Firma » Biznes

Moduł ergonomiczny w systemie TimeCloud

Spółka TimePlanet wprowadziła kolejne nowe rozwiązanie do systemu TimeCloud. Dzięki modułowi ergonomicznemu pracownik otrzymuje informację o konieczności zrobienia przerwy w pracy podczas wykonywania obowiązków związanych z obsługą komputera.

Wdrożenie modułu ergonomicznego wiąże się z możliwością stałej kontroli przez pracownika czasu spędzonego przy komputerze w godzinach pracy. W momencie, kiedy jest on przekroczony, pracownik otrzymuje automatycznie stosowną informację, sugerującą o zrobieniu chwilowej przerwy od wykonywanych obowiązków. Czas ciągłej pracy przy komputerze ustawiony jest domyślnie na jedną godzinę, jednak pracownik może swobodnie go modyfikować zgodnie z własnymi potrzebami.

Zastosowanie modułu ma istotne znaczenie zwłaszcza w przypadku konieczności przestrzegania przepisów prawa pracy. Zgodnie z wytycznymi pracodawca powinien zapewnić pracownikowi co najmniej pięciominutową przerwę, wliczaną do czasu pracy, po każdej godzinie przepracowanej przy monitorze komputera. – Oferujemy pracodawcom proste i zarazem skutecznie rozwiązanie, które pozwoli im na stały monitoring i tym samym na uniknięcie ewentualnych problemów wynikających z nieprzestrzegania przepisów Kodeksu Pracy. Korzyści z jego użytkowania mają również pracownicy, którzy mają pełne prawo do krótkiego odpoczynku od pracy przy komputerze, podkreśla Piotr Winter ze spółki TimePlanet.

System TimeCloud jest innowacyjnym rozwiązaniem, które skutecznie poprawia jakość pracy w firmach i organizacjach, zwiększając tym samym efektywność i wydajność pracownika. Jest on nieustannie uzupełniany o kolejne moduły, które ułatwiają pracę zarówno pracodawcom, jak i  pracownikom. Zapewnia także bezpieczeństwo w sieci, m.in. poprzez wykrywanie nielegalnych plików i programów.

Paweł Kajetanowicz