Rozrywka » Rozrywka
Najwyższa nota dla restauracji Tamka 43
Zobacz więcej zdjęć » |
Ekskluzywny ranking
Ranking Restauracji tygodnika „Polityka” tworzony jest z inicjatywy Piotra Adamczyka – znanego publicysty i krytyka kulinarnego a prywatnie podróżnika i konesera smaku. Zwiedził niemal wszystkie kontynenty. Podczas swoich wypraw poznał kuchnie różnych kultur i narodów. Zdobyte doświadczenie wykorzystuje już od 18 lat w prowadzonej wraz z prof. Andrzejem Garlickim rubryce “Za stołem“, którego częścią jest zestawienie najlepszych warszawskich lokali gastronomicznych. Odwiedzane miejsce ocenia, przyznając odpowiednią ilość gwiazdek w pięciostopniowej skali. Najwyższa nota jest zawsze wielkim wyróżnieniem, gdyż świadczy o doskonałym smaku, perfekcyjnej obsłudze i niezwykłej atmosferze restauracji. Dbałość o każdy szczegół sprawia, że lokal staje się miejscem spotkań, obok którego nie można przejść obojętnie. Restauracja Tamka 43 uzyskała od krytyka maksymalną notę za smak potraw oraz kulturę obsługi klienta. Tym samym uplasowała się w czołówce najbardziej ekskluzywnych warszawskich lokali.
Tamka 43 na „piątkę”
Tytuł najlepszej restauracji w Polsce, wyróżnienie Exclusive Places, drugie miejsce podczas tegorocznej edycji Wine&Food Noble Night – to tylko niektóre z osiągnięć, jakimi może pochwalić się restauracja Tamka 43. Teraz do listy wyróżnień dołączy pięć gwiazdek w Rankingu Restauracji „Polityki”. Piotr Adamczewski docenił umiejętności szefa kuchni, Roberta Trzópka. Szczególne wrażenie wywarło na nim balansowanie między kuchnią tradycyjną i molekularną. Topinambur z salsefią w sosie kałamarnicy, który wybrał jako przystawkę, rozbudził chęć i apetyt na więcej. Do gustu przypadły mu szczególnie mięsa przyrządzane metodą sous vide, dzięki której zachowują one strukturę i niezwykle wyraźne walory smakowe. Nic więc dziwnego, że krytyk poleca policzek wołowy z pieczonymi burakami i selerowym musem w sosie maderowym. Jednak aby zdobyć pięć gwiazdek w Rankingu Restauracji „Polityki” nie wystarczy wyśmienita kuchnia. Tutaj liczy się także sprawność obsługi, wystrój lokalu oraz, jak pisze Piotr Adamczewski, „coś nieuchwytnego a zwanego duchem restauracji”. Wystrój, który podobnie jak menu łączy w sobie elementy tradycji i nowoczesności, również zrobił na publicyście spore wrażenie. Pięć gwiazdek w Rankingu Restauracji „Polityki” oraz osobiste uznanie Piotra Adamczewskiego dają gwarancję, że każdy klient restauracji zostanie usatysfakcjonowany. To kolejne wyróżnienie potwierdzające fakt, iż Tamka 43 jest miejscem, które z pewnością warto odwiedzić. Zachęcamy także do przeczytania pełnego opisu wrażeń z wizyty w Restauracji: http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/rankingrestauracji/1520706,1,tamka-43-.read oraz odwiedzenia Rankingu Restauracji: http://www.polityka.pl/spoleczenstwo/rankingrestauracji.
Zapraszamy także na nasza stronę internetową www.tamka43.pl oraz profil restauracji w serwisie Facebook: http://www.facebook.com/Tamka43.
DOSSIER:
Tamka 43 to kawiarnia, winebar i restauracja w jednym, która mieści się w modernistycznym budynku Narodowego Instytutu Fryderyka Chopina w Warszawie. Nowoczesna sceneria doskonale pasuje do serwowanej tam kuchni, która łączy tradycję z nowoczesnością. To zasługa światowej sławy szefa kuchni – Roberta Trzópka – specjalisty w dziedzinie gastronomii molekularnej oraz gotowania w niskich temperaturach metodą, sous-vide. Krótkie menu, częsta zmieniana lista dań przygotowywanych z najlepszych polskich i europejskich produktów sezonowych to jego autorski pomysł.
Kontakt prasowy: Beata Grzybek, Marta Więckowska, MORE PR, ul. Sieczna 72 A lok.35, 03-290 Warszawa, tel. (22) 251 20 47, e-mail: b.grzybek@more-pr.com, martawieckowska@more-pr.com
www.tamka43.pl
Nadesłał:
Marta Więckowska
|
Komentarze (0)