Gospodarka » Żywność
Najsłynniejsze desery świata
Zobacz więcej zdjęć » |
Tiramisu
Zamów artykuły sponsorowane na serwisie CentrumPR.pl w kilka minut, poprzez platformę Link Buildingu np.:
Ten włoski deser oznacza dosłownie „podnieś mnie”. Ciężko się oprzeć tej sugestii, bo przekładaniec z biszkoptowych paluchów nasączanych kawą i likierem Amaretto, masy z serka mascarpone i posypki z kakao potrafi skusić nawet obdarzonych niezwykle silną wolą.
Bakława
Tureckie danie, które czerpie inspiracje z arabskiej i żydowskiej tradycji kuchennej. Masa z mielonych migdałów, pistacji i innych orzechów zostaje mocno posłodzona i nasączona sokiem pomarańczowym, a następnie upieczona pod ciastem. Całość jest niezwykle kaloryczna, dlatego spożywana jest w niewielkich kawałkach.
Churro
Długaśne paluchy, smażone na głębokim tłuszczu i otaczane w cukrze cynamonowym wywodzą się z Hiszpanii, jednak opanowały cały świat. Nic dziwnego – są niebywale smaczne. Zdrowe? Raczej nie.
Tort Sachera
Klejnot w koronie austriackiej sztuki cukierniczej, czekoladowy tort z morelową marmoladą opracowany przez słynnego mistrza w XIX wieku. Do dzisiaj można zjeść go dokładnie tak samo jak 200 lat temu, najlepszy ponoć w Hotelu Sachera.
Pavlova
Bez znaczenia czy popieramy wersję o australijskich czy nowozelandzkich korzeniach tego dania, na pewno powstało na cześć rosyjskiej primabaleriny odwiedzającej Antypody. Jest to rodzaj tortu bezowego ze świeżymi owocami, cała tajemnica tkwi w jakości przyrządzenia.
Suflet
Pochodzi od słowa „nadmuchiwać” i właśnie powietrze sprawia że ta konstrukcja z utartych żółtek i białek z dodatkami jest tak efektowna. Do odpowiedniego przyrządzenia tej potrawy niezbędna będzie anielska cierpliwość i benedyktyńska dokładność. Na pewno się opłaci, bo ciężko o bardziej efektowne zakończenie posiłku.
Deserowanie, podobnie jak wieczerzenie oraz śniadanie, należy przeprowadzać w odpowiedni sposób. Akcesoria do tej nobliwej czynności znajdziesz pod tym adresem.
Nadesłał:
b.zalew
|
Komentarze (0)