Firma » Biznes

Nadzór właścicielski pod lupą ekspertów

Najwybitniejsi eksperci i praktycy corporate governance spotkają się 8 listopada 2017 r. w Dąbrowie Górniczej na siódmym, corocznym spotkaniu „Konferencja Rada Nadzorcza”.
Najwybitniejsi eksperci i praktycy corporate governance spotkają się 8 listopada 2017 r. w Dąbrowie Górniczej na siódmym, corocznym spotkaniu „Konferencja Rada Nadzorcza". To największe tego typu wydarzenie w Polsce poświęcone praktycznym aspektom sprawowania kontroli i nadzoru właścicielskiego, dedykowane członkom Rad Nadzorczych, ale również wszystkim, którzy mają świadomość korzyści wynikających ze sprawnie funkcjonującego wewnętrznego organu kontrolnego w ich firmach. Udział w konferencji jest bezpłatny, a całe wydarzenie uświetni wręczenie wyróżnienia „Człowiek Corporate Governance 2017".
W zamierzeniu organizatora, Konferencja Rada Nadzorcza staje się więc niepowtarzalnym miejscem spotkania przedstawicieli corporate governance, gdzie dokonuje się merytoryczna i rzeczowa wymiana doświadczeń oraz omówienie zagadnień i problemów związanych z nadzorem właścicielskim. Co ważne, spotkanie dedykowane jest wszystkim, których dotyczy zagadnienie prawidłowego i efektywnego funkcjonowania Rad Nadzorczych. Zaproszenie jest wobec tego kierowane również do przedsiębiorców i właścicieli firm, udziałowców, akcjonariuszy, dyrektorów finansowych, pracowników działu nadzoru właścicielskiego, pracowników biur zarządu oraz pracowników naukowych.
- Poprzez program konferencji oraz dobór panelistów chcemy odpowiedzieć na pytanie - jak w praktyce sprawować skuteczny nadzór właścicielski? Do dyskusji zapraszamy więc również właścicieli przedsiębiorstw i pracowników firm na co dzień współpracujących z własnym organem kontrolnym, ale również tych, gdzie stosowna komórka nie funkcjonuje. Warto w tym momencie przytoczyć nasze statystyki, iż Rada Nadzorcza funkcjonuje jedynie w co 30-stej ze spółek z ograniczoną odpowiedzialnością. A faktem jest, iż sprawnie funkcjonująca Rada Nadzorcza niejednokrotnie uchroniła firmę przed ogromnymi kłopotami - wskazuje Piotr Rybicki, organizator VII Konferencja Rada Nadzorcza.
Ideą projektu jest również integracja osób pełniących funkcje członków Rad Nadzorczych. Jak wynika chociażby z tegorocznego raportu „Rady Nadzorcze w Polsce w 2017 roku" w radach sprawujących nadzór nad spółką, spółdzielnią, czy fundacją, zasiada blisko 170 tys. osób, przy czym w spółkach kapitałowych - 68 tys. Co ważne, profesja ta nie posiada swojego przedstawicielstwa na arenie ogólnopolskiej w kontaktach z rządem czy biznesem. Kolejne problemy to wysoka rotacja, niski średni staż, wysoki wiek.
Rejestracja on-line jest dostępna na: http://konferencjaradanadzorcza2017.pl. Uczestnictwo w konferencji jest bezpłatne.

Tematyka: Obecne wyzwania Członków Rad Nadzorczych
W trakcie tegorocznego spotkania wybitni praktycy z dziedziny kontroli i nadzoru nad przedsiębiorstwami dokonają analizy zmian, jakie zachodzą na gruncie legislacji i dobrych praktyk. Program spotkania poruszy zarówno tematy bieżące, jak komitety audytu, czy rola rady nadzorczej w procesie sukcesji, ale również zagadnienia ważne z punktu widzenia budowania prestiżu osoby sprawującej nadzór. Ponadto zostaną umówione aktualne problemy podatkowe na linii Wspólnik-Rada Nadzorcza-Zarząd. O wysoką jakość merytoryczną i szerokie spectrum wiedzy zadbają znakomici goście i paneliści.
Szczegółowy program konferencji:
• 12.00 Rozpoczęcie Konferencji
• 12.15 „Wizerunek... przedsiębiorcy, menedżera, a także członka rady nadzorczej" - Daria Domaradzka-Guzik, laureatka Plebiscytu na 50 najbardziej wpływowych Kobiet Śląska
• 13.00 „Wspólnik-rada nadzorcza-zarząd - aktualne problemy podatkowe" - Zbigniew Błaszczyk, Prezes Zarządu Tax-US Sp. z o.o.
• 13.45 „Komitet audytu w nowej rzeczywistości rad nadzorczych - co warto wykorzystać z nowych regulacji" - rozmowa z Agnieszką Słomką-Gołębiewską, Członek Rady Nadzorczej mBank S.A.
• 14.30 Wręczenie wyróżnienia „Człowiek Corporate Governance 2017"
• 15.00 Przerwa
• 15.30 Debata „Czy ktokolwiek potrzebuje rad nadzorczych?" - prowadzący Maciej Głogowski, szef redakcji ekonomicznej w radiu Tok.fm
- Sonia Draga, Prezes Zarządu Wydawnictwo Sonia Draga Sp. z o.o.
- Dobrochna Kochańska, Prokurent i Dyrektor Generalny ds. Handlowych Geo Globe Polska,
- Bogdan Fiszer, Prezes Zarządu Conbelts Bytom S.A.
- Dawid Urban, Przewodniczący Rady Nadzorczej dobraforma.com Sp. z o.o.
• 16.45 Bankiet

Wyróżnienie „Człowiek Corporate Governance 2017"
W trakcie uroczystej ceremonii zostanie wręczone wyróżnienie „Człowiek Corporate Governance 2017". Już po raz trzeci zostanie doceniona osoba, która wnosi niebagatelny wkład w budowę ładu korporacyjnego w Polsce. W ubiegłym roku wyróżniono Wiesława Rozłuckiego - jednego z założycieli i wieloletniego prezesa Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie, a 2 lata temu - Andrzeja S. Nartowskiego - wielkiego orędownika ładu korporacyjnego w Polsce.
Głównym Partnerem Konferencji jest Miasto Dąbrowa Górnicza.
Partnerami są: Regionalna Izba Gospodarcza w Katowicach, Bisnode, Wyższa Szkoła Biznesu w Dąbrowie Górniczej, PIBR - Polska Izba Biegłych Rewidentów, ACCA Think Ahead, Finexa, Sedlak&Sedlak, TAX-US, personalities.pl, Stowarzyszenie Inwestorów Indywidualnych, PIB Finanse z sensem, KomitetAudytu.com.pl
Partnerami medialnymi są: Wprost, Strefa Biznesu, Dziennik Zachodni, My Company, Bankier.pl, pulshr.pl, Inwestorzy.tv, relacjeinwestorskie.org.pl, Strefa Inwestorów, longterm.pl, Business Dialog.

artur@multian.pl