Gospodarka » Żywność

Na naszych talerzach króluje bób!

Lato to taki okres w roku, kiedy niemalże na każdym kroku mamy łatwy dostęp do świeżych warzyw, które wówczas są także najsmaczniejsze. W lipcu koniecznie powinniśmy skusić się na bób! Ten mały, jasnozielony strączek jest bowiem doskonałym źródłem białka, potasu oraz innych cennych witamin.

Latem na straganach znajdziemy wiele świeżych warzyw i owoców, którym nie sposób się oprzeć! Wraz z początkiem lipca rozpoczął się sezon na pyszny bób. Dotarł on do Europy prosto z południowo-wschodniej Azji oraz północnej Afryki, a początki jego uprawy sięgają ponad 5 tysięcy lat! Bób oprócz niekwestionowanych walorów smakowych jest także źródłem cennych składników odżywczych, takich jak: potas, cynk, żelazo, wapń czy kwas foliowy. Ma także inne istotne właściwości, bowiem zawiera błonnik, który wspomaga pracę jelit i obniża poziom cholesterolu. Bób w mniejszych ilościach dostarcza nam też witaminy A, C oraz witaminy z grupy B. Warto wykorzystać sezon na bób w pełni, bo nie trwa on zbyt długo. Najprostszym i jednocześnie najbardziej popularnym sposobem przygotowania tego warzywa jest po prostu ugotowanie go i podawanie bez dodatków. Proponujemy jednak nieco poeksperymentować i skorzystać z naszych przepisów, aby przekonać się, że ziarna bobu w kuchni potrafią o wiele więcej!

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

Smakoszom, którzy lubią gotowany bób polecamy pyszną, kremową zupę. Do jej przygotowania będziemy potrzebować: 2 łyżeczek oliwy z oliwek, łyżeczki masła, łyżki posiekanej cebuli, pół ząbka posiekanego czosnku, 2 szklanek wody, przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY (do smaku), soli morskiej, świeżo zmielonego czarnego pieprzu (do smaku), 2 szklanek ugotowanego i obranego bobu,
150 g szpinaku, 3 plastrów szynki parmeńskiej, 50 g szynki drobiowej i garści świeżej bazylii. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwę, masło cebulę i czosnek. Dusimy na małym ogniu przez około 3-4 minuty, później wlewamy wodę, doprawiamy do smaku solą morską, świeżo zmielonym pieprzem i doprowadzamy do zagotowania. Następnie dodajemy bób, a po ponownym zagotowaniu także szpinak. Gotujemy jeszcze przez 15 minut, a później zdejmujemy z ognia i miksujemy razem z szynką, oliwą z oliwek i bazylią. Naszą zupę-krem doprawiamy przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY, jeszcze raz podgrzewamy i podajemy na przykład z posiekanym szczypiorkiem, ulubioną kompozycją ziół oraz domowymi grzankami czosnkowymi skropionymi oliwą. Smacznego!

Chcesz zaproponować bliskim lekkie, pożywne, a zarazem wartościowe drugie danie? Polecamy pyszne kotlety… z bobu. To wyjątkowe danie będzie dużym zaskoczeniem dla naszych domowników i na pewno zostanie zapamiętane na długo! Do ich przygotowania będziemy potrzebować: opakowania WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką, 350 g ziemniaków, 500 g bobu, 2 jajek, 2 łyżek posiekanego szczypiorku i 50 g startego żółtego sera. Ziemniaki obieramy i gotujemy bez dodatku soli, bób także gotujemy, ale już w oddzielnym naczyniu. Ziemniaki odsączamy, ugniatamy na puree, a bób przelewamy zimną wodą i obieramy ze skórki. Łączymy go z ziemniakami i razem rozgniatamy, po czym całość studzimy. Następnie dodajemy WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką, jajka oraz szczypiorek i pozostawiamy na około 10 minut. Z tak przygotowanej masy formujemy 12 kotletów i smażymy je na rumiano na rozgrzanym oleju. Potrawa będzie jeszcze smaczniejsza, jeśli podamy ją np. z sosem pieczarkowym i surówką z kapusty. Pysznie i zdrowo!

To delikatne, bogate w białko warzywo świetnie sprawdzi się nie tylko, jako składnik obiadowych dań, ale również lekkich sałatek. Na pyszną, letnią przekąskę proponujemy kompozycję z bobu z dodatkiem sera. Jest prosta i szybka w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się podana na kolację, czy zabrana na piknik. Do przyrządzenia tej oryginalnej sałatki potrzebne nam będą: 2 łyżki Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 400 g bobu, 150 g sera żółtego, czerwona cebula, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól i pieprz (do smaku). Bób gotujemy w posolonej wodzie przez 15-20 minut, po czym odsączamy i studzimy. Ser i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki łączymy z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY i doprawiamy solą oraz pieprzem. Oryginalna i lekka przekąska gotowa! Smacznego!

Po więcej pomysłów na pyszne potrawy z wykorzystaniem bobu zapraszamy na www.winiary.pl.



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

IP1

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »