Rozrywka i wypoczynek » Rozrywka

Największa wielokulturowa impreza w Krakowie- INTERKULTURALIA- LET'S MEET!

Ruszają INTERTKULTURALIA, czyli największa impreza wielokulturowa w Krakowie

Według danych Stowarzyszenia Promocji Wielokulturowości INTERKULTURALNI PL, w Krakowie mieszka i pracuje na stałe ponad 5tyś obcokrajowców. Co robią? Dlaczego tutaj przyjechali i wybrali nasz kraj? Odpowiedzi na te i inne pytania, znaleźć będzie można podczas największej wielokulturowej imprezy INTERKULTURALIA – LET’S MEET, która odbędzie się w sobotę 27 października br. w Krakowie.

W tym roku po raz pierwszy Stowarzyszenie INTERKULTURALNI PL wraz z obcokrajowcami mieszkającymi
i pracującymi w Krakowie organizują festiwal wielokulturowy INTERKULTURALIA – LET’S MEET.
Inicjatywa została zapoczątkowana przez krakowskich obcokrajowców, którzy postanowili pokazać rodowitym mieszkańcom, dlaczego Kraków jest dla nich ciekawym miejscem do życia w którym poczuli się jak w domu. Nie chcą oni na razie wracać, dobrze się tutaj czują i nie straszny jest im nawet język polski! Nie chcą mieszkać w Londynie czy Paryżu, wolą Kraków…

Celem imprezy jest zaprezentowanie różnorodności kulturowej miasta. Międzynarodowi wolontariusze będą chcieli przybliżyć znaczenie swojej obecności oraz wpływ wymiany kulturowej dla życia społecznego, ekonomicznego
i kulturalnego Krakowa. Będzie to również okazja do wzajemnego poznania się, przełamania stereotypów i… wspólnej wielokulturowej zabawy!

INTERKULTURALIA  zostały  zaplanowane tak, by trafiać do jak najszerszej grupy odbiorców. Cały festiwal został podzielony na dwie części: popołudniową i wieczorną. W ciągu dnia organizatorzy zapraszają zarówno najmłodszych, jak i dorosłych na warsztaty wielokulturowe. INTER…KULINARIA, podczas których uczestnicy będą mogli wybrać się
w kulinarną podróż po Azji oraz nauczyć się przygotowywać tradycyjne francuskie tarty. Warsztaty taneczne m.in. tańca gruzińskiego, flamenco oraz  Step ‘n Shout, które poprowadzi znany i ceniony tancerz z Gujany - Andy Ninvalle. Liczne warsztaty językowe oraz kaligrafii japońskiej i chińskiej. Obcokrajowcom dopiero co przybyłym do Krakowa organizatorzy proponują zajęcia „Wstęp do kultury polskiej” oraz lekcje z języka polskiego „Survival Polish” podczas których prowadzący z przymrużeniem oka nauczą ich jak przetrwać w Polsce te pierwsze dni. Najmłodsi będą mieli niesamowitą okazję spotkać się z Szamanem i wybrać się na wyprawę w głąb afrykańskiej dżungli… Warsztaty prowadzone będą w językach polskim i angielskim. Udział we wszystkich zajęciach jest bezpłatny ale wymagany jest wcześniejszy zapis: warsztaty@interkulturalni.pl

O 18.00 rozpocznie się część wieczorna, którą zainauguruje wernisaż „Interkulturalni w Krakowie” przedstawiający portrety par cudzoziemców, którzy osiedlili się w Polsce. Następnie odbędzie się długo oczekiwana, największa
w Krakowie wielokulturowa impreza LET’S MEET!  W klubie Kot Karola wolontariusze z różnych części świata,
m.in. z Włoch, Rumunii, Kolumbii, Węgier, Niemiec, Szkocji, Anglii, Irlandii, Finlandii, Danii i Czech zorganizują „stoiska kulturowe”
i przedstawią swoje kraje oraz osobiste doświadczenia związane z ich przyjazdem i pobytem w Polsce. Cudzoziemcy biorący udział w INTERKULTURALIACH będą starali się w ciekawy sposób opowiedzieć o sobie,
o miejscach z których pochodzą,  a także odpowiedzą na pytanie, co ich urzekło w Krakowie i co skłoniło ich do zamieszkania w Polsce - praca, rodzina, a może miłość  - ile ludzi tyle fascynujących historii. O 21.30 odbędzie się koncert wielokulturowej grupy Teddy Jr, a następnie impreza w rytmach muzyki świata! LET’S MEET! - zapraszają obcokrajowcy mieszkający w Krakowie.

Szczegółowy program dostępny jest na stronie: http://interkulturalni.pl/-184.html

INTERKULTURALNI PL