Rozrywka i wypoczynek » Przyroda

Nadchodzą Eko Odkrywcy 3

Od 7 września można zgłaszać projekty do kolejnej edycji ogólnopolskiego konkursu Eko Odkrywcy. Jego celem jest uwrażliwienie dzieci i młodzieży na kwestie ochrony środowiska. Autorzy kilkunastu najciekawszych projektów badawczych otrzymają po 3 tys. zł i będą mogli wcielić swoje pomysły w życie.

Konkurs Eko Odkrywcy 3 jest skierowany do szkół, przedszkoli, placówek oświatowych i wychowawczych oraz organizacji pozarządowych z całej Polski. Żeby przystąpić do konkursu, należy zebrać zespół i wspólnie, pod okiem opiekuna, opracować projekt badawczy. Musi on dotyczyć eksperymentowania, doświadczania i poznawania zjawisk przyrodniczych, jak również zachęcać uczestników do ich samodzielnego odkrywania. Prace konkursowe będzie można zgłaszać od 7 września do 9 listopada 2015 r., za pośrednictwem strony internetowej www.rossnet.pl/ekoodkrywcy. Pod tym adresem uczestnicy znajdą też regulamin i opis szczegółowych zasad konkursu oraz szereg wskazówek pomocnych przy tworzeniu projektów.

W tym roku organizatorzy wprowadzili podział na dwie grupy wiekowe, w których można zgłaszać projekty konkursowe. Pierwsza z nich obejmuje dzieci uczęszczające do przedszkoli oraz klas podstawowych 1-3. Druga grupa jest natomiast przeznaczona dla dzieci i młodzieży z klas podstawowych 4-6, klas gimnazjalnych 1-3 oraz klas szkół średnich. Nowością jest także udział ambasadora konkursu, którym został Rafał Kosik – jeden z najbardziej znanych polskich pisarzy dla dzieci i młodzieży – autor bestsellerowej serii książek „Felix, Net i Nika”. Wybrani przez jury pomysłodawcy najlepszych projektów finałowych będą mieli okazję poznać twórcę osobiście.

– Eko Odkrywcy to niezwykle pożyteczna inicjatywa, w którą angażujemy się już trzeci rok – mówi Sławomir Brzózek, Prezes Zarządu Fundacji Nasza. – Akcja skutecznie zachęca najmłodszych do ekologicznego myślenia i kształtuje w nich poczucie odpowiedzialności za środowisko naturalne. Zwycięzcy mogą samodzielnie zrealizować swoje projekty, udowadniając sobie i otoczeniu, że dbanie o środowisko może być fascynującym doświadczeniem – dodaje Sławomir Brzózek.

Komisja Konkursowa zakwalifikuje do finału dziesięć projektów z każdej grupy wiekowej. Zwycięzcy zostaną wyłonieni w drodze głosowania internautów, którego wyniki poznamy 16 grudnia 2015 roku. Do dziesięciu najlepszych zespołów trafią nagrody pieniężne w wysokości do 3000 zł na realizację projektów. Na uczestników czeka też nagroda specjalna w postaci wyjazdu na Zieloną Szkołę o wartości 20 000 zł.

Organizatorami konkursu Eko Odkrywcy 3 są Henkel (właściciel marki Persil), drogerie Rossmann oraz Fundacja Nasza Ziemia.

PRconsultants