Gospodarka » Żywność

Nadeszła era świadomych konsumentów

Już ponad 75% konsumentów sprawdza skład produktów przed zakupem – wynika z badań konsumenckich przeprowadzonych przez Netto Polska. Sieci dyskontowe inwestują w ulepszanie receptur produktów oferowanych przez marki własne. To wynik umacniającego się w Polsce trendu zdrowotnego.

Aż 54% klientów sieci Netto deklaruje, że kupuje zdrową żywność częściej niż jeszcze kilka lat temu.

Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:

– Trend zdrowotny jest obecnie bardzo widoczny i przez najbliższe lata będzie determinował rynek handlu detalicznego – przyznaje Daniel Grabka, Dyrektor Zakupów w Netto. Wyraźnie rośnie liczba osób, które uważnie czytają skład produktów. Wiodący element, na który klienci zwracają uwagę podczas kupowania zdrowej żywności, to brak substancji chemicznych –  zarówno w procesie przetwarzania, jak i procesie wytwarzania.

Pojęcie „zdrowa żywność” dla ponad połowy uczestników badania (53%) oznacza brak substancji chemicznych poprawiających smak, wygląd czy trwałość produktów spożywczych. Na bazie trendu zdrowotnego coraz popularniejsze wśród producentów żywności staje się dążenie do tzw. czystości etykiet. Pojęcie odnosi się bezpośrednio do składu żywności, w której świadomie rezygnuje się ze sztucznych barwników, środków konserwujących czy środków wzmacniających smak. Czystość etykiet oznacza także, że im mniej zbędnych barwników, zagęstników i konserwantów, tym lepsza jakość oferowanych produktów.

Przykładem realizacji idei dotyczącej czystości etykiet jest marka własna sieci Netto o nazwie Miletto. Śmietany, twarogi, kefiry i masła sprzedawane pod szyldem Miletto wytwarzane są wyłącznie z naturalnych składników. W ich składzie nie ma zagęstników, konserwantów
i sztucznych barwników. Brak niezrozumiałych, chemicznych nazw na opakowaniu, świadczy nie tylko o pozostaniu w zgodzie z naturą, ale również dbałości o walory smakowe.

Producentem marki własnej Miletto, której produkty dostępne są wyłącznie w sklepach sieci Netto, są spółdzielnie OSM, m.in. OSM Czarnków, OSM Nowy Dwór Gdański oraz OSM Łobżenica.

Śmietana ukwaszana Miletto 12% tł. (1,09 zł/ 1,68 zł) / Śmietana ukwaszana Miletto 18% tł. (1,19 zł/ 1,88 zł)

Aromatyczna kwaśna śmietana bez dodatków środków zagęszczających i stabilizujących. Naturalnie gęsta, zawiera żywe bakterie kwaszące.

Polecana do sałatek i dipów, a po zahartowaniu do zup i sosów. W opakowaniach 200 i 400g.

Skład śmietany Miletto 12%: śmietanka pasteryzowana, bakterie fermentacji mlekowej

Skład śmietany Miletto 18%: mleko, kultury bakterii

Śmietanka Miletto 30% tł. (1,75 zł)

Wyprodukowana z najlepszej jakości surowca bez dodatku konserwantów i stabilizatorów. Polecana
do deserów, a także do pieczenia i gotowania.
W opakowaniu 200g.

Skład: śmietanka

Kefir Miletto 1,5% tł. (0,95 zł)

Zawiesista, gładka konsystencja i kwaśny, orzeźwiający smak. Wspomaga regulację trawienia, jednocześnie wspierając system odpornościowy organizmu. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia, a także jako baza do koktajli, chłodników czy sałatek.
W opakowaniu 400g.

Skład: mleko pasteryzowane, odtłuszczone mleko w proszku, bakterie fermentacji mlekowej

Jogurt naturalny Miletto 2% tł. (1,15 zł)

Jogurt o gęstej konsystencji, który po wymieszaniu staje się kremowy. Zawiera żywe bakterie jogurtowe. Produkt przeznaczony do bezpośredniego spożycia, doskonały z dodatkiem owoców, a także do sałatek, sosów i dipów.
W opakowaniu 400g.

Skład: mleko, odtłuszczone mleko w proszku,
białko mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych

Serek wiejski Miletto (1,44 zł)

Tradycyjny twaróg ziarnisty z kuleczkami, zanurzonymi w delikatnej śmietance. Charakterystyczny, lekko kwaśny smak, podkreślony niewielkim dodatkiem soli. Serek stanowi cenne źródło białka, wapnia oraz witamin: A, D i E (aż 11g. na 100 g. produktu). Idealny dla osób dbających o linię. Polecany do kanapek, sałatek oraz deserów.
W opakowaniu 200 g.

Skład: twaróg ziarnisty, śmietanka, sól

Masło extra osełka Miletto (5,19 zł)

Masło otrzymywane w wyniku zmaślania słodkiej śmietanki pasteryzowanej uzyskanej podczas odwirowania mleka. Wyróżnia się łagodnie kwaśnym smakiem bez obcego zapachu i posmaku. Posiada jednolitą, zwartą i gładką strukturę, bez wolnych przestrzeni. Masło niebarwione, o kolorze białym do kremowego, zawierające jakościowe połączenie tłuszczu roślinnego z mlecznym. Wyśmienite z pieczywem oraz jako składnik tradycyjnych, domowych potraw.

Formowane w wiejskie osełki 300g.

Twaróg półtłusty Miletto (1,91 zł) /Twaróg chudy Miletto (1,83 zł)

Powstaje przy użyciu metody zakwaszania mleka, która tworzy jednolitą, zwartą konsystencję charakterystyczną dla naturalnego twarogu. Wyprodukowany bez użycia sztucznych barwników. Posiada delikatny, kwaskowaty posmak. Sprawdzi się w dietetycznych potrawach oraz spożywany samodzielnie.

W opakowaniu 200g.

Skład: Mleko

Twaróg tłusty Miletto (1,99 zł)

Powstaje przy użyciu metody zakwaszania mleka
z dodatkiem naturalnej podpuszczki, stanowiąc cenne źródło białka w codziennej diecie. Nie zawiera sztucznych barwników. Delikatny smak sprawia, że sprawdzi się w potrawach słodkich oraz wytrawnych, a także samodzielnie.

W opakowaniu 200g.

Skład: Mleko

 



Redakcja CentrumPR informuje, że artykuły, fotografie i komentarze publikowane są przez użytkowników "Serwisów skupionych w Grupie Kafito". Publikowane materiały i wypowiedzi są ich własnością i ich prywatnymi opiniami. Redakcja CentrumPR nie ponosi odpowiedzialności za ich treść.

Nadesłał:

hillknowlton

Komentarze (0)


Twój podpis:
System komentarzy dostarcza serwis eGadki.pl
Opublikuj własny artykuł
Opublikuj artykuł z linkami

Kalendarium

Przejdź do kalendarium »

dodaj wydarzenie »

Ostatnio dodane artykuły

dodaj artykuł »