Zdrowie » Medycyna
Na co najczęściej mamy alergię? Popularne alergeny
Alergie są plagą współczesnego świata i co może budzić poważne zdziwienie, tak naprawdę nie wiemy, co je powoduje. W niektórych przypadkach mamy do czynienia z problemami genetycznymi powodującymi nietolerancję różnych substancji.
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Jednak znacznie częściej dochodzi do agresywnej reakcji organizmu na coś, co na pewno nie jest dla nas szkodliwe. Lista takich substancji niestety się wydłuża.
Kichanie na wiosnę
Klasyczny problem alergików to pyłki różnych roślin. Sęk w tym, że mówimy tutaj o ogromnej ilości różnych roślin, przez co alergicy różnego rodzaju mogą mieć problemy o różnej intensywności przez cały okres wegetacyjny trwający w naszym kraju grubo ponad 200 dni w roku. Wśród roślin, które najczęściej powodują uczulenia, są przede wszystkim trawy. To one odpowiadają za największą ilość czerwonych oczu i cieknących nosów. Zaraz za nimi są drzewa, zwłaszcza brzozy i akacje. Co ciekawe, bardzo daleko za nimi są kwiaty. Należy pamiętać też, że alergeny te często prowadzą do astmy i niezbędne jest używanie infalatorów - http://www.i-apteka.pl/pol_m_Sprzet-medyczny-inne_Inhalatory-382.html
Zagrożenia domowe
Zamknięcie się w domu nie rozwiązuje sprawy, ponieważ tutaj schowane są alergeny równie nieprzyjemne. Najpoważniejszy kłopot powodują roztocza żyjące w kurzu, które same nie są groźne, ale ich odchody są lekko drażniące. Dla osób z alergiami są znacznie mniej przyjemne. To samo dotyczy innych roztoczy żyjących w sierści zwierząt. Za alergie nimi spowodowaną obwinia się same zwierzaki, chociaż uczulenie „na psa” to wielka rzadkość.
Pożywienie
Najbardziej niebezpieczne są alergie pokarmowe. Jedną z nich jest bardzo mocno medialnie rozdmuchana alergia na gluten lub powodująca silne reakcje histaminowe alergia na orzeszki ziemne. Problem z alergiami pokarmowymi polega na tym, że w swojej ostrej postaci całkowicie uniemożliwiają jedzenie szerokiej gamy produktów, ponieważ po ich spożyciu dochodzi do zatrzymania prawidłowych procesów w naszych układach trawiennych. Wyjątkowo niebezpieczna jest też coraz częściej diagnozowana u małych dzieci alergia na białka z mleka krowiego, co skutkuje drastyczną nietolerancja wszystkich produktów mlecznych, nawet wysoko przetworzonych.
Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.
Nadesłał:
JustynaZ
|
Komentarze (0)