Kobieta, zdrowie, uroda » Ciało

Mum and the city testuje ekologiczne rolnictwo w kampanii „Eko jemy - nie marnujemy"

Mum and the city testuje ekologiczne rolnictwo  w kampanii „Eko jemy - nie marnujemy"
Zobacz więcej zdjęć »
Polska Izba Żywności Ekologicznej - organizator kampanii „Eko jemy – nie marnujemy” nawiązała współpracę z Iloną Kostecką, autorką popularnego bloga parentingowo - lifestylowego „Mum and the city”.

W ramach współpracy Ilona z całą rodziną została zaproszona do odwiedzenia gospodarstwa ekologicznego, by na własne oczy przekonać się, na czym polega rolnictwo ekologiczne.
Autorka bloga „Mum and the city" wraz z rodziną odwiedzili gospodarstwo w Sątyrzu w województwie zachodniopomorskim, prowadzone przez Piotra i Jolantę Woźnickich, którzy są producentami certyfikowanej żywności ekologicznej i członkami Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. Właściciele gospodarstwa oprowadzili gości po polach uprawnych, szklarniach i pokazali sposób wytwarzania swoich specjalności - niepasteryzowanych kiszonych warzyw: kapusty, marchwi, buraków, rzodkwi, pomidorów czy autorskiej wersji koreańskiego kimchi. Blogerka wypytała o kwestie, które nurtują większość konsumentów: czym różni się certyfikowana żywność ekologiczna od konwencjonalnej, dlaczego jest droższa, jakie ma wartości oraz czy żywność ekologiczna znaczy to samo co bio i organic. Ilona wraz z rodziną mogli w praktyce zobaczyć, jak wygląda praca przy uprawie ekologicznych warzyw, gdzie nie stosuje się agrochemii.
- Takie inicjatywy są dla nas bardzo cenne, bo przybliżają konsumentom ideę rolnictwa ekologicznego, pokazują, ile wysiłku wymaga produkcja certyfikowanej bio żywności. - komentuje Krystyna Radkowska, prezes Polskiej Izby Żywności Ekologicznej. Certyfikat eko, to nie jest „ściema" ani marketingowy chwyt. Stoi za nim szereg warunków, które musi spełnić produkt na każdym etapie produkcji. - dodaje Radkowska.
Relacja z wyjazdu Mum and the city do eko gospodarstwa w Sątyrzu jest dostępna na blogu: https://mumandthecity.pl/zywnosc-ekologiczna/
***
Materiał powstał w ramach operacji „Eko jemy - nie marnujemy" realizowanej przez Polską Izbę Żywności Ekologicznej, finansowanej z Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie. Więcej informacji na stronie www.jemyeko.com

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

 

Odwiedź portal www.ksow.pl zostań parterem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich. 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

Lidia MCC

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »