Rozrywka i wypoczynek » Gry

Movie Games odnotowało 11,2 mln zł zysku netto w 2021 roku

Movie Games, wydawca gier wideo notowany na NewConnect, wypracował 11,3 mln zł przychodów netto ze sprzedaży produktów, co stanowi wzrost o 20 proc. r/r. Zysk netto wyniósł prawie 11,2 mln zł, czyli o 26 procent więcej niż rok wcześniej. Dominujący wpływ na wyniki miały udane premiery gier z portfolio wydawniczego studia, były to m.in Lust From Beyond oraz Gas Station Simulator, ten drugi tytuł w zaledwie 72h od premiery odnotował sprzedaż na poziomie 71 tys. sztuk egzemplarzy. Bardzo dobre wyniki miały również wpływ na stan posiadanej gotówki, który na koniec 2021 roku wyniósł ponad 7,4 mln zł.

Movie Games podsumowało udany 2021 rok. Spółka odnotowała historyczne 11,3 mln zł przychodów netto ze sprzedaży produktów, co stanowi wzrost o 20 proc. r/r. Zysk netto wyniósł prawie 11,2 mln zł, czyli o 26 procent więcej niż rok wcześniej. Na wyniki finansowe wpłynęły bardzo udane premiery gier z portfolio Movie Games.

- Ubiegły rok był ważnym okresem dla Movie Games. Dostarczyliśmy graczom kilka bardzo udanych premierach, takich jak chociażby Gas Station Simulator, czy Lust from Beyond. W związku z dobrym przyjęciem drugiego tytułu zdecydowaliśmy na realizację wersji ocenzurowanej, która umożliwi nie tylko szerszą monetyzację na platformie Steam ale również portowanie gry na konsole takie jak PlayStation, Xbox czy też Nintendo Switch - komentuje Mateusz Wcześniak, prezes Movie Games.

Deweloper 11 marca 2021 roku wydał grę Lust From Beyond, która spotkała się z bardzo pozytywnym odbiorem i ocenami na poziomie 84 proc., a po 72h sprzedaż tytułu wyniosła przeszło 29,000 egzemplarzy wyłącznie przy dystrybucji na platformie Steam.

15 września 2021 roku odbyła się premiera Gas Station Simulator, czyli  tytułu realizowanego przez należącą do grupy kapitałowej spółkę Drago Entertainment. W ciągu 72h pierwszych godzin odnotowano sprzedaż na poziomie 71 tysięcy sztuk uzyskując jednocześnie bardzo pozytywne oceny, które sięgały aż 83 proc. Spółka Movie Games pełniła rolę wydawcy dla symulatora stacji benzynowej, ponadto  studio będzie także wydawcą pozostałych gier z portfolio Drago Entertainment.

-  Cieszymy się, że mamy w swoim portfolio wydawniczym takie hity jak Gas Station Simulator. Będziemy również pełnić rolę wydawcy przy kolejnych tytułach Drago Entertainment. Krakowski studio tworzy doświadczony zespół deweloperów, dlatego wierzymy, że kolejne gry także spotkają się z dużym zainteresowaniem ze strony graczy – dodaje Mateusz Wcześniak, prezes Movie Games.

Do najważniejszych premier, które Movie Games zamierza wydać w 2022 możemy zaliczyć takie gry jak: Fire Commander, MythBusters: The Game oraz Winter Survival Simulator. Oprócz premier na komputery stacjonarne Movie Games wyda także tytułu na konsole, będą to m.in Drug Dealer Simulator na Nintendo Switch oraz Second Hand: Frankie’s Revenge na Nintendo Switch oraz PlayStation 4.

Ubiegły rok był kluczowy dla Rodziny Movie Games pod kątem rozwoju Grupy Kapitałowej oraz wprowadzeniu wchodzących w jej skład Spółek na giełdę. Istotne postępy uczyniono w procesach połączeniowych True Games oraz True Games Syndicate, a także Pixel Crow z Pixel Crow Games, w efekcie czego obie Spółki sfinalizowały procesy oraz skutecznie zadebiutowały na rynku NewConnect. W tym samym czasie Road Studio, producent gier drogi z Rodziny Movie Games, skutecznie złożył na GPW Dokument Informacyjny, który został zaakceptowany przez Zarząd warszawskiej giełdy w grudniu 2021 roku. 12 stycznia br. odbył się debiut Spółki na Rynku NewConnect.

O Movie Games:

Movie Games to wywodzący się z Polski globalny wydawca gier wideo, notowany na NewConnect. Spółka została założona przez fanów gier z doświadczeniem w branżach finansów, gamingu i mediów. Łączy nowe talenty z cenionymi weteranami branży, takimi jak Maciej Miąsik, kluczowy developer gry Wiedźmin; David Jaffe, twórca God of War, oraz Tobiasz Piątkowski, jeden z najsłynniejszych polskich twórców komiksu i art directorów.

Portfolio Movie Games zawiera gry przygodowe (“Lust for Darkness”, “Lust from Beyond”, “Lust from Beyond: M Edition”), symulatory ("Drug Dealer Simulator", “Gas Station Simulator”, “MythBusters” i “Alaskan Truck Simulator”), a także inne gatunki, takie jak strategia czy city builder. W roku 2021 Movie Games, wspólnie ze studiem produkcji, postprodukcji i efektów specjalnych Platige Image, założyło Image Games, studio developerskie indie premium skupiające się na grach role-playing klasy indie AA.

Franciszek Szukała