami, odnoszącymi sukcesy biznesmenami, prezesami przedsiębiorstw, ludźmi z pasją i kreatywnym podejściem do prowadzenia biznesu.

– Start-upy to organizacje mające na celu szybkie skalowanie, ale potrzebujące do tego partnerów, którzy mogą zaoferować im globalny rynek i doświadczenie – mówi Dariusz Żuk, prezes Business Link Poland, organizator European Start-up Days. – Te dwa światy jak na razie nie znalazły w kraju idealnej formuły współpracy. Dlatego tworzymy to wydarzenie, aby chociaż w części pomóc wypracować ten model i dać szansę korporacjom i start-upom, a tym samym Polsce i Europie na szybszy wzrost.

European Start-up Days w dniach 19-20 maja br. przyjmą specjalną formułę łączącą merytoryczne wystąpienia oraz interakcję z uczestnikami, elementy show i nietypową promocję rozpoczynających działalność biznesową krajowych firm. Podczas wydarzenia towarzyszącego Europejskiemu Kongresowi Gospodarczemu, innowatorzy, młodzi biznesmeni, będą mogli spotkać i przekonać do swojego pomysłu inwestorów i decydentów reprezentujących duży biznes, którzy na trzy majowe dni przyjadą do Katowic.

– Chcemy, aby European Start-up Days przy Europejskim Kongresie Gospodarczym w Katowicach stało się forum kojarzenia posiadających biznesowe doświadczenie i środki inwestorów
z formującymi się nowatorskimi inicjatywami czy spółkami, a potem zasilenia tych oryginalnych pomysłów kapitałem rozwojowym i menedżerskim doradztwem – mówi Wojciech Kuśpik, inicjator Europejskiego Kongresu Gospodarczego, prezes Grupy PTWP.

Młodzi przedsiębiorcy, osoby z pomysłem i rozwiązaniami, które mogą być przydatne dla korporacji lub biznesu, już teraz mogą zgłaszać się do konkursu pod nazwą Start-up Challenge. Jego laureaci będą mieli okazję zaprezentować się przed inwestorami, uczestnikami European Start-up Days oraz gośćmi Europejskiego Kongresu Gospodarczego.

W ciągu European Start-up Days (19-20 maja br.) odbędą się liczne debaty i wykłady obejmujące tematy związane z rozwojem i wspieraniem polskiej przedsiębiorczości, finansowaniem, dialogiem pomiędzy korporacjami a startupami. Zaplanowano również Scale-up Alley – przestrzeń do prezentacji biznesu na autorskich stoiskach.

Na potrzeby dwudniowego wydarzenia, w którym jak szacują organizatorzy, udział wziąć może nawet dwa tysiące uczestników, oddany zostanie obiekt wyjątkowy na architektonicznej mapie Katowic. Miejscem spotkań z inwestorami i potencjalnymi partnerami podczas European Start-up Days będzie Hala Widowiskowo-Sportowa Spodek.

Startup Pitches i Networking Zone to strefy, w których każdy będzie mógł zaprezentować swój pomysł na biznes przed prezesami spółek, potencjalnymi inwestorami, ekspertami i od razu otrzymać informację zwrotną co do możliwości jego wdrożenia. Pitchingi to 3-minutowe prezentacje, które odbędą się na kilku scenach w Spodku oraz przed praktykami biznesu i ekspertami obecnymi na Europejskim Kongresie Gospodarczym w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach.

Inicjatywa European Start-up Days ma na celu integrację twórców globalnych marek i młodych, biznesowych wizjonerów. Wydarzenie towarzysząc VIII Europejskiemu Kongresowi Gospodarczemu umożliwi budowę sieci kontaktów i długotrwałych relacji pomiędzy potencjalnymi partnerami, reprezentującymi z jednej strony doświadczenie i możliwości dużych korporacji, z drugiej zapał oraz innowacyjność młodych przedsiębiorców.

Ósma edycja organizowanego przez Grupę PTWP Europejskiego Kongresu Gospodarczego odbędzie się w dniach 18-20 maja 2016 r. w Katowicach. Trzydniowy cykl debat, spotkań i wydarzeń towarzyszących zgromadzi ponad siedem tysięcy gości z krajów europejskich, Azji i Afryki, reprezentantów biznesu, prezesów największych firm, decydentów, naukowców i praktyków, przedstawicieli świata polityki i samorządów.

Szczegółowe informacje European Start-up Days dostępne są na stronie internetowej: http://www.estartupdays.eu/pl/

Udział w wydarzeniu jest bezpłatny, rejestracja online: https://konto.ptwp.pl/rejestracja/european-start-up-days,188.html

ImagoPR