Motoryzacja » Samochody

Motor Trend: Volvo XC90 SUV-em roku po raz kolejny

Gdy w 2002 r. debiutowała pierwsza generacja XC90 fachowcy z amerykańskiego magazynu Motor Trend uznali je za model, który definiuje na nowo segment siedmiomiejscowych SUV-ów przyznając mu nagrodę auta roku w tym segmencie. To samo wyróżnienie spotkało nową generację XC90 13 lat później.

Wszyscy w Volvo Cars jesteśmy dumni z nagrody SUV-a roku, jaką po raz drugi przyznał nam magazyn Motor Trend
– powiedział Lex Kerssemakers,  prezes amerykańskiego oddziału Volvo Cars. Nowy flagowy model pokazuje, w jakim kierunku będzie iść nasza marka w najbliższych latach.

Podczas gali wręczenia nagród w kalifornijskim El Segundo Lex Kerssemakers odebrał słynną statuetkę Złotych Zacisków z rąk przedstawicieli redakcji Motor Trend.

Nagroda SUV-a roku dla XC90 ma także odbicie w zapotrzebowaniu rynku na to auto. Świadczy o tym dwucyfrowy wzrost procentowy sprzedaży marki na terenie USA oraz przeszło 7 000 zamówień na XC90, które w październiku złożyli Amerykanie .

Volvo XC90 to najnowszy flagowy model szwedzkiej marki reprezentujący segment dużych SUV-ów. Łącząc bezkompromisowy luksus i imponującą stylizację z praktycznością codziennego auta rodzinnego oferuje niespotykany mariaż najbardziej poszukiwanych przez klientów cech. Do napędu samochodu przewidziano jednostki o mocy od 190 do 400 KM. Są wśród nich zarówno wersje wysokoprężne, benzynowe oraz hybrydowe. XC90 to także najbezpieczniejszych samochód osobowy na świecie, co potwierdzają najnowsze wyniki testów zderzeniowych.

JK PR