Firma » Biznes

MLP Group w 2015 r. wynajęło 59,4 tys. mkw. powierzchni magazynowej

W minionym roku deweloper powierzchni magazynowych podpisał 21 umów najmu, dotyczących wynajęcia łącznie ponad 59,4 tys. mkw. powierzchni magazynowej.

„Skala podpisanych w minionym roku umów najmu potwierdza, że MLP Group jest w trendzie wzrostowym kontynuując dynamiczny rozwój. Perspektywy na bieżący i następne lata są bardzo dobre. W przygotowaniu mamy rozpoczęcie budowy kolejnych parków logistycznych, których realizacja pozwoli nam zwielokrotnić wielkość wynajmowanej powierzchni komercyjnej. Zapewni to jednocześnie dalszą poprawę osiąganych wyników finansowych” – podkreślił Radosław. T. Krochta, Dyrektor Generalny, Wiceprezes MLP Group S.A.

W 2015 r. MLP Group podpisało 21 umów najmu, wynajmując łącznie ponad 59,4 tys. mkw. powierzchni magazynowej i biurowej. Z tego 30,4 tys. mkw. powierzchni zostało wynajęte przez nowych klientów w nowo realizowanych inwestycjach. Największą umowę MLP Group podpisało z firmą Matras zarządzającą siecią księgarni, która będzie korzystała z przygotowywanych ponad 14 tys. mkw. w parku MLP Pruszków II. Pozostałe ubiegłoroczne umowy dotyczyły głównie przedłużeń okresu najmu przez dotychczasowych klientów oraz zwiększenia wielkości wynajmowanej przez nich powierzchni magazynowej.

MLP Group na koniec minionego roku miało wybudowanych łącznie 303 tys. mkw. powierzchni magazynowej i biurowej, a wskaźnik pustostanów był na poziomie 2,6%. Jednocześnie w trakcie budowy było blisko 58 tys. mkw. powierzchni.

Aktualnie w skład portfela nieruchomości Grupy Kapitałowej wchodzą cztery operacyjne parki logistyczne zlokalizowane w Polsce: MLP Pruszków I, MLP Pruszków II, MLP Poznań oraz MLP Lublin. W trakcie budowy jest piąty park MLP Teresin. W przygotowaniu są także kolejne inwestycje w regionie Górnego i Dolnego Śląska oraz Polski Centralnej, w tym m.in. MLP Gliwice oraz MLP Wrocław. Uwzględniając te projekty docelowa powierzchnia magazynowa MLP Group wyniesie ok. 760 tys. mkw.

mskala@tauber.com.pl