Firma » Biura

Najemcy stawiają na krakowski Quattro Business Park

Kolejna firma zdecydowała się na przedłużenie umowy najmu w krakowskim kompleksie Quattro Business Park należącym do Globalworth, największego właściciela i zarządcy biurowego w Europie Środkowo-Wschodniej. Duńska firma farmaceutyczna Lundbeck zajmuje w budynku 2800 mkw. powierzchni biurowej.

Globalna firma farmaceutyczna Lundbeck, specjalizującą się w leczeniu chorób ośrodkowego układu nerwowego, jest najemcą Quatrro Business Park od 2014 roku. Początkowo zajmowała w budynku 1700 mkw. powierzchni biurowej, dziś jest to już 2800 mkw. W krakowskim kompleksie firma posiada swoje Centrum Usług Biznesowych świadczące usługi z obszaru finansów, HR, IT oraz obsługi procesów zakupowych na rzecz innych oddziałów firmy w Europie.

"Quattro Business Park cieszy się nieustannym zainteresowaniem najemców, którzy doceniają jego atrakcyjną lokalizację, funkcjonalne powierzchnie biurowe, liczne udogodnienia oraz wyróżniającą się architekturę. Nie bez znaczenia pozostaje również fakt, że nie spoczywamy na laurach, a nasze budynki nieustannie się zmieniają – dostosowujemy je do potrzeb naszych najemców i najwyższych standardów rynkowych. Dotyczy to też Quattro Business Park, gdzie już wkrótce zajdzie wiele interesujących zmian, także w jego otoczeniu, bowiem dzielnica nieustannie się rozwija. Firma Lundbeck dostrzega te atuty i dlatego postanowiła zostać z nami na kolejne lata."
- mówi Julie Archambault, Senior Leasing Manager w Globalworth Poland.

"Kompleks Quattro Business Park spełnia nasze oczekiwania będąc nowoczesnym i wygodnym obiektem. Cieszymy się, że ciągle podnosi standardy." - mówi Marcin Młynarczyk, Managing Director Lundbeck GBS Kraków

Quattro Business Park to nowoczesny kompleks biurowy obejmujący pięć budynków (A, B, C, D oraz FIVE) o łącznej powierzchni 66 tys. mkw. Zlokalizowany jest w północno-wschodniej części Krakowa, przy Al. Gen. Bora-Komorowskiego 25, jednej z głównych arterii komunikacyjnych miasta. Jego głównym atutem jest dostęp do znakomicie rozwiniętej sieci komunikacji miejskiej umożliwiającej łatwy dojazd zarówno do centrum, dworca PKP, jak i lotniska. Do dyspozycji pracowników i gości kompleksu jest parking podziemny i naziemny na 1300 samochodów, a także rozwinięta infrastruktura handlowo-usługowa w najbliższej okolicy. W ostatnim czasie budynek uzyskał podniesienie certyfikatu ekologicznego BREEAM do wysokiego poziomu Excellent, zarówno w obszarze Asset Performance, jak i Building Management.

Nadchodzą zmiany
W najbliższym czasie Quattro Business Park przejdzie modernizację, dzięki której zyska szereg nowych funkcjonalności i udogodnień. Całkowitej zmianie ulegnie wewnętrzne patio pomiędzy budynkami, a także hole recepcyjne i części wspólne. Ponadto, obiekt zostanie wyposażony w ładowarki do samochodów, rowerów i hulajnóg elektrycznych, powstaną dodatkowe prysznice i szafki dla rowerzystów, stanie również paczkomat. Unowocześnieniu zostaną poddane instalacje budynkowe, a cały obiekt dostosowany zostanie do restrykcyjnych wymagań certyfikacji „Obiektu bez barier” pod kątem osób z niepełnosprawnościami oraz systemu WELL, który zapewnia najwyższe standardy w zakresie zdrowia i dobrostanu pracowników.

Zmiany zajdą również na jednym z największych skrzyżowań w Krakowie, Rondzie Polsadu, w pobliżu którego znajdują się biurowce Globalworth: Quattro Business Park i Rondo Business Park. Miasto Kraków w ramach partnerstwa publiczno-prywatnego z konsorcjum firm PPP Solutions Polska i Gülermak jest na etapie projektowania wielopoziomowego węzła przesiadkowego wraz z linią tramwajową oraz przejściami podziemnymi w miejscu obecnego ronda, która ułatwi codzienne dojazdy pracownikom już na przełomie lat 2023 i 2024.

Społeczność Globalworth
Tym, co dodatkowo wyróżnia Globalworth na rynku, jest budowanie społeczności najemców, które jest tak istotne zwłaszcza teraz, w momencie powrotu do biurowców na coraz większą skalę. Przykładem takich działań są między innymi cykle kin letnich organizowane na dziedzińcu Quattro Business Park w każdy czwartek lipca i sierpnia o godzinie 18:00. Można tam nie tylko obejrzeć najlepsze filmowe produkcje ostatnich lat, ale również zjeść popcorn i napić się lemoniady. Wszystkie te atrakcje są bezpłatne i dostępne zarówno dla pracowników kompleksu, jak i lokalnej społeczności.

aleksandra.globalworth