Firma » Biznes

Najważniejsze fakty na temat explainer video

Na polskim rynku jest jednym z nowszych, ale i skuteczniejszych narzędzi marketingowych. Explainer video, czyli po prostu film wyjaśniający jest idealnym przykładem na to jak się promować w sieci i nie tylko.

ą rzeczy, które w Internecie będą zawsze: słowo pisane, grafika czy też zapis audio. Doświadczenie pokazuje jednak, że użytkownicy od tradycyjnych przekaźników informacji zawsze chętniej wybierają video.

Atrakcyjny przekaz

Fakty mówią same za siebie:100 milionów internautów z całego świata codziennie korzysta z serwisu YouTube, a miesięcznie odwiedza go miliard unikalnych użytkowników. Ruchomy obraz, dźwięk i bogactwo kolorów to bodźce, które ludzki mózg lubi, przez co szybciej absorbuje informacje dostarczane w ten sposób. Gołym okiem zauważyć można, że audiowizualne formy przekazywania informacji pożądane są nie tylko przez intertrnautów - coraz chętniej sięgają po nie mniejsze i większe przedsiębiorstwa, ale także różnego rodzaju organizacje i instytucje.

Trwała forma

Jedną z mocniejszych stron video jest fakt, iż raz wyprodukowane, może być wykorzystane w wielu miejscach, o niemal dowolnym czasie. Błędnym jest przekonanie, że miejscem dla video jest jedynie YouTube.Internet to nie wszystko - posiadając explainer video można umieścić je na telewizorze podczas targów wystawienniczych, wgrać na pendrive i podarować klientowi, wykupić czas antenowy w telewizji, czy billboardzie. Patrząc na wykorzystanie explainer video przez największe korporacje, nie można oprzeć się wrażeniu, że jest to narzędzie nie tylko niezbędne - porównując ten fakt z przeprowadzonymi badaniami wynika, że jest ono wręcz konieczne do wykorzystania w komunikacji marketingowej. Raz wyprodukowany explainer video pozostaje na zawsze i może być wykorzystany na wielu nośnikach, zarówno online jak i offline.

Google jest na tak

Produkując explainer video większość marketingowców decyduje się przede wszystkim na zamieszczenie go na YouTube. Jest to działanie o tyle oczywiste, co i słuszne. Dla poparcia tej tezy warto wskazać bardzo ważny fakt - serwis YouTube należy do Google. Z drugiej strony mówiąc o pozycjonowaniu, w większości przypadków mamy na myśli pozycjonowanie w wyszukiwarce Google.Drugą ważną informacją jest to, że umieszczając explainer video na YouTube, zwiększasz swoje szanse na dotarcie do klienta. O tym, że Google wspiera bardziej wyniki wyszukiwań w YouTube świadczy chociażby nasz mały eksperyment. Do wyszukiwarki Google wpisana została fraza „Jak obrać mango". Poniższy screen wskazuje, że trzy pierwsze wyniki wyszukiwania to filmy, a dwa z nich pochodzą z serwisu YouTube. Artykuł powstał przy współpracy z http://www.pixmo.pl/

redaktorka

• avatar
    ~Animator 2016-09-20 10:07:46

W ramach rozwinięcia treści artykułu - same filmy explainer videos mogą być wykonywane w różnych technikach. Wybór techniki zależy od budżetu, charakteru danego produktu oraz grupy docelowej.

Tak jak 3D jest świetne do pokazywania bardzo technicznych tematów (jak np. skomplikowana budowa samolotu czy działanie leku na komórki ciała), flat fajnie sprawdza się w opisie produktów typu SaaS, tak np. whiteboard animation pomaga skrócić dystans i pasuje do prezentacji, gdzie chcemy być blisko odbiorców.

W 3D liderem jest chyba Platige robiący filmy m.in. dla europejskiej agencji kosmicznej, we flat design konkurencja jest bardzo mocna i trudno wyodrębnić jakiegoś jednego lidera ale mocni są Pixmo i Clipatize, a w whiteboard animation najbardziej doświadczone jest ExplainVisually, które wprowadziło tę technikę do Polski