Technologie » Internet

Najnowsza wersja przeglądarki Opera na „porządkuje” przeglądanie

Najnowsza wersja przeglądarki Opara na komputery, o nazwie kodowej R2020, ulepsza jedną z najważniejszych funkcji przeglądarki internetowej: zakładki co daje użytkownikom lepszą organizacje.

Obszary robocze, czyli nowa definicja zakładek

Wielu użytkowników zna ból i frustrację związane z barkiem organizacji układu przeglądarki internetowej. Efektem ubocznym wielu prób organizacji jest duża liczba otwartych kart w wielu oknach, czy nawet w kilku przeglądarkach.

Według badań przeprowadzonych przez Operę, 66 procent Amerykanów używa tej samej przeglądarki internetowej w celach służbowych, jak i prywatnych, co ciekawe aż 65 procent z ich wyraża chęć lepszego zorganizowania swojej przeglądarki. Ponad połowa z nich przyznaje również, że brak uporządkowania najważniejszych jej elementów ma negatywny wpływ na ich samopoczucie.

Ankieta przeprowadzona przez Opera pokazuje także, iż 60 procent użytkowników chciałoby również grupować zakładki kontekstowo, czyli np. praca, zakupy lub zajęcia w czasie wolnym.

Najnowsza wersja przeglądarki Opera jest odpowiedzią na potrzeby internautów. Obszary robocze to najnowsze narzędzie, które pozwala użytkownikom Opery organizować swoje zakładki zgodnie z różnymi kontekstami. Można dodać do 5 obszarów roboczych, nazwać je i ustawić indywidualne ikony. Umożliwia to uporządkowanie kart w osobnych grupach kontekstowych w tym samym oknie.

Ikony obszarów roboczych są łatwo dostępne, zostały ulokowane u góry paska bocznego, a ikona aktywnego obszaru roboczego jest podświetlana na niebiesko. Aby otworzyć link w innym obszarze roboczym, wystarczy kliknąć go prawym przyciskiem myszy i wysłać do wybranego obszaru roboczego. Równie łatwo można przenosić karty pomiędzy różnymi obszarami roboczymi.

„To właśnie Opera jako pierwsza wprowadziła karty przeglądarki, dziś jednak wiemy, że użytkownicy potrzebują większego wsparcia ze strony interfejsu przeglądarki, w celu lepszej organizacji jej przestrzeni.” – mówi Joanna Czajka, Dyrektor ds. Produktu, Opera. „Wszyscy chcą, aby otoczenie przeglądarki było uporządkowane i lepiej zorganizowane, dodatkowo bez konieczności wykonywania regularnych i czasochłonnych porządków. Obszary robocze umożliwiają taką organizację, bez konieczności uczenia się, jak korzystać z nowego narzędzia.”

Przełączaj między kartami i wykrywaj duplikaty

Użytkownicy także bardzo często przełączają się między otwartymi kartami w trakcie przeglądania. Opera 67 ułatwia to dzięki nowej funkcji: wizualnemu modułowi tabulatorów. W sposób podobny do przełączania między aplikacjami w systemie MacOS wystarczy użyć skrótu Ctrl + Tab, aby przełączać się między miniaturami tabulatorów, nie podnosząc nawet rąk z klawiatury.

Nowa wersja przeglądarki zawiera również przydatne narzędzie, które wykrywa zduplikowane karty. Po najechaniu wskaźnikiem myszy na kartę strony internetowe z tym samym adresem są podświetlane, co ułatwia ich wykrycie i zamknięcie, poprawiając porządek.

Duży wzrost liczby użytkowników

Opera zapewnia najwięcej wbudowanych dodatków i nowych funkcji, których nie ma w innych przeglądarkach. W 2019 roku firma wypuściła siedem głównych wersji swojej przeglądarki na komputery PC, wprowadzając szereg innowacji do swojej już bogatej oferty. Należą do nich nowy portfel kryptowalut, możliwości przeglądania Internetu 3.0, ulepszona bezpłatna i nieograniczona sieć VPN, a także nowy bloker trackerów, który pomaga chronić prywatność użytkowników. W ubiegłym roku zaprezentowano także Operę GX, pierwszą na świecie przeglądarkę przeznaczoną dla graczy, która zdobyła nagrodę Red Dot Design Award.

„Jesteśmy wdzięczni wszystkim, którzy wybierają Operę zamiast uproszczonych, domyślnych przeglądarek.” – dodaje Joanna Czajka.

Liczba użytkowników przeglądarki Opera na komputery PC wzrosła o ponad 17% w okresie pomiędzy trzecim kwartałem 2018 r. a tym samym okresem w 2019 r. Opera stała się przeglądarką wybieraną przez ponad 68 milionów użytkowników miesięcznie.

Opera stworzyła także krótki film ukazujący możliwości R2020: https://youtu.be/OCI6UcMO5_g

Parol PR