Firma » Biznes

Najlepsi samorządowcy na Mazowszu nagrodzeni.

Gala Plebiscytu „Urząd Przyjazny Mediom i Społeczeństwu” zgromadziła 140 samorządowców z Mazowsza. Uroczystość zorganizowała Warszawska Grupa Doradców PR pod patronatem Związku Miast Polskich i Polskiego Stowarzyszenia Public Relations.

Plebiscyt „Urząd Przyjazny Mediom i Społeczeństwu” był pierwszą tego typu inicjatywą o zasięgu regionalnym. Wielokrotnie nagradzano samorządowców za działania ekologiczne, przychylność inwestorom. Nigdy jednak za współpracę z mediami lokalnymi i komunikację ze społeczeństwem. Nigdy też jury nie stanowili dziennikarze. Między innymi dlatego 31 maja 2012 roku w Centrum Konferencyjnym „Kopernika” w Warszawie w uroczystości uczestniczyło aż 4 prezydentów miast, 21 burmistrzów, 12 starostów, 31 wójtów i sekretarzy gmin. Galę poprowadziła Anita Śliwka wraz z Anną Balejko z Warszawskiej Grupy Doradców PR.

Znaleźć się w tak prestiżowym gronie nie było łatwo. 15 lutego Warszawska Grupa Doradców PR wysłała do dziennikarzy lokalnych, regionalnych i obywatelskich kartę do głosowania. WGD PR bardzo zależało na głosach niewielkich redakcji m.in. gazet internetowych oraz na odzewie ze strony dziennikarzy obywatelskich – publikujących na temat Mazowsza i wydarzeń samorządowych. WGD PR zebrało 527 adresów redakcji i dziennikarzy. Wypełnione karty wpływały e-mailem do WGD PR do 1 maja br. Do tego dnia nadesłano 226 kart. Po zliczeniu głosów, w dniu 2 maja 2012 roku WGD PR zaprezentowało 3 pierwsze nazwiska laureatów w kategoriach: prezydent, burmistrz i starosta. Plebiscyt pokazał mazowieckim samorządowcom, że warto dbać o dobre relacje z mediami lokalnymi i dziennikarzami obywatelskimi.

Nagrody przyznano w 6 kategoriach. Laureatami zostali ci z urzędników, którzy otrzymali najwięcej głosów. W każdej kategorii uhonorowano statuetkami i certyfikatami laureatów pierwszych trzech miejsc. Samorządowcom, którzy otrzymali miej głosów przyznano symboliczne wyróżnienia: tabliczki i certyfikaty.

W kategorii Najlepszy Prezydent Roku 2011 nagrodę otrzymał Pan Andrzej Nowakowski z Płocka. Od 2010 roku, w którym to wygrał wybory samorządowe świetnie sprawuje swoją funkcję. Nie bez przyczyny zajął on pierwsze miejsce w plebiscycie, ponieważ jest on niezwykle charyzmatycznym, energicznym i zarazem konsekwentnym człowiekiem. Nowakowski stale realizuje swoje plany i tym samym wprowadza wiele znaczących zmian, które cieszą się dużą aprobatą mieszkańców Płocka. W kategorii prezydenta roku laureatami zostali również: Pan Roman Smogorzewski z Legionowa oraz  Pan Janusz Kotowski z Ostrołęki. Nagrody w tej kategorii wręczała Pani Anna Rajewska – Kierownik Biura Marketingu TVP Warszawa.

Za Najlepszego Burmistrza Roku 2011 uznano Pana Grzegorza Benedykcińskiego. Przez 12 lat pełnił on funkcję radnego, zaś od wielu lat piastuje stanowisko Burmistrza Grodziska Mazowieckiego. Benedyktyński za swoje poczynania doceniany jest od długiego czasu, między innymi w roku 2006 dostał on uhonorowany prestiżowym tytułem „Europejczyka roku”. Drugim najlepszym Burmistrzem roku został Pan Władysław Łokietek z Karczewa zaś tuż za nim, na trzecim miejscu, Dariusz Gizka z Warki. W tej kategorii przyznano najwięcej (bo aż 14) wyróżnień specjalnych. Wyróżnienia i statuetki wręczyła Pani Anna Prus – Redaktor Naczelna Serwisu Samorządowego Polskiej Agencji Prasowej.

Tytuł najlepszego Starosty Roku 2011 otrzymała Pani Bogumiła Więckowska. Jest ona kobietą sukcesu, która prężnie się rozwija i realizuje swoje plany i ambicje. Jest osobą, która posiada ogromną wiedzę, uwrażliwienie społeczne oraz wielkie pokłady energii i motywacji do działania. „Plebiscyt "Urząd Przyjazny Mediom i Społeczeństwu" oraz podobne konkursy dla zwycięzców są znakomitą promocją miasta, powiatu, województwa. Jego wyniki są swoistym sygnałem do mieszkańców, że urząd tak, jak powinno to być jest dla ludzi – powiedziała odbierając nagrodę. Dodała też, że „wygrany plebiscyt to najlepsza wizytówka dla Powiatu Otwockiego, to wyznacznik poziomu jakości mojej pracy jako starosty i moich współpracowników. To najlepsza forma reklamy oraz możliwość współpracy z potencjalnymi inwestorami dla których to sygnał, że warto inwestować w sprawnie zarządzanym powiecie. Odbierając prestiżową nagrodę Pani Starosta zachowała się bardzo skromnie. Swój sukces skomentowała krótko: Obejmując funkcję starosty z góry założyłam, że to nie będzie praca, a służba dla mieszkańców, czyli dobra, wzajemna współpraca z lokalną społecznością, lokalnymi mediami. Laureatami w tej samej kategorii zostali: Pan Sławomir Morawski z Ciechanowa oraz Pan Jan Mączewski z Płońska. Laureatów nagrodził Pana Rafał Soja – reprezentujący prestiżowego patrona plebiscytu - Grupę RMF.

Wieliszew może od końca maja oficjalnie szczycić się faktem, że ma najlepszego wójta – Pawła Kownackiego. W 2011 roku Pan Kownacki nie miał sobie równych. Wójt Kownacki rozpoczął swoją działalność samorządową 1998 roku w Urzędzie Gminy Wieliszew i w związku z tym od wielu lat stara się ją ulepszać. Pana Pawła swobodnie można określić mianem człowieka z misją, który wkłada serce we wszystkie swoje plany i konsekwentnie doprowadza do ich realizacji. Jest on osobą o bardzo wielu zainteresowaniach, między innymi prowadzi również działalność społeczną pracując na zasadzie wolontariatu. Znaczenie mediów, w tym lokalnych i obywatelskich, wójt Kownacki określił następująco: Media to nie tylko IV władza. Dziennikarze uczciwie traktujący swój zawód odgrywają trudną do przecenienia rolę – sprawują dodatkową kontrolę nad ogólnie pojętą „władzą” oraz są „głosem ludu”. Gwarantują, że pokrzywdzeni mogą odwołać się nie tylko do sądu, ale również opinii publicznej. Aby to zadanie było w pełni realizowane, konieczna jest przejrzystość w działaniach samorządu. Jego zdaniem: Konieczne jest obopólne zrozumienie i otwartość na linii urzędnik – dziennikarz. Na podium stanęli również; Anna Zwierzchowska z Sochonia oraz Marian Kuś z Przyłęku. Nagrodę w tej kategorii odebrali z rąk Pana Tomasza Kowalskiego – redaktora naczelnego największej gazety dziennikarstwa obywatelskiego Wiadomości24.pl

Tym, kto przekazuje informacje rzetelnie, zgodnie z prawdą i w myśl współpracy jest rzecznik prasowy. Jest jak pomost w komunikacji urzędów z obywatelami. W tej ważnej kategorii wygrał Michał Smoliński z Urzędu Gminy w Jabłonnej. Nagrodę wręczyła mu Pani Beata Bogusz z Warszawskiej Grupy Doradców PR. Pan Smoliński zasłużył na tytuł rzecznika Roku 2011, ponieważ jest człowiekiem szalenie kontaktowym i serdecznym. Współpraca z nim przebiega zawsze przyjemnie i owocnie. Jest on nie tylko bardzo lubiany i doceniany przez wszelakie media, ale również zdobył duży szacunek i zaufanie mieszkańców Gminy Jabłonna. Zapytany o jakość komunikacji społecznej w mazowieckich urzędach, odpowiedział: Z pewnością w każdym urzędzie potrzebna jest osoba odpowiedzialna za kontakty z mediami. Najlepiej gdy jest nim rzetelny i mający szeroką wiedzę rzecznik prasowy. Jednak w mniejszych gminach najczęściej rzecznicy prasowi jednocześnie odpowiadają za promocję gminy. W ciągu ostatnich kilkunastu lat polityka mazowieckich urzędów pod względem promocji bardzo się zmieniła. Według Rzecznika Roku 2011 warto cały czas korzystać z dobrych praktyk w Polsce i na świecie z zakresu marketingu miejsc. Dodał też, że pomimo wielu pozytywnych zmian są jeszcze urzędy w których potrzebna jest zmiana myślenia dotycząca tego czym jest promocja.  W kategorii rzecznika prasowego roku wyróżnione zostały również dwie kobiety, Katarzyna Piechota-Kaim – rzecznik prasowy Prezydenta Radomia oraz Pani Elżbieta Wiśniewska – pełnomocnik ds. komunikacji społecznej Burmistrza Płońska.

Internet jest nieodzownym elementem naszej rzeczywistości. Stanowi często pierwszy punkt informacyjny, do którego zwracamy się, szukając pomocy. Najlepsza strona www to ostatnia kategoria, w której przyznano nagrodę. Nagrodę w imieniu urzędu odebrał z rąk Pani Moniki Sikorskiej z Polskiego Wydawnictwa Ekonomicznego, wójt Sławomir Stanik. Docenione zostały również strony UM Mszczonów oraz UG Pniewy.

Gala plebiscytu „Urząd Przyjazny Mediom i Społeczeństwu” podsumowała półroczną pracę Warszawskiej Grupy Doradców Public Relations. Organizator planuje w drugiej połowie 2012 roku poszerzenie projektu o pozostałe 16 województw. „Dla WGD PR bardzo ważnym celem plebiscytu było docenienie pracy dziennikarzy lokalnych i obywatelskich z Mazowsza.– powiedział podczas gali Maurycy Seweryn – inicjator projektu. Zależy nam, aby kolejna edycja była ukłonem w stronę dziennikarzy nie tylko z Mazowsza, ale ze wszystkich redakcji lokalnych w Polsce. Pragniemy podziękować im za ich pracę na rzecz społeczności lokalnych” – dodał Seweryn.

WGD-PR