Motoryzacja » Samochody

Mobilna ochrona

Samochodem jeździmy do pracy, na zakupy, służbowo i na wakacje. Są takie sytuacje w życiu, które powodują, że „na już” potrzebny jest nam samochód. Każdy z nas w pewnym momencie zastanawia się nad jego zakupem. A co z jego ochroną? Wymarzony i wcale nie tani, często niestety bywa obiektem kradzieży.

Ponad 113 tys. nowych samochodów osobowych – tyle w okresie od stycznia do maja zarejestrowano w Centralnej Ewidencji Pojazdów. Ile z tych aut padło łupem złodziei, zaginęło bez śladu na parkingach przy centrach handlowych, zniknęło sprzed domów i z garaży?

Średnio co pół godziny kradzione jest w Polsce auto – tak podaje portal auto-swiat.pl. Czas niezbędny na kradzież samochodu to kilkadziesiąt sekund, choć są i tacy złodzieje, którzy robią to znacznie szybciej. Wszystko zależy od modelu oraz zabezpieczeń. Z danych Komendy Głównej Policji wynika, że w 2010 r. w Polsce zgłoszono 16 098 przypadków kradzieży samochodu. Najwięcej samochodów ginęło w miastach powyżej 500 tys. mieszkańców, a najczęstszym miejscem kradzieży były ulice i przylegające do nich miejsca parkingowe. W tych rejonach, w ubiegłym roku skradziono aż 14 280 aut. Sprawców złapano w 22,4 proc. przypadków.

Kierowcy wydają coraz większe sumy na skomplikowane i nowoczesne metody zabezpieczenia aut. Przestępcy z kolei błyskawicznie je rozpracowują, znajdując drogę do ich obejścia. Wyścig wydaje się nie mieć końca. W jaki zatem sposób właściciele samochodów powinni zabezpieczać swoje „cztery kółka” przed kradzieżą i na ile te sposoby się sprawdzają?

Do najskuteczniejszych rozwiązań przeciw kradzieżowych należą specjalizowane urządzenia elektroniczne. Zgodnie z Przemysłowym Instytutem Motoryzacji, dzieli się je na cztery klasy skuteczności: klasę popularną, standard, profesjonalną oraz specjalną. Do tej ostatniej należą między innymi urządzenia monitoringu satelitarnego pojazdów, których skuteczność jest najwyższa na rynku.

Monitoring GPS to idealne rozwiązanie dla wszystkich, którym zależy na aktywnej ochronie swojego samochodu przed kradzieżą. Urządzenie to umożliwia lokalizację skradzionego samochodu i co ważne, może doprowadzić policję do kryjówki złodziei. Jednak, aby spełnić swoje zadanie nadajnik musi być zamontowany w taki sposób, żeby przestępca nie zdołał go odszukać. Monitorowanie pojazdu pozwala również na wezwanie pomocy w sytuacji wystąpienia zagrożenia kierowcy lub ładunku (przycisk antynapadowy), przesłanie sygnału o włamaniu z zainstalowanego w pojeździe autoalarmu i zaalarmowanie w momencie wystąpienia przechyłu podczas postoju (użycie lawety).

Jednym z liderów w tego typu ochronie od wielu lat jest firma Juwentus. Jako nieliczni w Polsce łączą ochronę obiektów stałych z ochroną pojazdów. Wieloletnie doświadczenie firmy w połączeniu z możliwością interwencji ponad stu załóg na terenie całego kraju umożliwia szybsze namierzenie i zabezpieczenie skradzionego samochodu. Po otrzymaniu sygnału alarmowego operator centrum monitorowania zawsze kontaktuje się z właścicielem, aby upewnić się, czy alarm nie jest fałszywy. Jeżeli pojazd został skradziony, pracownicy namierzają go i natychmiast podejmują interwencję celem jego odzyskania. W przypadku firmy Juwentus, auto zabezpieczane jest przez ich własne grupy zmotoryzowane, które równolegle zgłaszają kradzież na Policję i wspólnie podejmują próbę odzyskania pojazdu.

Urządzenie do monitoringu GPS można zakupić, bądź dzierżawić. Można również przez wskazany okres bezpłatnie przetestować system. Wtedy we wskazanych pojazdach bezpłatnie montowane są sterowniki wybranej firmy i przekazane zostaje oprogramowanie, które umożliwia indywidualną obserwację pojazdów oraz łatwe tworzenie rozmaitych raportów i analiz. Wielu klientów docenia tego typu rozwiązanie i jest zadowolonych z ochrony swojego samochodu.

adStone