Technologie » Telekomunikacja

Mobilnie płacimy coraz więcej

Polacy coraz chętniej korzystają z aplikacji mobilnych służących do opłacania rachunków. I choć za ich pośrednictwem najczęściej regulują należności do 200 zł to jednak rośnie liczba użytkowników płacących mobilnie większe rachunki.

Sprytny Bill to mobilna aplikacja, która jest wynikiem współpracy liderów na rynku płatniczym. Dzięki niej posiadacze smartfonów mogą łatwo, szybko i bez ryzyka opłacić swoje rachunki za pomocą telefonu. Wystarczy pobrać aplikację ze strony SprytnyBill.pl, zeskanować kod kreskowy rachunku i zapłacić, wpisując kod karty kredytowej lub debetowej. Bezproblemowe będzie także opłacenie rachunku bez kodu kreskowego np. czynszu za mieszkanie – możemy wprowadzić dane płatności ręcznie, a system przy kolejnej płatności zapamięta je.

Inicjatorem projektu Sprytny Bill jest MasterCard Mobile, wykonawcą uPaid, a nad bezpieczeństwem przelewów czuwa BillBird S.A., będący od grudnia 2012 r. krajową instytucją płatniczą. – Jako lider płatności masowych gwarantujemy bezpieczeństwo przelewów, przekazując środki bezpośrednio na konto wystawcy faktury. Aplikacja Sprytny Bill pozwala na opłacenie aż 95% rachunków, w tym wszystkich płatności wystawianych przez naszych klientów m.in. Orange, PGNiG, Cyfrowy Polsat – mówi Przemysław Płudowski, dyrektor sprzedaży produktów elektronicznych firmy BillBird S.A.

Mobilne płatności to rozwiązanie zyskujące dużą popularność na całym świecie. Również Polacy coraz częściej zapominają nie tylko o gotówce, ale i internetowych platformach udostępnianych przez banki. – Obecnie to nie komputer, lecz telefon staje się najbardziej wygodnym i poręcznym sposobem na opłacenie rachunku szybko
i bez obawy o popełnienie jakiegokolwiek błędu, np. w numerze konta wystawcy lub kwocie do uregulowania
– wyjaśnia Marcin Kopyś, Prezes Zarządu firmy uPaid. – To duża korzyść także dla wystawców, gdyż wygodna w użyciu aplikacja to większa szansa na terminowe przelewy – dodaje.

Aplikacja mobilna dostępna jest na stronie SprytnyBill.pl w wersji dla iPhone i Android. Przygotowywana jest także wersja dla Windows Phone. A 21 stycznia rusza promocja, w ramach której każda osoba opłacająca rachunek za pośrednictwem aplikacji Sprytny Bill otrzyma zwrot 5% jego wartości. Aby wziąć udział
w promocji nie trzeba spełniać żadnych dodatkowych warunków.

Maria Szwed